Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

25 χρόνια πριν, η Πόντια Βούλα Πατουλίδου, γίνεται η πρώτη Ελληνίδα Ολυμπιονίκης (Video)

25 χρόνια πριν, η Πόντια Βούλα Πατουλίδου, γίνεται η πρώτη Ελληνίδα Ολυμπιονίκης (Video)
25 χρόνια πριν, η Πόντια Βούλα Πατουλίδου, γίνεται η πρώτη Ελληνίδα Ολυμπιονίκης (Video)

Στα χέρια τους πριν από 25 χρόνια σήκωναν την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης το 1992 η Βούλα Πατουλίδου και ο Πύρρος Δήμας, σε ένα συγκλονιστικό για τον λαό της Ελλάδας καλοκαίρι, σηματοδοτώντας την «άνοιξη» στον ελληνικό αθλητισμό

Για τους Έλληνες αθλητές εκείνης της Ολυμπιάδας οι νίκες τους ήταν κάτι παραπάνω από νίκες σε μια Ολυμπιάδα κι ένα χρυσό μετάλλιο. Ήταν νίκες με το πρόσωπο μιας πατρίδας.

Η Βούλα Πατουλίδου στις 6 Αυγούστου το 1992 στάθηκε μπροστά ακόμα και σ αυτήν την ίδια την Ιστορία. Έγινε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη Ελληνίδα Ολυμπιονίκης, έγραψε ιστορία και μετά την εκπληκτική της κούρσα στα 100 μέτρα με εμπόδια, έχοντας επίγνωση των καιρών, φρόντισε να «υπογράψει» πάνω στο μάρμαρο της ιστορικής μνήμης τη σημαδιακή εκείνη φράση: «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο» στέλνοντας το μήνυμα σε όλους, πως πέρα από την εμπορευματοποίηση των αγώνων και του αθλητισμού, πέρα από την δόξα, πέρα από τα πλούτη, πέρα από την αναγνώριση πέρα ακόμη κι από αυτήν τη δικαίωση των κόπων (αυτή η αθλήτρια έχει περάσει τα πάνδεινα στην διαδρομή της για την τελική αναγνώριση και το χρυσό μετάλλιο) υπάρχει κάτι πιο μεγάλο στο οποίο οφείλουμε όλοι:

Η Ελλάδα, η πατρίδα. Αυτήν που για τους ποιητές και τους φιλοσόφους «τρώει συχνά τα παιδιά της…»,που συχνά μας πληγώνει όπου κι αν ταξιδέψουμε αλλά μ εκείνο τον μυστικό ιστό της αγάπης της για την οικογένεια, τους τόπους της, τα σπίτια μας, την θάλασσά της, την μνήμη μας, τα βουνά της, την γλώσσα μας, την Ιστορία της, μας κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της ...Ναι μερικές φορές μας θυμώνει. Ναι κι άλλες μας εξοργίζει. Αλλά και μας χαϊδεύει. Μας κανακεύει. Μας λέει σαν μάνα πως ότι κι αν γίνει είμαι εδώ. Μας κρατάει.

Οι αντανακλάσεις του καθρέφτη του 1992 και του 2004 βρίσκουν αρκετούς από τους γνωστούς Έλληνες αθλητές και Ολυμπιονίκες να προσπαθούν στο εξωτερικό. Κομμάτι μιας Ελλάδας που έσπρωξε αθέλητα πολλά φωτεινά και δυνατά μυαλά και χέρια σ άλλα σύνορα.

Η Βούλα είναι η άλλη πλευρά, στο ίδιο νόμισμα. Είναι εδώ. Σ' αυτούς τους αθλητές, τους επώνυμους που επιμένουν να δίνουν ηρωικά την μάχη από μέσα. Εικοσιπέντε χρόνια μετά παλεύει ακόμα γι αυτό που η ίδια ξεκίνησε τότε.


Πηγή: ThessNews