Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017

Στην αγκαλιά της Παναγίας των Ποντίων ο Λ. Ιασωνίδης

Στην αγκαλιά της Παναγίας των Ποντίων ο Λ. Ιασωνίδης
Στην αγκαλιά της Παναγίας των Ποντίων ο Λ. Ιασωνίδης

της Δέσποινας Αμαραντίδου

Την προτομή του Πόντιου πολιτικού, ευπατρίδη, Λεωνίδα Ιασωνίδη, ο οποίος ανέδειξε την παράδοση και τον πολιτισμό των ποντίων και συνέβαλε αποφασιστικά στην αποκατάσταση των ποντίων προσφύγων πρόκειται να φιλοτεχνήσει το ίδρυμα Παναγία Σουμελά στο χώρο της ομώνυμης Μονής. Στον ίδιο χώρο, στην μικρή εκκλησία της Παναγίας Σουμελά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ιδρύματος Παναγιώτη Τανιμανίδη, έχουν μεταφερθεί από το νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας Θεσσαλονίκης, τα οστά του Λεωνίδα Ιασωνίδη, όπου παραμονή του Δεκαπενταύγουστου θα τελεστεί τρισάγιο στην μνήμη του αείμνηστου πολιτικού ποντιακής καταγωγής.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παναγίας Σουμελά, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017, όπου στα υψώματα του Βερμίου, θα δοθεί συναυλία με τον τίτλο «Μουσική αύρα αλησμόνητων πατρίδων με τον Γιώργο Πουλαντζακλή και την 15μελή Ορχήστρα του. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Την Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017, παραμονή της εορτής, στις 7 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και θεία λειτουργία. Στις 4 το απόγευμα στους επισκέπτες θα προσφερθεί πατροπαράδοτη νηστίσιμη σούπας. Θα ακολουθήσει στις 6 το απόγευμα Μέγας Εσπερινός, μετ΄ Aρχιερατικής συγχοροστασίας, στις 8 το βράδυ η    Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και στις 9 θα ξεκινήσουν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Την Τρίτη 15 Αυγούστου 2017, στις 7 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος. Στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί η Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και η κατάθεση στεφάνων στη προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Θα ακολουθήσει στις 11.15 η συνάντηση εκπροσώπων αρχών με εκπροσώπους Ποντιακών σωματείων και αμέσως μετά δεξίωση. Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 12.30 μετά το μεσημέρι.

Πηγή: ΕΡΤ