Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017

Επιτακτική ανάγκη η Ενότητα του Ποντιακού χώρου

Επιτακτική ανάγκη η Ενότητα του Ποντιακού χώρου
Επιτακτική ανάγκη η Ενότητα του Ποντιακού χώρου

Τη δική της θέση ξεκαθαρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων ενόψει των όσων προηγήθηκαν τον τελευταίο καιρό στον Ποντιακό χώρο, κυρίως με το φερόμενο και ως "8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού.

Στην ανακοίνωση της τονίζει σχετικά:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, σεβόμενη την Ιστορία του αρχαιότερου Δευτεροβάθμιου Οργάνου των Ποντίων στην Ελλάδα, είναι υποχρεωμένη να τοποθετηθεί δημοσίως, με αφορμή τα όσα έχουν διαδραματιστεί εδώ και χρόνια και διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες και αφορούν στον ποντιακό χώρο.

Την ώρα που η βάση του Ποντιακού Ελληνισμού, οι απανταχού Πόντιοι και τα πρωτοβάθμια ποντιακά σωματεία, περιμένουν να ευοδωθούν οι σοβαρές προσπάθειες για την ουσιαστική και ειλικρινή ενότητα του οργανωμένου ποντιακού χώρου, συγκεκριμένα πρόσωπα και συμφέροντα επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν, προβάλλοντας άλλα, δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα.

Ως Π.Ο.Π.Σ., επαναλαμβάνουμε την επίσημη θέση των σωματείων-μελών μας και επαναβεβαιώνουμε την αταλάντευτη βούλησή μας να συμπορευτούμε με κάθε υγιή πρωτοβουλία, που αποσκοπεί στην ενότητα, χωρίς ιταμούς όρους, χωρίς εξ ορισμού αποκλεισμούς, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Καλούμε όσους έχουν μάθει να μετρούν τα ποντιακά σωματεία και τα μέλη τους ως αριθμούς που μετουσιώνονται σε εκλογική επιρροή κάθε είδους, να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να σεβαστούν την ανόθευτη επιθυμία του απλού κόσμου για την πραγματική ενότητα.

Καλούμε όσους αντιλαμβάνονται ότι ο κύκλος της όποιας προσφοράς τους κλείνει, να πάψουν να εφευρίσκουν -δήθεν- υπεύθυνες θέσεις εκπροσώπησης του χώρου και να σεβαστούν τις συνθέσεις και τις αποφάσεις των θεσμικών Οργάνων του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε προσχηματικού χαρακτήρα διαδικασίες, που μόνο στόχο έχουν την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων και καλεί κάθε Πόντιο και Πόντια να απομονώσουν πρόσωπα και λογικές, που όχι απλώς δεν εξυπηρετούν, αλλά αντιστρατεύονται τον στρατηγικό στόχο της ενότητας του οργανωμένου ποντιακού χώρου.

Η πλέον πρόδηλη λύση είναι η ενότητα, σε τριτοβάθμιο επίπεδο και παγκόσμια κλίμακα. Για τον σκοπό αυτό, επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για την πραγματοποίηση ενός οργανωτικού-ιδρυτικού συνεδρίου, στην Θεσσαλονίκη και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με σκοπό την θέσπιση του ενιαίου, τριτοβάθμιου φορέα των Ποντίων όπου γης.

Περιμένουμε τις απαντήσεις όλων των αρμόδιων φορέων του οργανωμένου ποντιακού χώρου, ελπίζοντας ότι όλοι θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και με την βεβαιότητα ότι ο απλός κόσμος κρίνει, συγκρίνει και στηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία.