Ψήφισμα με 11 θέσεις εξέδωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού |
Ψήφισμα με τις 11 θέσεις του, εξέδωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού μετά την έκτακτη εκλογοαπολογιστική του γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου 2017 στην Θεσσαλονίκη.
Στην ανακοίνωση του το ΠΑΣΠΕ τονίζει πως, μετά από εποικοδομητικό διάλογο που έγινε μεταξύ, προτείνουμε και ζητούμε τα παρακάτω:
1) Διαπιστώνοντας την πολυδιάσπαση που επικρατεί σήμερα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο, την κυριαρχία κλίματος διχασμού και μίσους, κυρίως ανάμεσα σε πρόσωπα που ηγούνται των ποντιακών οργανώσεων και την όξυνση των προσωπικών αντιπαραθέσεων, κάνοντας την αυτοκριτική μας, εκτιμήσαμε και τις δικές μας ευθύνες από λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος. Προσκαλούμε όλους τους εμπλεκόμενους συμπατριώτες μας, εάν το κρίνουν θετικό, να πράξουν το ίδιο.
2) Παρακολουθώντας τις δράσεις των Δ.Σ. των ποντιακών οργανώσεων, εξ αιτίας πρωτίστως της έλλειψης σωστής ενημέρωσης τους, από μέρους δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων οργανώσεων, διαπιστώνουμε συχνά την αναζήτηση της ταυτότητας και του προσανατολισμού τους, σχετικά με το ρόλο τους, που τον αναζητούν μεταξύ εθνικοτοπικών, μουσικοχορευτικών και συνδικαλιστικών φορέων.
3) Πραγματοποίηση ημερίδας σχετικής ημερίδας με τη συμμετοχή των Δ.Σ. των μελών μας, καθώς και διημερίδας για τα μέλη των Δ.Σ. των ποντιακών οργανώσεων από τις κατά τόπους Ομοσπονδίες, με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, για την αποσαφήνιση της ταυτότητας και του σημερινού ρόλου των ποντιακών οργανώσεων.
4) Την εκδήλωση ενδιαφέροντος πρωτίστως από τις οργανώσεις του Απόδημου Ελληνισμού, για την συμμετοχή τους στα διαδικτυακά μαθήματα ποντιακής ιστορίας και γλώσσας που πιλοτικά οργανώσαμε και υλοποιούμε εδώ και δύο χρόνια, με την Ποντιακή Αδελφότητα Τορόντο και σπουδαστές από την Αυστραλία.
5) Από την εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση να συμπεριλάβει την ιστορία του παρευξείνιου Ελληνισμού στα βιβλία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
6) Να χρηματοδοτήσει κατ αρχάς, ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, για την δημιουργία και λειτουργία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τμημάτων σπουδών, σχετικά με τον παρευξείνιο, Ποντιακό, Θρακικό και Μικρασιατικό Ελληνισμό.
7) Εκφράζουμε την αγωνία μας στην Τουρκική κυβέρνηση για την τύχη του ιστορικού και Θρησκευτικού μνημείου της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας. Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των κατοίκων της πόλης της Τραπεζούντας, αλλά και εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών και ζητάμε:
α) Να επιληφθεί, για την άμεση επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως Μουσείου.
β) Την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης της Ιερής Μονής Παναγίας Σουμελά και τη παραχώρηση σχετικής άδειας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, για την επαναλειτουργία της στις 15 Αυγούστου κάθε χρόνου.
γ) Την τοποθέτηση των 100 και πλέον ιστορικών κειμηλίων της μονής, μέσα στο ανακαινισμένο καθολικό της, που σήμερα φυλάσσονται σε αποθήκες μουσείων στην Άγκυρα και στην Αγία Σοφία.
δ) Την αναστήλωση των ιστορικών Ιερών μονών Αγίου Ιωάννου Βαζελώνα και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, που μετά την εγκατάλειψή τους, έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.
8) Τον συμβιβασμό με το ιστορικό της παρελθόν και την αναγνώριση των γεγονότων της περιόδου 1914-1923 σε βάρος Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους και του Κεμαλιστές, ως Γενοκτονία.
9) Από τους Διεθνείς οργανισμούς, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, που σήμερα καταπατώνται βάναυσα.
10) Από το Ε.Κ. τον ορισμό της 19ης Μαΐου, ως Ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού.
11) Από τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Π.Ε. να αναλάβουν πρωτοβουλία για να υπάρξει η δυνατότητα συνέχισης του διαλόγου με τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών και των άλλων εμπλεκόμενων προσώπων και ποντιακών οργανώσεων σε όλα τα επίπεδα, ώστε με τις προτάσεις και τη στάση τους να συμβάλλουν στην εκτόνωση του εμφυλιοπολεμικού κλίματος που επικρατεί αλλά και στην εξεύρεση δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης για την οργανωτική ανασυγκρότηση του οργανωμένου Ποντιακού χώρου.
Σχετικά θέματα