Ένα Ποντιακό χωριό στην Πέλλα βραβεύτηκε για την φιλοξενία 33 παιδιών απόρων οικογενειών στην κατοχή |
Στις 25 Ιουνίου 2017, ημέρα Κυριακή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Μεσσιανού με αφορμή το δράμα των «πεινασμένων παιδιών» της Γερμανικής κατοχής, όπου το Μεσσιανό ως φάρος ανθρωπιάς φιλοξένησε 33 άπορα παιδιά στα 40 μόλις σπίτια του, με πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης και απέσπασε το πρώτο βραβείο από τον Κοινωνικό Διαγωνισμό για τη διάσωση του «πεινασμένου παιδιού», διοργάνωσε για πρώτη φορά τη φιλανθρωπική εκδήλωση με τίτλο «33 προς 40 – το ανθρωπιστικό χωριό Μεσσιανό», υπό την αιγίδα του Δήμου Πέλλας, δεδομένου ότι τα έσοδα διατέθηκαν, στο Ορφανοτροφείο Γιαννιτσών καθώς και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το τραγούδι «Μαυροθάλασσα» από τους καλλιτέχνες Αχιλλέα Βασιλειάδη και Κώστα Σιαμίδη.
Ακολούθησε η επίσημη έναρξη με τον ηθοποιό και συντονιστή της εκδήλωσης κο Ιεροκλή Μιχαηλίδη, όπου έδωσε το λόγο στην πρόεδρο του Συλλόγου κα Ροδάμα Πεταλίδου – Βασιλειάδου, η οποία καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι:
Ο Δήμαρχος Πέλλας, κος Γρηγόρης Στάμκος. Η κα Αθηνά Αηδονά, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας. Η κα Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, κος Ανέστης Οσσιπίδης. Η κα Χρυσούλα Συμεωνίδου, εκπρόσωπος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, κος Σωτήρης Γεωργιάδης. Εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας «Παναγία η Οδηγήτρια», π. Ελευθέριος.
Ακολούθησε ολιγόλεπτη εισαγωγή, από το δημοσιογράφο της ΕΡΤ3 κο Γιώργο Γεωργιάδη, για τους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης, την κα Άννα Θεοφυλάκτου και τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, κο Παναγιώτη Ακριτίδη, όπου με τις εμπεριστατωμένες και γεμάτες ανθρωπιά ομιλίες τους, πληροφόρησαν, φώτισαν την ουσία της εκδήλωσης και ανέδειξαν το χωριό Μεσσιανό και το έργο του.
Η εκδήλωση έκλεισε με τους πυρριχιστές του κου Γιώτη Σπυριδόπουλου.
Στη συνέχεια ο κόσμος διασκέδασε και χόρεψε με τις φωνές των καλλιτεχνών, που αφιλοκερδώς συμμετείχαν στην εκδήλωση.