Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Ξεκινάει και επίσημα η Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Ξεκινάει και επίσημα η Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Ξεκινάει και επίσημα η Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Με δύο προπτυχιακά μαθήματα, ξεκινάει τις επόμενες ημέρες η λειτουργία της Επώνυμης Έδρα Ποντιακών Σπουδών, του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας και όλης της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν και οι φοιτητές/τριες άλλων Τμημάτων του ΑΠΘ, αν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματός τους τούς το επιτρέπει.

Στο εαρινό εξάμηνο θα διδαχθούν άλλα δύο (2) μαθήματα, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, σχετικά με τον Πόντο στους 19ο και 20ό αιώνες.

Αναλυτικό το πρόγραμμα των μαθημάτων έχει ως εξής:

Χειμερινό εξάμηνο (2017-2018)

• ΙΕΑ 301 Εισαγωγή στην Ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού. 
Ο Ελληνισμός της Ανατολής κατά τους Νεότερους Χρόνους.
Διδάσκων: Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής
Η ιστορία των Ελλήνων της Ανατολής από την άλωση της Πόλης μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα θα αποτελέσει αντικείμενο του μαθήματος. Θα εξετασθούν θέματα όπως: η οικονομική και πολιτιστική ανάδυση και ανάπτυξη των Ελλήνων της Μ. Ασίας, οι ιστορικές ομοιότητες και διαφορές μεταξύ Ιωνίας, Πόντου και Καππαδοκίας, το «μιλλέτ» των Ρωμιών και η περίοδος του Τανζιμάτ, η διείσδυση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στη Μ. Ασία, το Κίνημα των Νεοτούρκων και η τύχη των μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι σχέσεις των Ελλήνων με άλλους σύνοικους λαούς.

Ημέρα και ώρα: Τετάρτη, 18.30-21.00. (Αναλυτικό πρόγραμμα).

Αίθουσα: 111, 1ος όροφος Νέου Κτηρίου Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ. Βλ. σχετικό σύνδεσμο εδώ.

Έναρξη: 4 Οκτωβρίου 2017.

• ΙΕΑ 302 Κοινωνική και Πολιτική Οργάνωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού
Ο Πόντος από την κατάλυση της αυτοκρατορίας των Κομνηνών μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα.
Διδάσκων: Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής

Αντικείμενο του μαθήματος είναι η ιστορία των Ελλήνων που έζησαν στον ιστορικό Πόντο (από την Κολχίδα και τη Μικρά Αρμενία βορειοανατολικά έως την Παφλαγονία δυτικά και την Καππαδοκία νότια) από την πτώση της Τραπεζούντας το 1461 μέχρι και τις αρχές του 19ου αι. Ειδικά η περίοδος 1461-1774 χαρακτηρίζεται ως περίοδος εσωστρέφειας, κυρίως μετά την επικράτηση των Οθωμανών και των συμμάχων τους στη Μαύρη Θάλασσα. Στα τέλη όμως του 18ου – αρχές 19ου αι. οι Ευρωπαίοι άρχισαν να διεισδύουν με γοργούς ρυθμούς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών, στρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων τους. Στο πλαίσιο αυτής της μακράς περιόδου θα εξετασθεί η κοινωνικοοικονομική εξέλιξη των Ελλήνων του Πόντου, η διαμόρφωση των θεσμών τους στο πλαίσιο του «μιλλέτ» των Ρωμιών και η σταδιακή μετάβασή τους από τη θρησκευτική στην εθνική ταυτότητά τους.

Ημέρα και ώρα: Πέμπτη, 18.30-21.00 (Αναλυτικό πρόγραμμα).

Αίθουσα: 111, 1ος όροφος Νέου Κτηρίου Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ. Βλ. σχετικό σύνδεσμο εδώ.

Έναρξη: 5 Οκτωβρίου 2017.

Επίσης, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Έδρας εντάσσεται και το εκπονούμενο Ερευνητικό Πρόγραμμα «Ψηφιακή αποτύπωση της διαχρονικής παρουσίας του Ελληνισμού στον χώρο του γεωγραφικού Πόντου», με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας Π. Νίγδελη.

Στο εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα απασχολείται το επιστημονικό προσωπικό τής Έδρας: Δρ. Θεοδόσιος Κυριακίδης, Δρ. Νικόλαος Μιχαηλίδης, υποψ. διδ. Παύλος Αναγνωστούδης, μεταπτ. φοιτητής Χαράλαμπος Γάππας.

Τόσο το διδακτικό όσο και το ερευνητικό έργο της Έδρας Ποντιακών Σπουδών βασίζονται στην οικονομική στήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης», απόρροια του μνημονίου συνεργασίας που συνυπέγραψαν το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Μάιο του 2016.