Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

«Πόντος! Εν’ Άστρον Φωτεινόν»: Διήμερο εκδηλώσεων στον Άγιο Νικόλαο αφιερωμένο στον Ποντιακό Ελληνισμό

«Πόντος! Εν’ Άστρον Φωτεινόν»: Διήμερο εκδηλώσεων στον Άγιο Νικόλαο αφιερωμένο στον Ποντιακό Ελληνισμό
«Πόντος! Εν’ Άστρον Φωτεινόν»: Διήμερο εκδηλώσεων στον Άγιο Νικόλαο αφιερωμένο στον Ποντιακό Ελληνισμό

Ο Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμπέλλου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου και την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου οργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2017 αφιερωμένο στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Σκοπός του συνόλου των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η απονομή φόρου τιμής στους Έλληνες του Πόντου. Άλλωστε, η ύπαρξη και ενεργή παρουσία προσφυγικών συλλόγων, αποδεικνύει ότι οι Έλληνες ξέρουν να αγωνίζονται, να επιβιώνουν στις δυσκολίες και να παραμένουν αλληλέγγυοι. Με το βλέμμα της ψυχής  μας να ατενίζει από την κρητική γη, τον Εύξεινο Πόντο ευελπιστούμε ότι θα ξυπνήσουμε μνήμες, κυρίως για  αυτούς που έχουν ρίζες από τον Πόντο, αλλά και γνώση και συγκίνηση για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Ομιλίες από αξιόλογους επιστήμονες, μουσικά χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις και χοροί με το γνωστό τους δυναμισμό και πάθος, θα  αποτελέσουν το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Οι Πόντιοι διατηρώντας την παράδοσή τους ακμαία, δίνουν το μήνυμα σε όλους ότι μπορεί να έχουν χαθεί οι τόποι αλλά δεν έχει χαθεί η μνήμη των ανθρώπων που προχώρησαν, έδωσαν ζωή, «φορώντας» τη μνήμη σαν πανοπλία, μετατρέποντας την απώλεια σε δύναμη. Η αγάπη του ποντιακού ελληνισμού για τα «ιερά χώματα» φέρνει μια γλυκιά  συγκίνηση γεμάτη νοσταλγία και αναμνήσεις. Γι’ αυτούς, οι πατρίδες που χάθηκαν δεν είναι ξεχασμένες και όση σκόνη και αν πέσει στο εξώφυλλο του βιβλίου της ποντιακής ιστορίας, πάντα θα υπάρχουν δυο χέρια να το καθαρίσουν ευλαβικά, να το μελετήσουν και να το βάλουν στο ράφι της ιστορίας όπως του αξίζει. Μέσα από τα πολιτιστικά ταξίδια της λαογραφίας και του πολιτισμού, της ψυχής και των ονείρων θέλουμε και εμείς ως σύλλογος να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στο οικοδόμημα της Ευξείνιας Παρακαταθήκης. Μέλη, φίλοι του συλλόγου και όλη η κοινωνία του τόπου μας ας γίνουμε συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι, τιμώντας τους Έλληνες του Πόντου που μέσα από τις φλόγες της καταστροφής, φορτώθηκαν την πολιτιστική τους κληρονομιά και περνώντας από τα δύσβατα μονοπάτια, με την ψυχή στο στόμα, την έφεραν στη μητέρα πατρίδα.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 στις 7:30 μ.μ. στο Κινηματοθέατρο REX

Α' μέρος εκδήλωσης

Ομιλητές – Ομιλίες

- Βλάσης Αγτζίδης διδάκτωρ σύγχρονης ιστορίας – συγγραφέας
«Αναζητώντας τις αιτίες για την Ποντιακή τραγωδία»

- Νίκος Ζουρνατζίδης
Ερευνητής – χοροδιδάσκαλος – συγγραφέας
«Χορευτικές διαδικασίες και χοροί του Πόντου, επιδράσεις αλλογενών φύλλων»

- Προβολή ντοκιμαντέρ
«Πόντος οι μεγάλες ώρες, την πατρίδα μ’ έχασα»

Β' μέρος εκδήλωσης

«Πόντου γεύσεις», κέρασμα κοινού με Ποντιακά εδέσματα

Στο χώρο του κινηματοθέατρου REX θα υπάρχει έκθεση ποντιακών στολών, οργάνων και αντικειμένων.

Κυριακή  24 Σεπτεμβρίου 2017

Σχολή χορού Γιαννίκου – Ταμιωλάκη (Δημοκρατίας 106) / Ώρα 10:30 – 13:30 
Σεμινάριο ποντιακών χορών από το  χοροδιδάσκαλο Νίκο Ζουρνατζίδη

Λίμνη Αγίου Νικολάου / Ώρα 20:00 
Ποντιακοί χοροί από τους Ποντιακούς συλλόγους Ηρακλείου «Εύξεινος Λέσχη» και Χανίων «H Ρωμανία»