Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 32ο Ποντιακό Τριήμερο, στην Καλλιθέα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 32ο Ποντιακό Τριήμερο, στην Καλλιθέα
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 32ο Ποντιακό Τριήμερο, στην Καλλιθέα

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και τις τρεις ημέρες τις εκδηλώσεις στο 32ο Ποντιακό τριήμερο που πραγματοποιήθηκε στην Καλλιθέα. Μεγάλο ενθουσιασμό επέδειξαν εκατοντάδες νέοι της Καλλιθέας και όχι μόνο. Νέοι άνθρωποι ήρθαν έως και από την βόρεια Ελλάδα – από Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, για να συμμετέχουν ενεργά, να παρακολουθήσουν και να ανταμώσουν τους νέους συμπατριώτες από την Νότια Ρωσία, αλλά και τους εκπροσώπους των Ελληνικών εστιών της Μαριούπολης στην Αζοφική.

Την πρώτη ημέρα στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Καλλιθέας την έναρξη των Εκδηλώσεων κήρυξε ο Επίτιμος Πρόεδρος του φορέα Χρ. Σοφιανίδης μετά από το καλωσόρισμα, ομιλία και χαιρετισμό που απηύθυνε. Μαζί του στην σκηνή βρίσκονταν όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μέλη του οποίου μίλησαν εισαγωγικά για την εκδήλωση.

Την εισαγωγή της βραδιάς έκανε η παιδική ομάδα με Ποντιακούς χορούς. 

Ακολούθησε βράβευση 16 μαθητών και αθλητών - παιδιών μελών και φίλων του Συλλόγου - που αρίστευσαν και διακρίθηκαν στις σπουδές και στα αθλήματά τους. Τα βραβεία και αναμνηστικά παρέδωσαν στους βραβευθέντες νέους ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Κωστάκης, η Δημοτικοί Σύμβουλοι Κορίνα Δαμουλιάνου, Βούλα Γαλίτση-Ψαρούλη, Νικόλαος Παυλίδης και μέλη του Δ.Σ. του φορέα.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 32ο Ποντιακό Τριήμερο, στην Καλλιθέα

Στη συνέχεια όλοι παρακολούθησαν την θεατρική κωμωδία του Φ. Κτενίδη «ο Ξενιτέας», την οποία παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μπέλλες» από τις Μουριές Κιλκίς σε σκηνοθεσία του Γιάννη Γεωργιάδη. Ο κόσμος στη γεμάτη αίθουσα απόλαυσε την παράσταση, που κατατάσσεται στον Θεατρικό πλούτου του κλασσικού Ποντιακού Θεάτρου, με πολλά γέλια  και χειροκροτήματα. 

Στο τέλος της βραδιάς στους θεατές παρατέθηκε buffet με γλυκά φτιαγμένα από Πόντιες ζαχαροπλάστισσες της Καλλιθέας.

Τις επόμενες δύο ημέρες στην γεμάτη από κόσμο κεντρική πλατεία της πόλης, μπροστά στο Ηρώο του Πόντου, έλαβαν μέρος εκατοντάδες χορευτές μαζί με άξιους οργανοπαίκτες Ποντιακών παραδοσιακών χορών από την Αττική και Θεσσαλονίκη, όπως και ομάδες σύγχρονου χορού. Επίσης, εκατοντάδες θεατές απόλαυσαν και χειροκρότησαν τις φολκλορικές, καλλιτεχνικές ομάδες που παρουσίασαν παραδοσιακούς ρωσικούς χορούς και τραγούδια. Μεταξύ των φιλοξενούμενων Ποντιακών συγκροτημάτων και πολλοί νέοι από то Геленджик, Ессендуки–Пятигорск, ενώ εκπροσωπήθηκε και το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο της π. Σαρτανά Μαριούπολης με καλλιτεχνικούς υπεύθυνους και στελέχη του που απηύθυναν χαιρετισμό και τραγούδησαν ένα παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι στην ρουμέϊκη διάλεκτο της Μαριούπολης.

Ιδιαίτερα ευχάριστο ήταν να παρακολουθήσει κανείς τα παιδιά της πέμπτης γενιάς να απαγγέλουν ποιήματα στην Ποντιακή γλώσσα και να χορεύουν τους χορούς, όπως και την απόδοση στην Ποντιακή του γνωστού στην ρωσική λογοτεχνία παραμυθιού «το Ρεπάνι» που έγινε «το Σεύτελον».

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 32ο Ποντιακό Τριήμερο, στην Καλλιθέα

Την Κυριακή έλαβε χώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας η Ημερίδα - Αφιέρωμα με θέματα «100 χρόνια από τον πρώτο ολοκληρωτισμό του Μπολσεβικισμού, Επισκόπηση: στόχευση και μαρτύρια του Ελληνισμού» και «Τούρκικο καθεστώς και Τουρκία: από την Γενοκτονία στον Ελληνικό Πόντο στον ισλαμιστικό επεκτατισμό στο Αιγαίο» με εισηγητές τον Ι. Τικτόπουλο - διδάκτορα Κρατικού Πανεπιστημίου «Λομονόσοβ» Μόσχας και τον Χρ. Μπολώση – υποστράτηγο ε.α. και τ. καθηγητή Στρατιωτικής Ιστορίας στην ΣΣΕ. Την εκδήλωση παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον οι παριστάμενοι πολίτες και δημότες και οι ξένοι φιλοξενούμενοι, που γέμισαν την αίθουσα και στο τέλος μετείχαν ενεργά με τοποθετήσεις και ερωτήσεις. Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καλλιθέας κ.κ. Νίκος Παυλίδης, Αναστάσιος Καλογερόπουλος, Χρ. Σοφιανίδης (που συντόνισε την συζήτηση). Ιδιαίτερα θετική εντύπωση άφησε στον κόσμο με την παρουσία και τον θερμό χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, που παρευρέθηκε μαζί με στελέχη της Συντονιστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Καλλιθέας για να τιμήσει δια του χαιρετισμού του τους αγώνες και τους Μάρτυρες των Ποντίων τα οποία ονομάτισε Θαύμα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το Σάββατο με την έναρξη των εκδηλώσεων αθλητικές σχολές φίλων και μελών του Συλλόγου παρουσίασαν ασκήσεις και τεχνικές στα ατομικά αθλήματα Judo και WuShu Kung Fu με αθλητές του Ν. Ηλιάδη (προπονητού Εθνικής Ομάδας) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας WuShu Kung Fu (πρ/δρος Λ. Σταμούλης).

Η Ποντιακή κουζίνα ήταν παρούσα με τα παραδοσιακά σπιτικά «φασούλια τινιαχτά» και τα «στύπα», που διανεμήθηκαν δωρεάν την Κυριακή και πολύ γρήγορα ”εξαφανίστηκαν” από τους εκατοντάδες φίλους που έσπευσαν να τα απολαύσουν, όπως έκαναν και με τα νόστιμα ”shashlikia”. Το Σάββατο και την Κυριακή εκατοντάδες επισκέπτες και ιδίως οι νέοι χόρεψαν Ποντιακούς χορούς έως αργά τη νύχτα με τον δημοφιλή βάρδο Στάθη Νικολαΐδη, τον Χρήστο Καγιογλίδη με τη λύρα του, Γρηγόρη Μπαμπούρα στο νταούλ κ.α. 

Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν και παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, οι αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Κόκουλος, Μανώλης Κωστάκης, Άννα Πάσχου-Γιαννακού, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κορίνα Δαμουλιάνου (την οποία ο Σύλλογος ευχαρίστησε για την προσφορά ανθέων στους ηθοποιούς), Βούλα Γαλίτση-Ψαρούλη, Νίκος Παυλίδης, Γεώργιος Κυριακόπουλος, Αναστάσιος Καλογερόπουλος, Βαγγέλης Ανδρεάδης κ.ά.