Τα Μωμογέρια εξευμενίζουν τη φύση και διώχνουν τα κακά πνεύματα |
της Μαρίας Νικολάου
«Υγεία κι ευλογίαν» εύχεται η κα Χρύσα Μαυρίδου, αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Οι «Μωμόγεροι» του Θρυλορίου εμφανίστηκαν στην Καβάλα. Συναντήθηκαν με άλλα δύο σχήματα Μωμογέρων, το ένα από την Κοζάνη και το άλλο από τη Χρυσούπολη, όλοι τους καλεσμένοι του Ομίλου Χορευτών Ποντίων Καβάλας.
Ένα θεατρικό δρώμενο που κρατά από την Αρχαιότητα και αντέχει στο σήμερα. 55 παραλλαγές είχαν καταγραφεί, ανάμεσά τους όχι η παραλλάγη του Θρυλορίου, μετά από μια ολιγόχρονη «σιωπή» άρχισε ξανά να παρουσιάζεται, χάρη στην ακούραστη συνέπεια της κας Χρύσας Μαυρίδου και των συνεργατών της. Με σάτιρα και σαρκασμό, διακωμωδώντας τα κακώς κείμενα της εποχής μας. «Μωμόγεροι» ή «Μωμόεροι» ή και «Μωμογέρια», δίωχνουν με τα κουδούνια τους τα κακά πνεύματα. Εξευμενίζουν την φύση. Ο Αράπης, η Νύφη, ο Κιτί Γότσα όλοι αυτοί που φοράνε μάσκες και δέρματα και προβιές κι εξομοιώνονται με τον θεό. στον οποίο ανήκει το εκάστοτε ιερό ζώο.
«Κεντρικό πρόσωπο σε κάθε παράσταση είναι η νύφη, που ενσαρκώνει τη βλάστηση και τη γονιμότητα της γης. Η σύγκρουση ενός νέου άνδρα και ενός γέρου για την κατάκτησή της, με την τελική νίκη του νεότερου, συμβολίζει την αντικατάσταση του παλιού χρόνου από τον νέο. Στο τέλος ακολουθούν πάντοτε χορός και τραγούδι.» δηλώνει η κα Μαυρίδου.
Σήμερα ο σκοπός των παραστάσεων κατέληξε να είναι κυρίως ψυχαγωγικός, στο παρελθόν, όμως, οι Μωμόγεροι ήταν πιο καυστικοί με την εξουσία. Έστω κι έτσι, όμως, χάρη σε εκείνους όσοι τους συναντούν στο δρόμο ή τους υποδέχονται στις αυλές των σπιτιών τους σχηματίζουν σίγουρα ένα χαμόγελο ζώντας τη στιγμή. Δεν είναι τυχαίο που η κα Μαυρίδου εύχεται «Ας δώσουμε πολλές δόσεις αγάπης. Ας χαρούμε τις στιγμές. Ας πάψουμε να είμαστε μίζεροι κι ας γευόμαστε τις μικρές χαρές της ζωής μας.» Μέσα στο δωδεκαήμερο οι Μωμόγεροι του Θρυλορίου θα κάνουν την καθιερωμένη πια εμφάνισή τους και στην Κομοτηνή.
Πηγή: ΕΡΤ