Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για το Νίκο Καζαντζάκη και τους Έλληνες του Καυκάσου

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για το Νίκο Καζαντζάκη και τους Έλληνες του Καυκάσου
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για το Νίκο Καζαντζάκη και τους Έλληνες του Καυκάσου

του Παύλου Τουτουντζίδη

«Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου» ήταν το θέμα της εκδήλωσης, που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, τη Δευτέρα, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.

«Παρ' όλο που το έτος Καζαντζάκη παρήλθε, ποικίλες εκδηλώσεις για το έργο και τις θέσεις του στην εκπαίδευση πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό», σημείωσε στο χαιρετισμό της η Ευγενία Καβαλάρη, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, ενώ αμέσως μετά, παίρνοντας το λόγο ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Φωτιάδης, αναφέρθηκε στο Νίκο Καζαντζάκη, έναν από τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας, που, όπως είπε, δεν τιμήθηκε όσο έπρεπε.

Η εισήγηση του κ. Φωτιάδη στηρίχθηκε στη συμβολή του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος, ως έχων την ιδιότητα του Γραμματέα του Υπουργείου Περιθάλψεως, το 1919 πήγε στον Καύκασο, για να περισώσει τους Έλληνες του Πόντου, που βρίσκονταν στα παράλια του Βατούμ, του Σοχούμ και άλλων πόλεων της Ρωσίας, για να έρθουν στη Μητροπολιτική Ελλάδα.

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για το Νίκο Καζαντζάκη και τους Έλληνες του Καυκάσου

Μάλιστα, για να καταστεί όσο το δυνατόν καλύτερα κατανοητό αυτό, προκειμένου να βάλει το κοινό χρονικά στην εποχή εκείνη, ο κ. Φωτιάδης προχώρησε σε μια αναφορά στο πως βρέθηκαν αυτοί οι άνθρωποι εξαθλιωμένοι στο Βατούμ και στις άλλες πόλεις, αφήνοντας πίσω τις περιουσίες και τα σπίτια τους. Ο ίδιος επιπλέον έκανε αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, στις τραγικές συνθήκες που βίωσαν αυτοί οι άνθρωποι και, βεβαίως, στη συμβολή αυτής της κορυφαίας προσωπικότητας του Ελληνισμού, του Νίκου Καζαντζάκη, του οποίου και παρουσίασε έγγραφα, επιστολές κι αποσπάσματα από το έργο του.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ποντιακά τραγούδια, μέσα από τα οποία αποτυπώνεται το δράμα του Ποντιακού Ελληνισμού και αποδόθηκαν από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας, με το Γιώργο Ιωσηφίδη στη λύρα και το Σπύρο Θεοδωρίδη στο τραγούδι, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κρητικούς χορούς από το Σύλλογο Κρητικών Νομού Ημαθίας.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης, μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας και δημότες.

Πηγή: Ημερησία