Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Παρουσίασε την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στη Δράμα η Ένωση Χορευτών «Πυρρίχιος»

Παρουσίασε την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στη Δράμα η Ένωση Χορευτών «Πυρρίχιος»
Παρουσίασε την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στη Δράμα η Ένωση Χορευτών «Πυρρίχιος»

της Ρίας Κυριακίδου

Εκδήλωση στην οποία έγινε η παρουσίαση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος», σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας και τη ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας κ. Κώστας Μπαϊρακτάρης, μέλη και φίλοι της Ένωσης Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος», καθώς και πολλοί δραμινοί πολίτες.

Παρουσίασε την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στη Δράμα η Ένωση Χορευτών «Πυρρίχιος»

Μήνυμα-χαιρετισμός της Βουλευτή Δράμας κας Χαράς Κεφαλίδου

Με γραπτό μήνυμά της, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Χαρά Κεφαλίδου, καθώς απουσίαζε από τη Δράμα λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεών της, ενώ παραβρέθηκε εκπρόσωπός της.

Το χαιρετισμό της κας Κεφαλίδου ανέγνωσε ο Πρόεδρος Ένωσης Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος», κ. Δημήτρης Τσακαλίδης. Σε αυτόν, η κα Κεφαλίδου ανέφερε τα εξής: «Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Δυστυχώς λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσα να είμαι σήμερα μαζί σας, παρόλο που θα το ήθελα πάρα πολύ. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η ποντιακή μουσική, τα ποντιακά τραγούδια, οι ποντιακοί χοροί αποτελούν και για μένα πολύτιμα βιώματα ζωής. Με πηγαίνουν χρόνια πίσω, ξυπνώντας παιδικές αναμνήσεις με τραγούδια και αφηγήσεις της οικογένειάς μου. Ο Πόντος αποτελούσε προπύργιο του Ελληνισμού, λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Ανέπτυξε ενδιαφέρουσα μουσική παράδοση, η οποία διατηρείται ακμαία μέχρι σήμερα. Οι μύθοι, η ζωή, ο έρωτας και ο θρίαμβος της φυλής, οι συμφορές και το ξερίζωμα από την πατρίδα «ζωντανεύουν» μέσα από τα ποντιακά τραγούδια. Χρέος όλων μας να διατηρήσουμε ακμαία την ποντιακή μουσική, την παράδοση, τη γλώσσα μας, να διαφυλάξουμε ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Να το μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές, στα παιδιά μας. Η Ρωμανία επάρθεν. Η Ρωμανία κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».

Παρουσίασε την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στη Δράμα η Ένωση Χορευτών «Πυρρίχιος»

Χαιρετισμός του Προέδρου της Ένωσης Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος», κ. Δημήτρη Τσακαλίδη

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Ένωσης Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος», κ.  Δημήτρης Τσακαλίδης, τόνισε ότι ο σύλλογος συνεχίζει δυναμικά να αναδεικνύει τον ποντιακό ελληνισμό διοργανώνοντας εκδηλώσεις ενώ πρόσθεσε: «Ο Σύλλογός μας εδώ και 2 χρόνια έχει κάνει μια προσπάθεια να αλλάξει, διοργανώνοντας ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες δράσεις, θέλοντας να ξεφύγει από τα συνηθισμένα. Ο σύλλογός μας επιδιώκει να ερευνήσει, σε συνεργασία με ειδικούς, σε βάθος τον Ποντιακό Ελληνισμό και να αναδείξει αυτόν τον μεγάλο πολιτιστικό και όχι μόνο πλούτο».

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Τσακαλίδης ευχαρίστησε τους δύο ομιλητές, κ.κ. Χατζηκυριακίδη και Μιχαηλίδη, αλλά και το δημοσιογράφο της ΕΡΤ3 Γιώργο Γεωργιάδη, ο οποίος για οικογενειακούς λόγους δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση (καθώς ήταν προγραμματισμένο να την παρουσιάσει). Επίσης, ευχαρίστησε για την όλη συνεργασία και το συντονισμό της εκδήλωσης, το Δήμο Δράμας, το Δήμαρχο Δράμας κ Χριστόδουλο Μαμσάκο, τον Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ κ Γιώργο Ψαρρά και το Δ.Σ. για τη βοήθειά τους στη διοργάνωση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Επίσης, ευχαρίστησε το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδη» για τη στήριξη στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Χαιρετισμός Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου

Στο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, πόντιος και ο ίδιος στην καταγωγή, με συγκίνηση ανέφερε τα εξής: «Αφού συγχαρώ τον Πρόεδρο της Ενώσεων Ποντίων Χορευτών «Ο Πυρρίχιος» και για αυτή την πρωτοβουλία, η οποία είναι καινοτόμα, θα λέγαμε, στα ποντιακά πράγματα του τόπου μας, θα ήθελα να καλωσορίσω στην πόλη μας και τον κ. Χατζηκυριακίδη και τον κ. Μιχαηλίδη, νέοι, φερέλπιδες, επιστήμονες, οι οποίοι σαγηνεύτηκαν από την ποντιακή μας κληρονομιά και έχουν ως κύρια ασχολία την επιστημονική θεώρηση αυτής της κληρονομίας και την ενσωμάτωσή της στο σύγχρονο γίγνεσθαι της πατρίδος μας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου, γιατί μια τέτοια κληρονομιά αφορά όλο τον κόσμο, είναι παγκόσμια. Καθετί στον τόπο μας που έχει σχέση με την παιδεία ξεκινά από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Τόσα χρόνια δεν υπήρχε έδρα Ποντιακών Σπουδών στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Έπρεπε να έρθει ένας ευπατρίδης, ο κ. Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος σήκωσε το βάρος της σύστασης αυτής της έδρας στο Α.Π.Θ. και ήδη η έδρα αυτή ξεκίνησε να λειτουργεί με πολλούς ευοίωνους καρπούς και προοπτικές. Χαίρομαι που θα μας την παρουσιάσουν στην πόλη μας. Και θα κατανοήσουμε τη σημασία και το μέγεθος αυτού του εγχειρήματος, το οποίο οφείλουμε άπαντες, αν μη τι άλλω, ηθικά τουλάχιστον να το στηρίξουμε. Εύχομαι και άλλες τέτοιες παρουσιάσεις και προσπάθειες να συνεχίσει ο Σύλλογός σας, η Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας να πραγματοποιεί, ώστε η ποντιακή μας παράδοση και κληρονομιά του πολιτισμού -και είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, ένα πέλαγος- να μην καταναλώνεται μόνο σε κάποιες επιφανειακές και κενές εκδηλώσεις. Γιατί έτσι θα μείνουμε απολιθώματα ιστορικά, χωρίς καμία, μα καμία ,συμμετοχή στο γίγνεσθαι το σύγχρονο και το αυριανό της Ελλάδος, της Ευρώπης και του κόσμου».

Παρουσίασε την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στη Δράμα η Ένωση Χορευτών «Πυρρίχιος»

Χαιρετισμός Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας κ. Κώστα Μπαϊρακτάρη

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας κ. Κώστας Μπαϊρακτάρης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Δημάρχου, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, όπως τόνισε, δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση. Στο χαιρετισμό του, ο κ. Μπαϊρακτάρης έκανε λόγο για μια πολύ  σημαντική εκδήλωση, που έχει να κάνει με τον Ποντιακό Ελληνισμό. «Είναι πολύ σημαντικό το έργο που επιτελεί η Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος» Δράμας και αξίζουν συγχαρητήρια τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα μέλη που στελεχώνουν και απαρτίζουν την Ένωση, διότι χάρη σε αυτούς και με εκδηλώσεις τέτοιου είδους, αλλά και με λοιπές εκδηλώσεις, αναδεικνύουν και διαδίδουν τον Ποντιακό Ελληνισμό τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Δήμος Δράμας, μέσω της ΔΕΚΠΟΤΑ, θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτής, αρωγός και συμπαραστάτης τέτοιων πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην ανάλυση και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους σας, καλή χρονιά, εύχομαι το έτος 2018 να είναι μια χρονιά γεμάτη υγεία, ευτυχία, ευημερία και προκοπή για την Ελλάδα».

Παρουσίαση έδρας Ποντιακών Σπουδών, ομιλία για την μουσική κληρονομιά και ποντιακή μουσική

Η παρουσίαση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών έγινε από τον Επίκουρο Καθηγητή της Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ., Κυριάκο Χατζηκυριακίδη. Ακολούθησε ομιλία με θέμα «Η ελληνική μουσική κληρονομιά της Τραπεζούντας στη σημερινή Τουρκία», από το Διδάκτορα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστήμιου Πρίνστον (ΗΠΑ) και επιστημονικό συνεργάτη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, κ. Νίκο  Μιχαηλίδη ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ζωντανή σύνδεση, μέσω skype, με Τραπεζούντα και Κωνσταντινούπολη από όπου ακούστηκε ποντιακή μουσική. Επίσης, στο χώρο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μουσική του πόντου από τους καλλιτέχνες Αντώνη Νικηφορίδη, Γιώργο Ορφανίδη και Onur Snetrouk.

Πηγή: Χρονικά της Δράμας