Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Η αναστήλωση της Αγίας Βαρβάρας στη Σουμελά του Πόντου

Η αναστήλωση της Αγίας Βαρβάρας στη Σουμελά του Πόντου
Η αναστήλωση της Αγίας Βαρβάρας στη Σουμελά του Πόντου

Ένα από τα αγαπημένα και πιο σημαντικά θρησκευτικά αξιοθέατα της Τουρκίας, είναι η Παναγία Σουμελά η οποία προσελκύει εκατοντάδες ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο, και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον τουρισμό καθώς και για την οικονομία της περιοχής. Από τότε που έκλεισαν την είσοδο στην Παναγία Σουμελά για λόγους αναστήλωσης και επισκευής, προωθούνται νέοι τουριστικοί προορισμοί στην περιοχή.

Το Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας κάνει ενέργειες ώστε να αναστηλωθεί πλήρως το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο βρίσκεται στο μονοπάτι 300 μέτρα πριν από το μοναστήρι της Σουμελά, και το οποίο θα είναι επισκέψιμο από τους τουρίστες όπου θα δίνεται η δυνατότητα να παρατηρούν την περιοχή της κοιλάδας που εκτείνεται από κάτω καθώς θα τοποθετηθούν παρατηρητήρια.

Μιλώντας στο πρακτορείο της Ανατολής, o δήμαρχος της Ματσούκας Koray Kochan τόνισε πως «η συγκεκριμένη περιοχή, με μια ιστορία 4000 ετών, είναι ένα σημαντικό τουριστικό κέντρο με πολιτιστικές και φυσικές δομές, όπου οι τουρίστες μπορούν να περιηγηθούν στο παρελθόν μέσα από τα αμέτρητα μονοπάτια, απολαμβάνοντας παράλληλα το φυσικό κάλλος. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος αναζητά νέους τουριστικούς προορισμούς ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η αναστήλωση της μονής της Σουμελά, καθώς η περιοχή αποτελεί αγαπημένο θρησκευτικό προορισμό με πολλά μοναστήρια και εκκλησίες».

Η Αγία Βαρβάρα είναι ανενεργή για πολλά χρόνια και το σημείο όπου βρίσκεται χρησίμευε ως παρατηρητήριο για το μοναστήρι της Σουμελά.

«Καταθέσαμε σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και χάρη σε αυτό προχωρούν οι διαδικασίες ώστε να γίνει και η Αγία Βαρβάρα ακόμη ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός» είπε ο Koray Kochan. Επίσης, τόνισε πως θα υπάρχουν τρισδίαστατες απεικονίσεις της Σουμελά, μέσα στο ναό της Αγίας Βαρβάρας. Έχει δημιουργηθεί ένας χώρος σαν ταράτσα όπου θα δίνονται πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της Σουμελά. Θα είναι σαν ένα μικρό παρεκκλήσι πριν το μοναστήρι της Σουμελά»  

Πρόκειται για ένα μικρό όμορφο εκκλησάκι το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε ένα βράχο, ακριβώς δίπλα στο μονοπάτι που οδηγεί στο εκπληκτικό μοναστήρι της Σουμελά. Βρίσκεται σε σημείο όπου οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν περιπάτους και πεζοπορία στη φύση. Εκεί γύρω υπάρχουν επίσης χαλάσματα από οκτώ ή εννιά σπίτια από την εποχή όπου κατοικούνταν η περιοχή γύρω από τη Σουμελά.