Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Ανοιχτόν Στράταν: τραγούδια με ρίζες στην μουσική χαρμολύπη του Πόντου

Ανοιχτόν Στράταν: τραγούδια με ρίζες στην μουσική χαρμολύπη του Πόντου
Ανοιχτόν Στράταν: τραγούδια με ρίζες στην μουσική χαρμολύπη του Πόντου

γράφει ο Νίκος Μιχαηλίδης

Η νέα μουσική δουλειά της Κατερίνας Παπαδοπούλου είναι μια πρόσκληση σε ένα διαρκές ταξίδι ευφορίας, νοσταλγίας και αισιοδοξίας. Ένας χείμαρρος ήχων που προκαλούν τη φαντασία και δημιουργούν εικόνες, καλώντας τον ακροατή να αφεθεί στην αύρα των μελωδιών και της χαρμολύπης.

Πρόκειται για μια μουσική πρόταση με ιδιαίτερη ταυτότητα, φρεσκάδα και ποικιλία συναισθημάτων. Με νέες συνθέσεις, την σύμπραξη κορυφαίων μουσικών από Τουρκία και Ελλάδα και τις εξαιρετικές ενορχηστρώσεις του Yurdal Tokcan, η Κατερίνα Παπαδοπούλου κατορθώνει το σχεδόν ακατόρθωτο. Δημιουργεί σύγχρονο, υψηλής αισθητικής ποντιακό τραγούδι και όχι μόνο, που καταργεί δημιουργικά τα όρια και τις αυστηρές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μοντέρνου και παραδοσιακού.

Αντλώντας από τα ηχοχρώματα της ποντιακής λύρας, ζυμώνει νέα τραγούδια που αγγίζουν ποικίλα ακροατήρια. Ακούγοντας την δουλειά της, έχεις την αίσθηση ότι τα τραγούδια της έρχονται από τα βάθη των αιώνων. Είναι τραγούδια με ρίζες στην μουσική χαρμολύπη του Πόντου και με μακριά κλαδιά που απλώνονται στο σήμερα. Η συνθέτρια κατορθώνει να δημιουργήσει ένα δικό της μοναδικό, αναγνωρίσιμο μουσικό ύφος που την καθιστά ξεχωριστή και τολμώ να πω διαχρονική!

Πέραν από τις μοναδικές μελωδίες και τις πρωτότυπες ενορχηστρώσεις, οι στίχοι των τραγουδιών της συγκινούν βαθιά. Στίχοι καρδιάς, ανθρώπινοι, ιδιωματικοί, που σε αγγίζουν με την ειλικρίνειά τους και εμπλουτίζουν την εμπειρία της ακρόασης. Η Κατερίνα Παπαδοπούλου πλάθει σύγχρονη, λόγια «παραδοσιακή» μουσική ανοίγοντας νέους δρόμους δημιουργίας και συγκινήσεων, προκαλώντας ενθουσιασμό. Από τα βάθη του Πόντου στα μήκη και στα πλάτη της ανθρώπινης ψυχής...

Καλή ακρόαση.

Σημ. Μπορείτε να ακούσετε όλη τη δουλειά, εδώ...