Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Α. Οσιπίδης: Η προώθηση του Ποντιακού ζητήματος, παραμένει πρώτος στόχος για την Ομοσπονδία Ποντίων Ευρώπης

Α. Οσιπίδης: Η προώθηση του Ποντιακού ζητήματος, παραμένει πρώτος στόχος για την Ομοσπονδία Ποντίων Ευρώπης
Α. Οσιπίδης: Η προώθηση του Ποντιακού ζητήματος, παραμένει πρώτος στόχος για την Ομοσπονδία Ποντίων Ευρώπης

Δύο μέρες πριν το επερχόμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, το οποίο και θα εκλέξει το επόμενο Δ.Σ. που θα αναλάβει να οδηγήσει την Ομοσπονδία για τα επόμενα δύο χρόνια στη συνέχιση των δράσεων με αφορμή και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, το e-Pontos αναζήτησε τον απερχόμενο και εκ νέου υποψήφιο πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ ζητώντας να μας κάνει τον απολογισμό αλλά και τον προγραμματισμό των δράσεων για την επόμενη θητεία.

Κ. Οσιπίδη, αν και έχετε διατελέσει μέλος του Δ.Σ. και στο παρελθόν, αυτή ήταν η πρώτη θητεία ως πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ. Ποιος είναι ο απολογισμός της διετίας που πέρασε;

Πρώτα απ όλα θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνεις να αναφερθώ στο έργο της ομοσπονδίας μας, και ιδιαίτερα στα αποτελέσματα της διετίας στην οποία είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος.

Η έννοια του απολογισμού είναι για μένα μία έννοια που φέρει βαριά ευθύνη. Έχει να κάνει με τα πεπραγμένα δύο χρόνων, με θέματα που αφορούν την δρομολόγηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, με θέματα που αφορούν την διαφάνεια και την ομαλή λειτουργία της Ομοσπονδίας με θέματα ηθικά και πρακτικά.

Όπως ξέρεις είμαι από τους λίγους εναπομείναντες ενεργούς στον Ποντιακό χώρο της Ευρώπης που είχε την τιμή να συνεργαστεί και να μαθητεύσει για πολλά χρόνια δίπλα στον Χρήστο και Γιάννη Παπαδόπουλο. 

Η περίοδος εκείνη ήταν για μένα μεγάλο σχολείο, όπου κατά την διάρκεια της θητείας μου προσπάθησα να εφαρμόσω όλα όσα είχα μάθει για την πρόοδο και την ανάδειξη της ομοσπονδίας μας. Οι εποχές έχουν αλλάξει, όπως και οι άνθρωποι που λειτουργούν μέσα στα όργανα των συλλόγων μας, αλλά και οι ανάγκες του φορέα μας είναι διαφορετικές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εποχής.

Με δεδομένο τις προσταγές της εποχής προσπάθησα να οδηγήσω τόσο εγώ, ως πρόεδρος, όσο και η υπόλοιπη ομάδα την δράση της Ομοσπονδίας ανοίγοντας νέους ορίζοντες και θέτοντας νέα δεδομένα στην κοινωνία της Γερμανίας. Μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις, καταφέραμε να βάλουμε τις βάσεις για τις γενιές που έρχονται και έχουν την διάθεση να ασχοληθούν με τον οργανωμένο Ποντιακό χώρο.

Επίτρεψε μου να αναφερθώ σε ορισμένα εγχειρήματα τα οποία, δυστυχώς, δρομολογήθηκαν για πρώτη φορά τώρα, δεδομένου ότι οι προηγούμενες διοικήσεις αρκούνταν στην απλή διαχείριση και διατήρηση αυτών που είχαν ξεκινήσει οι ιδρυτές της Ομοσπονδίας πριν από πολλές δεκαετίες.

Α. Μετά από 35 χρόνια ύπαρξης της ΟΣΕΠΕ, δημιουργήθηκε μια επαγγελματική ιστοσελίδα σε τέσσερις γλώσσες, Ελληνικά, Γερμανικά, Αγγλικά και Ρωσικά. Η υπάρχουσα σελίδα ήταν μόνο στα ελληνικά  ενώ η ΟΣΕΠΕ έχει έδρα την Γερμανία.
Β. Διοργανώθηκε το πρώτο διήμερο σεμινάριο στελεχών στο οποίο οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των συλλόγων μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από ειδικούς επικοινωνιολόγους και εκπροσώπους διεθνών φορέων της Ευρώπης για το πως θα πρέπει να λειτουργούν και να προβάλλονται οι σύλλογοι τους στην κοινωνία που δραστηριοποιούνται και πώς θα μπορέσουν προωθήσουν μέσα από τις δράσεις τους, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων μας.
Γ. Ξεκινήσαμε για πρώτη φορά επαφές με όλα τα πολιτικά ιδρύματα της Γερμανίας με στόχο να υλοποιηθούν κοινές εκδηλώσεις, με αναφορά στην Γενοκτονία των Ποντίων.
Δ. Δημιουργήσαμε και εκτυπώσαμε το πρώτο έντυπο παρουσίασης των δράσεων της ΟΣΕΠΕ σε τρεις γλώσσες Γερμανικά, Αγγλικά και Ελληνικά. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να ενημερωθεί για την Ιστορία της ΟΣΕΠΕ και του παρέχονται στοιχεία επικοινωνίας για όλα τα σωματεία μέλη μας.
Ε. Για πρώτη φορά έχουν γίνει επαφές με την γερμανική κυβέρνηση τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ώστε να προβληθεί πρώτον η ΟΣΕΠΕ αλλά και οι σύλλογοι μέλη της, και παράλληλα να ξεκινήσει μια μόνιμη συνεργασία με τους γερμανικούς φορείς.
ΣΤ. Μετά από αίτημα μας στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας είχαμε την τιμή, να του παρουσιάσουμε το έργο των Ποντιακών φορέων στην Ευρώπη.
Ζ. Διοργανώσαμε έκτακτο συνέδριο, στο οποίο πάρθηκαν αποφάσεις για τις δράσεις της ΟΣΕΠΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που αφορούν την συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την Γενοκτονία των προγόνων μας, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν από την επόμενη διοίκηση το 2019.
Η. Επαναφέραμε τον θεσμό της σύσκεψης των προέδρων, θεσμός που είχε παραγκωνιστεί από τις προηγούμενες διοικήσεις. Στην διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, διοργανώθηκαν πάνω από τρεις συσκέψεις προέδρων και δύο γενικές συνελεύσεις, με απώτερο σκοπό την πλήρη ενημέρωση των συλλόγων μας για τα τρέχοντα θέματα της ομοσπονδίας. 
Θ. Συμβάλαμε στην ίδρυση Ποντιακών συλλόγων, στηρίζοντας τους συμπατριώτες μας που ζουν στην Αγγλία, στην Αυστρία και την Σερβία, παράλληλα δουλεύουμε για την δημιουργία ποντιακών συλλόγων στην Τσεχία και το Λουξεμβούργο. Επίσης συμβάλαμε στην ίδρυση νέων συλλόγων μέσα στην Γερμανία Gießen, Duisburg, Essen.

Όλα αυτά έγιναν παράλληλα με τις μόνιμες δράσεις που εδώ και χρόνια έχει η ΟΣΕΠΕ, οι οποίες είναι αναμφισβήτητες και γνωστές σε όλους.

Θεωρώ λοιπόν πως δικαιωματικά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάνει κάτι παραπάνω, πως έχουμε βάλει νέα θεμέλια στην ΟΣΕΠΕ σε σχέση με ότι είχε γίνει τα τελευταία δώδεκα χρόνια από τους προκατόχους μας. Σίγουρα δεν θα εφησυχάσουμε, υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν, υπάρχουν φρέσκες ιδέες, κυρίως της νεολαίας μας, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν. Θα πρέπει όλοι μας να δουλέψουμε και να προσπαθήσουμε για την πρόοδο της ΟΣΕΠΕ, ώστε να ενθαρρύνουμε τους νέους μας να ασχοληθούν με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο στην Ευρώπη.

Α. Οσιπίδης: Η προώθηση του Ποντιακού ζητήματος, παραμένει πρώτος στόχος για την Ομοσπονδία Ποντίων Ευρώπης

Με δεδομένο ότι θα είστε εκ νέου υποψήφιος τόσο για το νέο Δ.Σ. ποιοι είναι οι στόχοι και νέες δράσεις που θα θέσετε για την ΟΣΕΠΕ;

Θα ήθελα να διευκρινίσω πως οι λόγοι που με οδηγούν να είμαι για άλλη μια διετία υποψήφιος διεκδικώντας την προεδρία είναι διότι θεωρώ ότι έχω να προσφέρω τόσο σε επίπεδο νέων ιδεών και δράσεων όσο και στην εξαργύρωση αυτών που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για την ΟΣΕΠΕ και τους συλλόγους μέλη.

Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε έμφαση στο κομμάτι της εξωστρέφειας με σκοπό την αναγνωρισιμότητα στις τοπικές κοινωνίες, θα δώσουμε έμφαση στο κομμάτι της συνεργασίας με τους συλλόγους μέλη μας, διότι είναι πρωταρχικό για εμάς να στηρίξουμε τους συλλόγους μας μέσα από κοινές δράσεις.
Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι στους επόμενους προσωπικούς στόχους, θέτω:
- Συναντήσεις με την κεντρική γερμανική κυβέρνηση
- Συνεργασίες με τα μεγάλα Θρησκευτικά δόγματα της Ευρώπης 
- Κοινές πανγερμανικές δράσεις με άλλους γενοκτονημένους λαούς
- Περισσότερες δράσεις και εκδηλώσεις σε διεθνή φόρουμ
- Μόνιμη παρουσία της ΟΣΕΠΕ στις Βρυξέλες και στο Ευρωκοινοβούλιο
- Πιστοποίηση του φορέα μας στους διεθνής οργανισμούς
- Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τους συλλόγους και την νεολαία μας.

Ένα από τα πλέον δραστήρια κομμάτια της ΟΣΕΠΕ είναι η νεολαία της.

Από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου έθεσα ως στόχο την στενή, αλλά και καθαρή συνεργασία με την νεολαία, και λέω καθαρή διότι ήθελα και θέλω να ξέρουν οι νέοι πως τους θεωρώ συνεργάτες και όχι “εργαλείο” ώστε να επιτευχθούν διάφορες δραστηριότητες της ΟΣΕΠΕ και θέλω να πιστεύω πως τα κατάφερα.

Η νεολαία της ΟΣΕΠΕ ήταν και είναι για εμένα η εγγύηση για κάθε πρωτοβουλία και δράση που αποφασίζαμε να εφαρμόσουμε.

Σε συνεργασία με την συντονιστική επιτροπή διοργανώθηκαν με επιτυχία εκδηλώσεις, σεμινάρια, συνέδρια για αυτή τους την παρουσία και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου θα ήθελα να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου.

Είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Για εμένα η νεολαία μας δεν είναι το μέλλον της ΟΣΕΠΕ, είναι το παρόν το οποίο δουλεύει για το μέλλον.


Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι ο τριτοβάθμιος οργανωμένος Ποντιακός χώρος, διέρχεται περίοδο κρίσης. Παγκόσμια συνέδρια, χωρίς παγκόσμια "εκπροσώπηση", ανακατατάξεις και μηδενική επίτευξη στους στόχους. Ποια είναι η δική σας θέση και ποια η πρόταση για άρση του αδιεξόδου;

Δεν ξέρω από πού να αρχίσω, ασχολούμαι με τον οργανωμένο Ποντιακό χώρο τριανταεπτά χρόνια ήμουν και είμαι υπέρμαχος της ενότητας. Με την εκλογή μου στην θέση του προέδρου της ΟΣΕΠΕ, πίστεψα πως θα μπορέσω να συμβάλω ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ενότητα του χώρο και λέω θα μπορέσω, όχι γιατί θεωρούσα τον εαυτό μου τον ικανότερο από όλους, αλλά γιατί η ΟΣΕΠΕ είναι η ομοσπονδία που μπορεί να έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή προς τις ομοσπονδίες εντός και εκτός Ελλάδος, έχοντας πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με όλους τους άλλους προέδρους θεώρησα πως θα μπορούσα να συμβάλω προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δυστυχώς, ο χρόνος έδειξε πως τελικά όλοι όσοι μιλούν για την ενότητα εννοούν πως θα πρέπει όλοι οι άλλοι να προσαρμοστούν σε αυτά που θέλουν, όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους ισχυρές ομοσπονδίες.

Έτσι συνεχίστηκε το ίδιο άσχημο παιχνίδι με στόχο όχι το πως θα ενωθούμε, αλλά με το ποιος θα ελέγχει τον ποντιακό χώρο, με αποτέλεσμα να γίνουν δεκάδες συναντήσεις χωρίς αποτέλεσμα.

Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά πως τους διοικούντες εν τη Ιερουσαλήμ (Ελλαδικές Ομοσπονδίες) τους ενδιαφέρει απλά να φέρουν τον τίτλο του εκπροσώπου των Ποντίων ανά τον κόσμο.

Όπως ήταν φυσικό και εμείς ως ΟΣΕΠΕ αλλά και οι άλλες ομοσπονδίες του εξωτερικού αποφασίσαμε να μην συμμετέχουμε σε τέτοιες διαδικασίες και απείχαμε από το υποτιθέμενο Παγκόσμιο συνέδριο.

Ένα συνέδριο στο οποίο είχαν θέσει ως στόχο οι διοργανωτές του εάν θα έρθει ένας η δύο σύνεδροι από την Γερμανία ώστε να μπορούν να το ονομάσουν παγκόσμιο με την συμμετοχή της Ευρώπης, χωρίς να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μεγάλη αποχή των σωματείων από την Ελλάδα η οποία αγγίζει το 90 %.

Για εμένα προσωπικά οι διοργανωτές αυτού του συνεδρίου διέπραξαν το μεγαλύτερο έγκλημα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο από την ύπαρξη του, νομιμοποίησαν κατά την δική τους πάντα άποψη ένα Δ.Σ. που δεν εκφράζει ούτε το 5% των σωματείων ανά τον κόσμο, το οποίο αποτελείται από ανθρώπους που οι περισσότεροι δεν είναι καν αποδεκτοί από τον σύλλογο της πόλης της οποίας ζουν.

Έτσι προκύπτει ένας πρόεδρος Παγκόσμιου ποντιακού οργάνου ο οποίος ενώ δεν μπορεί να εκλεγεί ούτε καν μέλος στον σύλλογο του, διορίστηκε πρόεδρος στο παγκόσμιο όργανο, το οποίο έως σήμερα ένα χρόνο σχεδόν μετά την εκλογή του δεν έχω καταλάβει τις αρμοδιότητες του και δεν έχω αντιληφθεί την παρουσία του στον οργανωμένο ποντιακό χώρο.

Έτσι εμείς οι οργανώσεις του εξωτερικού αποφασίσαμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός οργάνου που θα εκφράζει τον απόδημο ποντιακό ελληνισμό, και ελπίζουμε έτσι να μπορέσουμε να προσφέρουμε πολύ περισσότερο σε δημιουργικές δράσεις και όχι σε άσκοπες αντιπαραθέσεις. 

Ποιες είναι οι σχέσεις καθώς και οι συνεργασίες που θα επιδιώξετε με τις υπόλοιπες Ποντιακές ομοσπονδίες.

Ως ομοσπονδία έχουμε πολύ καλές και στενές σχέσεις καθώς και συνεργασία με όλες τις ομοσπονδίες του εξωτερικού και ιδιαίτερα με τις Ομοσπονδίες ΗΠΑ - Καναδά και Αυστραλίας, μιας και αποφασίσαμε με αυτούς τους προέδρους να έχουμε μία κοινή πορεία.

Δυστυχώς δεν μπορώ να πω πως είναι το ίδιο και με τις ομοσπονδίες στον ελλαδικό χώρο, αυτό δεν έχει να κάνει με πρόσωπα αλλά με νοοτροπίες ομάδων οι οποίες εδώ και χρόνια θεωρούν τις ομοσπονδίες του εξωτερικού κατώτερες και απλά υπάρχουν για να συμπληρώνουν το παζλ του παγκόσμιου χάρτη ώστε να μπορούν κάποιοι να λεν ότι εκφράζουν τον Ποντιακό ελληνισμό ανά τον κόσμο.

Δυστυχώς οι συνάδελφοι μας στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη καταλάβει πώς για να επιτευχθεί η διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας χρειάζεται να αναβαθμίσουμε τις ομοσπονδίες του εξωτερικού και όχι να προσπαθούμε να τις μειώσουν.


Μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που αναλάβατε ήταν η ημερίδα για την προώθηση του Ποντιακού ζητήματος στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Γιατί είναι σημαντικό να διοργανώνονται εκδηλώσεις σε τέτοιους χώρους.

Σίγουρα μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες μας ήταν η διοργάνωση της ημερίδας μέσα στο ευρωκοινοβούλιο.

Μια δράση η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αν και πολλοί εντός και εκτός Ευρώπης προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν.

Για εμένα προσωπικά αυτή η εκδήλωση ήταν μια πρόκληση, της οποίας η επιτυχία θα έδινε χέρι στους επόμενους ώστε να μπορούν να αναφερθούν στην παρουσία της ΟΣΕΠΕ στο ευρωκοινοβούλιο, στην προβολή της Ιστορία του Πόντου και στην Γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες δράσεις μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και μάλιστα πολύ πιο συχνά, κατά την άποψη μου θα πρέπει δυο φορές τον χρόνο να οργανώνονται κάποιες εκδηλώσεις ώστε να ενημερώνονται οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών για την γενοκτονία και για την σπουδαιότητα της αναγνώρισης της.

Εμείς έχουμε είδη βάλει τον προγραμματισμό για τις δράσεις του 2018, και ελπίζουμε να μπορέσουμε να τις υλοποιήσουμε.  

Κλείνοντας θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνεται, και σε ευχαριστώ για την προβολή του έργου της ομοσπονδίας μας που κάνεις όλα αυτά τα χρόνια.