Τζιτζικώστας: Να πετύχουμε καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων |
Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που έχει οριστεί η 19η Μαΐου, τίμησε σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, την κεντρική ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
Κεντρικό μήνυμα και στις φετινές εκδηλώσεις ήταν η σταθερή διατράνωση του αιτήματος και η αταλάντευτη διεκδίκηση για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των 353.000 θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού.
Από το βήμα του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας άρχισε την κεντρική ομιλία του, εκφράζοντας την απόλυτη καταδίκη του στην αποτρόπαια επίθεση που έγινε χτες ενάντια στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη: «Καταδικάζω απερίφραστα τη χτεσινή άνανδρη και άθλια επίθεση στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Να υπενθυμίσω ότι σήμερα δεν τιμούμε μόνο τη μνήμη των 353.000 αδελφών μας Ποντίων, αλλά στέλνουμε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους κατά της βίας από όπου κι αν προέρχεται, εναντίον οποιουδήποτε κι αν στρέφεται. Η βία δεν έχει καμιά θέση σε μια δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία».
Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η 19η Μαΐου δεν είναι απλά μια μέρα μνήμης και τιμής, αλλά μια ημέρα καθήκοντος και ευθύνης, που δεν αφορά στο παρελθόν, αλλά πρωτίστως στο παρόν και στο μέλλον «διότι 353.000 αθώες ψυχές περιμένουν ακόμη τη δικαίωση, με την καθολική -επιτέλους- αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το βάρος αυτής της ευθύνης πρέπει να το σηκώσουμε όλοι μαζί».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι κατά τις χτεσινές εκδηλώσεις μνήμης στην Αγία Σοφία, για πρώτη φορά οι Ποντιακές οργανώσεις και ομοσπονδίες συμμετείχαν όλοι μαζί ενωμένοι εκπέμποντας ενιαία το μήνυμα της αναγνώρισης και της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας.
«Το βάθεμα της συνείδησης της Γενοκτονίας στο σύνολο του Ελληνικού λαού, ανεξαρτήτως καταγωγής και ο αγώνας όλων μας μαζί με τον Ποντιακό Ελληνισμό είναι ζήτημα ψυχής και συνείδησης. Οι Έλληνες του Πόντου με αδιανόητη βαρβαρότητα ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες, όμως κατάφεραν να στήσουν από την αρχή τις μνήμες, τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Όπου κι αν ρίζωσαν οι Πόντιοι, στη Μητροπολιτική Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, με εφόδια την εργατικότητα, το φιλότιμο, τη θέληση και το πείσμα να προκόψουν, κατάφεραν να μεγαλουργήσουν. Όπως και εδώ, στον τόπο μας, την Κεντρική Μακεδονία, ο Ποντιακός Ελληνισμός προσέθεσε τεράστια δυναμική στην ανάπτυξη, τη δημιουργία και την ευημερία. Και μάλιστα όλα όσα κατάφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο, τα πέτυχαν μόνοι τους, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ενώ το ελληνικό κράτος δυστυχώς, παρέμενε αμέτοχο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τεράστια καθυστέρηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, που έλαβε χώρα μόλις το 1994, στις 24 Φεβρουαρίου», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης έστειλε σαφές μήνυμα προς όσους αρνούνται ακόμη πεισματικά να αναγνωρίσουν την ιστορική αλήθεια: «Στο παρελθόν, έγιναν λάθη, υπήρξαν καθυστερήσεις και παραλείψεις. Σήμερα, κανείς δεν δικαιούται να ολιγωρεί ή να επαναλάβει τα ίδια λάθη. Σήμερα το καθήκον επιτάσσει να συνεχίσουμε τον αγώνα ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο αποφασιστικά. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και από την ίδια την Τουρκία, δεν αποτελεί μια πράξη ρεβανσισμού ή μισαλλοδοξίας. Αποτελεί μια πράξη ανθρωπισμού και ειρήνης, αλλά και προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στο μέλλον. Η άρνηση της ιστορικής αλήθειας από την Τουρκία δεν εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Αντίθετα, προκαλεί υποψίες και βάζει εμπόδια στην οικοδόμηση υγιών σχέσεων για το μέλλον. Η Ελλάδα -το γνωρίζουν όλοι- είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Θέλουμε να αποφεύγουμε τις εντάσεις. Σεβόμαστε πάντα τα συμφωνημένα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης. Δεν ενδίδουμε σε επιπόλαιες προκλήσεις, διατηρούμε πάντα την ψυχραιμία μας. Μην κάνουν το λάθος όμως κάποιοι, αυτή την ψυχραιμία και την υπευθυνότητα να την εκλάβουν ως αδυναμία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να κάνει βήμα πίσω, στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ιστορία μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: Δεν διαπραγματευόμαστε την ιστορική αλήθεια, δεν διαπραγματευόμαστε ούτε ένα χιλιοστό Ελληνικής γης. Εύχομαι σύντομα στα επόμενα χρόνια, να έρθει η ώρα, της ανακοίνωσης της καθολικής αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και να είμαστε όλοι μαζί εδώ για να αποτίσουμε τις τιμές που πρέπει στα αθώα θύματα τους Έλληνες του Πόντου».
Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης τελέστηκε τρισάγιο, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.