Ενωμένος ο Ποντιακός Ελληνισμός τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας στην Αυστραλία |
Πολυεθνικό χαρακτήρα είχε η καθιερωμένη εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τμήμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων εκ μέρους του τουρκικού κράτους 1914-1924. Με ισχυρή παρουσία επισήμων από τις παροικίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ιθαγενών της Αυστραλίας και των Εβραίων καθώς και από ομογενειακές οργανώσεις τιμήθηκε οι μνήμη των αδικοχαμένων.
Με κύρια ομιλήτρια την κα. Linda Burney MP, ομοσπονδιακή βουλευτής της περιφέρειας Barton στα νότια προάστεια του Σύδνεϋ, τα ποντιακά σωματεία τίμησαν την μνήμη των προγώνων τους.
Τις εντυπώσεις έκλεψαν η κα. Linda Burney MP και η μαθήτρια Γ’ Λυκείου Χρυσάνθη Διασινού. Με εύλογο τρόπο και οι δύο ομιλήτριες ανέπτυξαν πως το φαινόμενο της γενοκτονίας επηρέασαν τις ίδιες σαν άτομα, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης της γλώσσας και της ιστορικής μνήμης με την παράδοση αυτών στις επόμενες γενιές.
Όπως τόνισε και η πρώτη ιθαγενή Αυστραλή ομοσπονδιακή βουλευτής: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων ΔΕΝ αποτελεί αρχαία ιστορία. Όπως και με μας [τους Ιθαγενείς], εσείς οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζετε την οικογένεια και την πατρίδα σας για να νοιώθετε ολοκληρωμένοι».
Στο ίδιο πνεύμα με την πρώτη Αυστραλιανή Ιθαγενή στο εθνικό κοινοβούλιο και την τέταρτης γενιάς ποντιοπούλα ήταν και ο Δρ Παναγιώτης Διαμάντης.
Επικεντρώνοντας την προσοχή του κοινού σε κάποια κέραια σημεία, ανέπτυξε πως το διαχρονικό φαινόμενο του παιδομαζώματος αποτελεί γενοκτονία εις βάρος των Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και Ιθαγενών της Αυστραλίας.
H εκδήλωση πλαισιώθηκε από τον κ. Ηλία Θεοδωρίδη να αφηγείται την ιστορία του πατέρα του – ο οποίος πέρασε από την Γενοκτονία – συνοδευόμενος από τον κ. Ευθύμη Αυγετίδη στην λύρα. Ποίημα στην ποντιακή διάλεκτο παρουσίασε ο μεταπτυχιακός φοιτητής Άκης Φλαμπουρίδης.
Η απλή εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν από κοινού ο Ποντοξενιτέας, η Παναγία Σουμελά και ο Διογένης Wollongong είχε θέμα η σχέση των ανηλίκων με την Γενοκτονία: θύματα, επιζώντες αλλά και προστάτες της ιστορικής μνήμης.
Κεντρικό μήνυμα των ομιλητών ο αγώνας των Ποντίων, των Μικρασιατών και των Θρακών υπέρ της δικαίωσης της κοινοβουλευτικής αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων καθώς και της διεθνής αναγνώρισης των Ελλήνων ως ο γηγενής πληθυσμός της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο αιδ. π. Πρόχορος Αναστασιάδης (Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Κυρίου στο Kogarah). Χαιρετισμός επίσης απέστειλαν οι κ. Γενικός Πρόξενος Χρήστος Καρράς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτης Παπουλίδης.
Μεταξύ των ομογενειακών στελεχών οι οποίοι έδωσαν το παρών ήταν ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ κ. Γιάννης Καλλιμάνης, η κα. Νεκταρία Ελαφρού (Ενορία-Κοινότητα Αγίου Ιωάννη Παρραμάττα), ο κ. Νίκος Ανδριοτάκης (Επιτροπή Μάχης της Κρήτης), οι πρόεδροι και σύμβουλοι των ομογενειακών φοιτητικών συλλόγων των Πανεπιστημίων του Σύδνεϋ, Νέας Νοτίου Ουαλίας και Macquarie, ο κ. Χρήστος Μπελέρχας (Ταμίας της Κοινότητας) και ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης NNO κ. Νίκος Φασούλας και πολλοί άλλοι.
Την Κυριακή 20 Μαΐου, τα τρία ποντιακά σωματεία καλούν τα μέλη τους στους ιερούς ναούς της Μεταμορφώσεως του Κυρίου (Earlwood), του Αγίου Στεφάνου (Hurlstone Park) και του Τιμίου Σταυρού (Wollongong) για μνημόσυνα και ύστερα στις λέσχες τους για λιτές εκδηλώσεις προς τιμή των προγόνων τους.