Με το εκθεσιακό της περίπτερο, η ΕΠΟΝΑ συμμετείχε στις φετινές εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων |
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (Ε.Πο.Ν.Α.) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τιμώντας την επέτειο της 19ης Μαΐου, έδωσε το παρών, τοποθετώντας το εκθεσιακό της περίπτερο στο συμβολικότερο σημείο της Αθήνας, στην Πλατεία Συντάγματος.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή 13 Μαΐου η Ε.Πο.Ν.Α, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής (Σ.Π.Φ.Ν.Α.), έστησε επί της πλατείας εκθεσιακό περίπτερο για την Γενοκτονία, από το οποίο οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τον Ποντιακό λαό. Με τη βοήθεια των μελών και των δύο συλλόγων νεολαίας, το περίπτερο λειτούργησε καθημερινά από την Δευτέρα έως και το Σάββατο, 19 Μαΐου. Εκεί βρισκόταν αναρτημένο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αφορά τη Γενοκτονία. Για ακόμη μια χρονιά, διανεμήθηκαν χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθώς και το dvd σύντομης διάρκειας, που έχει επιμεληθεί η Ένωση, με εικόνες, βίντεο και μαρτυρίες που αναφέρονται στη Γενοκτονία, με νεοελληνική αλλά και αγγλική απόδοση των περιεχομένων τους.
Φέτος, η Ε.Πο.Ν.Α επιμελήθηκε την δημιουργία ενός νέου DVD και υπό την αιγίδα του Δήμου Περιστερίου και της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου που στήριξαν την παραγωγή αυτού, το διένειμε δωρεάν στους επισκέπτες ως ενημερωτικό υλικό. To DVD τιτλοφορείται «The crime of Crimes. Genocide (genos+caedere)». Σε αυτό παρουσιάζονται ντοκουμέντα, όπως αποτυπώθηκαν από το διεθνή τύπο την περίοδο 1914-1923. Στο DVD περιέχονται επίσης συνεντεύξεις ιστορικών και τέλος, γίνεται ειδική αναφορά στον άνθρωπο που επινόησε τον όρο «Γενοκτονία», τον καθηγητή νομικής Raphael Lemkin, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη έτους 1949, στην οποία υπάρχει από τον ίδιο σαφής αναφορά στη Γενοκτονία που υπέστησαν από τους Τούρκους Έλληνες και Αρμένιοι.
Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις τις ημέρες Τετάρτη και Πέμπτη, 16 και 17 Μαΐου αντίστοιχα, που περιελάμβαναν απαγγελίες κειμένων-μαρτυριών, προβολή video και ερμηνεία τραγουδιών, από μέλη της Ένωσης, με θέμα την Γενοκτονία. Με αυτόν τον τρόπο, δόθηκε η ευκαιρία στους διερχόμενους επισκέπτες να αποκτήσουν πληρέστερη εικόνα για τα ιστορικά γεγονότα. Την Παρασκευή 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ολονυχτία μας. Εκεί, έγινε αναφορά και στην τριάδα των Γενοκτονιών (Αρμένιοι, Ασσύριοι, Έλληνες), μέσω σχετικών κειμένων και video. Στη συνέχεια, προς τιμήν των θυμάτων, τοποθετήσαμε κεριά, τα οποία, σχηματίζοντας τον αριθμό 353.000, παρέμειναν αναμμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεκάδες νέοι παρέμειναν στον χώρο του περιπτέρου και με τη συνοδεία λύρας, πραγματοποίησαν το δικό τους μνημόσυνο για τις γενοκτονημένες ψυχές, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το Σάββατο 19 Μαΐου, η Ε.Πο.Ν.Α. συμμετείχε στις κεντρικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της πλατείας, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και, στη συνέχεια, στην ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Π.Ο.Ε. προς την τουρκική πρεσβεία. Μέλη της Ένωσης, ενίσχυσαν την περιφρούρηση της πορείας, ενώ έδιναν συνεχώς δυναμικό παλμό, μέσω της απαγγελίας συνθημάτων από τα μεγάφωνα. Τα μέλη της Ένωσης δεν ξέχασαν ούτε φέτος τον συμπατριώτη και ακτιβιστή στην Τουρκία, Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, ο οποίος κρατείται πάνω από ένα χρόνο σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, εξαιτίας ανάρτησης που έκανε στο προσωπικό του χρονολόγιο στο facebook για τη Γενοκτονία των προγόνων μας.