Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Πυρρίχιος" στην Πτολεμαΐδα

Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Πυρρίχιος" στην Πτολεμαΐδα
Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Πυρρίχιος" στην Πτολεμαΐδα

Μία εξαιρετικά ποιοτική εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, το απόγευμα της Κυριακής 10 Ιουνίου 2018, αυτοί που παρέστησαν στον αμφιθέατρο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας. Αναφερόμαστε στην παρουσίαση του ιστορικού – λαογραφικού Βιβλίου "Πύρριχος" του Νίκου Παλασίδη γραμμένο στα νεοελληνικά και τα Ποντιακά.

Το βιβλίο αναφέρεται στον Τρωικό πόλεμο και την γένεση του Πυρρίχιου χορού και εμπεριέχει cd μελωδικό με τα αίτια του τρωικού πολέμου στην ποντιακή διάλεκτο. Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν ο Αντώνης Πουγαρίδης εκδότης εφημερίδας Πτολεμαίος και ο Φωκίων Φουντουκίδης, εκδότης του περιοδικού "Πόντος" ενώ στο τέλος αναφέρθηκε στην έκδοσή του ο συγγραφέας Νίκος Παλασίδης.

Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Πυρρίχιος" στην Πτολεμαΐδα

Ο Αντώνης Πουγαρίδης στην μακρά εισήγησή του μαζί με πληθώρα ερευνητικών στοιχείων, παρέθεσε και το πολιτικό περίγραμμα του "Πυρρίχιου χορού", τονίζοντας μεταξύ άλλων: Σήμερα ο Πυρρίχιος είναι ένας παγκόσμιος χορός Εκφράζει την σύγχρονη οικουμενικότητα του ελληνισμού. Έρχεται από την κλασσική Ελλάδα και ενώνει τους, ανεξαρτήτου ράτσας, Έλληνες σε όλη την Υφήλιο. Ως χορός (πολιτισμικό στοιχείο) εξ ορισμού ενώνει. Ενώνει τους Πόντιους στην Ελλάδα, τους εξισλαμισμένους, τη Διασπορά, τα σωματεία.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο δημοσιογράφος της ΕΤ3 και εκδότης του περιοδικού "Πόντος" Φωκίων Φουντουκίδης αναλύοντας τα βιώματά του, και την πολυσχιδή δράση για το ποντιακό ζήτημα, τους χορούς και τη λαογραφία του. Υπενθύμισε στους παρισταμένους, ότι στην Πτολεμαΐδα άναψε η πρώτη φωτιά και ξεκίνησε το 1986 ο αγώνας για την αναγνώριση της Ποντιακής γενοκτονίας. Μίλησε επίσης για τα πολλά ταξίδια του στην γη του Πόντου, όπου ακόμη χορεύονται οι ποντιακοί χοροί και επέστησε την προσοχή, να μην υφαρπάξουν οι Τούρκοι την πολιτιστική μας παράδοση, βαπτίζοντας τον "Πυρρίχιο" τουρκικό χορό.

Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Πυρρίχιος" στην Πτολεμαΐδα

Ο συγγραφέας Νίκος Παλασίδης μας εντυπωσίασε με την πολυμάθεια του και την γνώση της Ποντιακής γλώσσας. Τόνισε τη δυσκολία της συγγραφής και την πολύχρονη έρευνα, που πραγματοποίησε ανατρέχοντας σε αρχαίες πηγές, που φθάνουν στον Πλούταρχο και τον Ξενοφώντα. Κλείνοντας δήλωσε ότι ευχαρίστως θα παρουσιάσει και στην Πτολεμαΐδα το θεατρικό έργο, εφ’ όσον προσκληθεί.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, και συγκεκριμένα με το χορευτικό συγκρότημα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας. Το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου, απέδωσε τον Πυρρίχιο χορό, σύμφωνα με την περιγραφή του Πλάτωνα αλλά και σύμφωνα με την περιγραφή του Ξενοφώντα.

Πηγή: e-Ptolemeos