Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Τρεις ιστορικές εικόνες του Πόντου θα εκτεθούν για προσκύνημα στην Ι. Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα

Τρεις ιστορικές εικόνες του Πόντου θα εκτεθούν για προσκύνημα στην Ι. Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα
Τρεις ιστορικές εικόνες του Πόντου θα εκτεθούν για προσκύνημα στην Ι. Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα

Τρεις εικόνες μεγάλης θρησκευτικής αξίας θα βρεθούν φέτος στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνα, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018, κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις του Μοναστηριού.

Εκτός από την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνα, θα φτάσει στην ομώνυμη Μονή κατά το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων, η εικόνα της Παναγίας Σουμελά από την ομώνυμη ιστορική Μονή και η εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ροδοχωρίου Νάουσας. Το γεγονός της συνύπαρξης των τριών ιστορικών εικόνων που έχουν σημείο αναφοράς τον Πόντο, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη λαμπρότητα στον εορτασμό του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνα, που εορτάζεται κάθε χρόνο με μεγαλοπρέπεια στο ομώνυμο Μοναστήρι, στους πρόποδες του Βερμίου, καθώς θα εκτεθούν επί ένα διήμερο για προσκύνημα στους πιστούς. Οι Τοπικές Κοινότητες της περιοχής Ελλησπόντου και οι Ποντιακοί Σύλλογοι έχουν ξεκινήσει από τώρα τις προετοιμασίες της μεγάλης γιορτής, καθώς ο συμβολισμός φέτος είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Οι εικόνες θα φτάσουν στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνα το πρωί του Σαββάτου 23 Ιουνίου και θα παραμείνουν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 24 Ιουνίου. Ο εορτασμός θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις με ποντιακά συγκροτήματα, ποντιακούς χορούς, ομιλίες και πλούσια εδέσματα για τους προσκεκλημένους και όλο τον κόσμο που αναμένεται να κατακλύσει το χώρο της ιστορικής Μονής. Οι τρεις προαναφερθείσες εικόνες βρέθηκαν μαζί στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου για πρώτη φορά και στις 23-24 Ιουνίου θα βρεθούν στον Άγιο Ιωάννη τον Βαζελώνα και τον Δεκαπενταύγουστο στη γιορτή της Παναγίας θα συναντηθούν στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Η κοινή παρουσία των τριών εικόνων γίνεται σε συνεργασία των θρησκευτικών και τοπικών Αρχών και των Ποντιακών Συλλόγων.