Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Γ. Μαυρόπουλος: Μεγάλη και πλούσια η δραστηριότητα των Ποντίων στο Σικάγο

Γ. Μαυρόπουλος: Μεγάλη και πλούσια η δραστηριότητα των Ποντίων στο Σικάγο
Γ. Μαυρόπουλος: Μεγάλη και πλούσια η δραστηριότητα των Ποντίων στο Σικάγο 

«Εδώ στο Σικάγο, είμαστε λίγοι σε αριθμό αλλά έχουμε πολύ μεγάλη δραστηριότητα», τονίζει με καμάρι και υπερηφάνεια ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων του Σικάγο και ιδρυτής του Ερευνητικού Κέντρου (ΕΚΕΜΑΠ), Γιώργος Μαυρόπουλος. Και πραγματικά έτσι είναι. Πρόκειται για έναν Σύλλογο που κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ενημερώσει τους πάντες για την ιστορία του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης την Γενοκτονία και τα πάτρια εδάφη.

Στεγάζεται σε ένα χώρο που είναι η ζωντανή Ιστορία του Πόντου, με πολλές εικόνες, πολλές ιστορίες, πολλές μνήμες. Ο κ. Μαυρόπουλος και όλα τα μέλη έχουν ρίξει πολύ μεγάλο βάρος στη Βιβλιοθήκη τους, στα συγγράμματά τους και στην ενημέρωση όλου του Ελληνισμού της Ανατολίας και την Γενοκτονία.

Εκείνο όμως που έχει μεγάλη σημασία και πρέπει όλοι να δείξουμε την απαραίτητη προσοχή, βοήθεια και στήριξη είναι στα βιβλία που εκδίδονται από το Κέντρο… Βιβλία που είναι πραγματικές μελέτες. Μελέτες σε βάθος, μελέτες που στηρίζονται σε έρευνες, με πραγματικά στοιχεία, με πολύ δουλειά, με πολύ αγάπη και μεράκι. Μελέτες που γίνονται βιβλία – πολύτιμα εφόδια για τις επόμενες γενιές που θέλουν να μάθουν την ιστορία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου και των ανθρώπων του.

Ο κ. Μαυρόπουλος και όλα τα Μέλη του Κέντρου και του Συλλόγου, ακούραστα και αγόγγυστα με χρέος τιμής απέναντι στους προγόνους τους κάνουν ό,τι καλύτερο στην μνήμη τους. Το μόνο που ζητούν είναι η συμπαράσταση όλων προκειμένου να ολοκληρώνονται τα βιβλία – μελέτες και να παίρνουν τη θέση τους στα χέρια των απανταχού Ελλήνων και να μαθαίνουν σωστά και τεκμηριωμένα την ιστορία του των χαμένων αλλά αλησμόνητων πατρίδων.

Γ. Μαυρόπουλος: Μεγάλη και πλούσια η δραστηριότητα των Ποντίων στο Σικάγο

Τα προβλήματα είναι αρκετά και σημαντικά όπως τονίζει ο κ. Μαυρόπουλος: «Εμείς οι Έλληνες κι ειδικά του εξωτερικού δεν έχουμε στοιχεία και ειδικά ιστορικά. Επίσης δεν έχουμε πρόσφατα στοιχεία και μελέτες ούτως ώστε να προωθήσουμε το δικό μας θέμα.

Ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε είναι ότι δεν είχαμε κεντρική βιβλιοθήκη προκειμένου να έχουμε εκεί μία βάση για τα στοιχεία μας. Το 2010 κάναμε αίτηση στο κράτος και τον Ιανουάριο 2011 το έγινε δεκτή η αίτησης ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Έτσι συνεχίσαμε τα ακαδημαϊκά συνέδρια και την έκδοση βιβλίων.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ακόμα είναι ότι η Ελληνική Κοινότητα όλης της Αμερικής δεν έχει ιστορική γνώση του θέματος. Για πολλούς λόγους και συγκεκριμένα πριν λίγο γύρισα από το μνημόσυνο της 19ης Μαΐου στην Ενορία του Αγίου Χαραλάμπους Σικάγο, ο παππάς ενώ του έστειλα το υλικό ανέφερε τα ονόματα και για την Γενοκτονία των Ποντίων δεν επεκτάθηκε καθόλου στο θέμα αυτό. Το ίδιο είχε γίνει πριν 3 χρόνια σε άλλη Ενορία με άλλο ιερέα.

Τι κάνουμε με τον Σύλλογο; Πηγαίνουμε σε διάφορες Ενορίες. Όταν ζούσε ο Ιάκωβος ή ο Επίσκοπος Δημήτριος ήταν παρόντες και μιλούσαν εκτενέστερα για αυτό το θέμα. Για τη σημασία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και τις Χαμένες Πατρίδες και όλα αυτά τα πολύ σημαντικά και ευαίσθητα θέματα.

Δυστυχώς όμως σήμερα αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοια προβλήματα. Όμως η θέληση για να μην χαθούν οι μνήμες είναι τεράστια και ειδικά στην Κοινωνία του Σικάγο οι Πόντιοι είναι λίγοι αλλά πολύ ενεργοί και δραστήριοι στο έργο τους: «Έχουμε το Κέντρο, έχουμε και τη Βιβλιοθήκη που έχει βιβλία που μας χάρισε ο αείμνηστος Χαράλαμπος Ψωμιάδης.

Ένας μεγάλος ιστορικός. Ήταν ο ιδρυτής του Βυζαντινού Κέντρου στη Νέα Υόρκη. Ο άνθρωπος αυτός είχε δει πριν πεθάνει τη μεγάλη δράση του μικρού ποντιακού συλλόγου.

Γ. Μαυρόπουλος: Μεγάλη και πλούσια η δραστηριότητα των Ποντίων στο Σικάγο

Βασικά εμείς, εδώ στο Σικάγο, είμαστε λίγοι σε αριθμό αλλά έχουμε πολύ μεγάλη δραστηριότητα. Καταφέραμε επίσης η Ομοσπονδία των Ποντιακών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά να βοηθά και να συνεργάζεται μαζί μας. Μάλιστα μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται και η ενημέρωση και σε άλλες πολιτείες.

Μία ακόμα δραστηριότητά μας είναι η ενημέρωση των δασκάλων. Η ιστορία και η ενημέρωση αρχίζει από την οικογένεια. Στις 9 Μαρτίου του 2017 στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων είχαμε ένα μεγάλο εργαστήριο για τους δασκάλους της περιοχής. Δηλαδή των γυμνασίων.

Την Παρασκευή 20 Απριλίου κάναμε ένα άλλο εργαστήριο αποκλειστικά για τα ελληνικά σχολεία. Δυστυχώς όμως από την Εκκλησία ήρθε μόνο μία δασκάλα, όλοι οι άλλοι ήρθαν από τα ιδιωτικά. Σ’ αυτούς έχουμε δώσει ολόκληρο πακέτο από υλικό. Έχουμε εκδώσει δύο εγχειρίδια, ένα για γυμνάσιο και ένα για τα δημοτικά σχολεία. Μάλιστα πρόσφατα για τα δημοτικά σε μία σελίδα εκδώσαμε και στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Ένα ακόμα σημαντικό είναι ότι συνεργαζόμαστε πολύ στενά και για αρκετά χρόνια με τους Αρμένιους. Και με τους Ασσύριους και με τους Εβραίους, αλλά περισσότερο με τους Αρμένιους. Μάλιστα τα δύο τελευταία συνέδρια που κάναμε ήταν σαν διεθνή συνέδρια γιατί είχαμε Αρμένιους, ιστορικούς, Σύριους, Έλληνες και Εβραίους. Το 2015 που έγινε στη Νέα Υόρκη είχαμε πάλι ένα διεθνές συνέδριο. Το βιβλίο εκείνο δεν έχει εκδοθεί ακόμα, λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Το επόμενο που κάναμε είναι όλες αυτές τις συνεντεύξεις -από το 2008 και μετά- με όλους αυτούς τους διεθνείς αναγνωρισμένους ιστορικούς για την γενοκτονία θέλαμε να κάνουμε ένα ντοκιμαντέρ. Το όλο υλικό και η δημιουργία του έχει τελειώσει αλλά χρειαζόμαστε χρήματα για να μπουν στην παραγωγή. Κάνουμε editing στο φωτογραφικό υλικό και μάλιστα τα φιλμς τα οποία είχαν την καλοσύνη από το πολεμικό μουσείο να μου τα δώσουν -πέρσι που κατέβηκα.

Οι Αρμένιοι -για να μην αναφέρω τους Εβραίους που έχουν πάρα πολλά ντοκιμαντέρ- έχουν κάνει ντοκιμαντέρ, αλλά εμείς όχι. Γι αυτό παρακάλεσα και τον Κώστα Χανιωτάκη (πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Σωματείων Σικάγου) που εκτιμά την δραστηριότητά μας να μας βοηθήσει να ολοκληρώσουμε το ντοκιμαντέρ και μέσα από μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία να μάθουν για την Γενοκτονία εκατομμύρια άνθρωποι στη γη.

Επίσης έχουμε συνεργασία με την Hellenic American National Council αλλά και με την ΠΣΕΚΑ, τους Κύπριους. Μάλιστα χάρη στο Hellenic American National Council έχει μπει στο resolution των Αρμενίων και η Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Γ. Μαυρόπουλος: Μεγάλη και πλούσια η δραστηριότητα των Ποντίων στο Σικάγο

Πολύ μεγάλη η δράση σας

«Επειδή είμαι συνταξιούχος έχω πολύ χρόνο και τα τελευταία 12 χρόνια δεν κάνω κάτι άλλο. Ασχολούμαι συνέχεια με αυτό. Δεν το βλέπω σαν ασχολία, αλλά και σαν υποχρέωση, γιατί οι γονείς μου ήταν από την Τραπεζούντα. Μία ζωντανή ιστορία. Είναι από τις ρίζες, με τραβάει το αίμα. Το Οκτώβριο κλείνω τα 80 και έχω ζήσει την προσφυγιά, έχω ζήσει τους Γερμανούς, τον Εμφύλιο. Και βλέπω τα λάθη που έγιναν τότε, τόσο από τους συμμάχους όσο και από τους κυβερνώντες που μας οδήγησαν σε μεγάλες καταστροφές. Όπως έγινε και με την Κύπρο. Και δεν μαθαίνουμε.

Θέλω να πω και κάτι. Στην Ελλάδα έχουμε το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, το νέο Κέντρο που έχει ιδρύσει ο Ιβάν Σαββίδης στο Αριστοτέλειο. Έξω από την Ελλάδα όμως δεν έχουμε κανένα άλλο Κέντρο εκτός αυτό που έχουμε ιδρύσει στο Σικάγο. Κάνουμε κι εμείς ό,τι μπορούμε ανάλογα με τις δυνάμεις. Τον Σεπτέμβριο του 2017 το Ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη έδωσε μερικά χρήματα για να γίνει μία μελέτη από ιστορικούς.

Το στείλαμε έξω και από τους 15 ιστορικούς διαλέξαμε τους 8 από τους οποίους οι μισοί είναι Τούρκοι ιστορικοί με PhD. Το Κέντρο έλαβε τις 6 μελέτες και περιμένουμε ακόμα δύο από Τούρκους ιστορικούς.

Μετά θα βγάλουμε ένα ακόμα βιβλίο γιατί θα έχουμε στοιχεία από Τούρκους ιστορικούς που έχουν πρόσβαση στα στοιχεία αυτά.

Το βιβλίο από τις μελέτες που παρουσίασαν οι ιστορικοί στο Ακαδημαϊκό Συνέδριο το 2015 στην Νέα Υόρκη δεν το βγάλαμε ακόμα γιατί προσπαθούμε να βρούμε τα χρήματα. Τα βιβλία που εκδίδουμε έχουν πολύ βαθιά μελέτη. Δεν παίρνουμε στοιχεία που θα βρούμε και απλά να τα βάλουμε σε ένα βιβλίο. Αλλά κάνουμε πολύ σοβαρή και βαθιά μελέτη στο θέμα μας. Έρευνα εξ αρχής. Θέλουμε ανθρώπους ειδικούς να κάνουν την έρευνα. Πρέπει να είμαστε σωστοί γιατί οι εκδώσεις μας μπαίνουν σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες ή τις στέλνουμε σε ακαδημαϊκούς.

Πρόσφατα ο Ποντιακός Σύλλογος Σικάγου γιόρτασε τα 40 χρόνια από την ίδρυση του και τίμησε του Συλλόγου και τιμήσαμε το Ερευνητικό Κέντρο. Κάναμε ένα συλλεκτικό άλμπουμ με προσωπικές ιστορίες. Εγώ έγραψα για τον παππού που πέθανε από τα τάγματα ασφαλείας. Βγάλαμε ένα ιστορικό άλμπουμ με τη βοήθεια των χορηγών, τα στοιχείων των οποίων ήταν σημειωμένα μέσα στο άλμπουμ». Έτσι η οικονομική βοήθεια των χορηγών μας δίδει την δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο και την υποχρέωση στην μεγάλη ιστορία που μας παρέδωσαν οι γονείς και παππούδες μας.

Γ. Μαυρόπουλος: Μεγάλη και πλούσια η δραστηριότητα των Ποντίων στο Σικάγο

Περίληψη των κυριότερων στοιχείων του κέντρου:

• Έρευνα της Ιστορίας του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην εθνική κάθαρση των χριστιανικών μειονοτήτων στην Ανατολία κατά τη διάρκεια του 1914-1923 και στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

• Ίδρυση μιας κεντρικής τοποθεσίας όπου ιστορικό υλικό μπορεί να συλλεχτεί και να μεταφραστεί, εάν είναι απαραίτητο, έτσι ώστε να βοηθήσει και να ενθαρρύνει πανεπιστημιακούς σπουδαστές και μη, στην διεξαγωγή έρευνας σε αυτόν τον τομέα της Ελληνικής Ιστορίας.

• Έρευνα για τον εντοπισμό περιοχών όπου βρίσκονται παλαιά έγγραφα τεκμηρίωσης (ντοκουμέντα), άρθρα, βιβλία και άλλες πληροφορίες σχετικές με το θέμα της Ιστορίας της Μικράς Ασίας, εστιάζοντας στην καταστροφή των Ποντιακών και Ελληνικών κοινοτήτων της Ανατολίας, στην πρώτη περίοδο του 20ού αιώνα.

• Επειδή το ιστορικό υλικό στην Αγγλική γλώσσα είναι περιορισμένο, έχει γίνει μια προσπάθεια για την επανέκδοση-επανατύπωση παλαιών βιβλίων ή άρθρων. Πρέπει να παρθεί μια απόφαση στην προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στα βιβλία που πρόκειται να επανεκδοθούν-επανατυπωθούν. Οποιοδήποτε θέμα σχετικό με την επανέκδοση τέτοιου υλικού θα πρέπει να αξιολογηθεί και να συζητηθεί.

• Ο 13ος τόμος – Σύνοψη του Δρα Κωνσταντίνου Φωτιάδη σχετικά με την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι πολύ σημαντικός και θα πρέπει να τύχει ειδικής και σημαντικής αντιμετώπισης. Η Αγγλική μετάφραση έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα και έχουν γίνει προσπάθειες απόκτησης αυτού του έργου. Η ποιότητα της μετάφρασης θα πρέπει να επανελεγχθεί πριν από την εκτύπωση του βιβλίου και οι ετοιμασίες θα πρέπει να γίνουν για εκτύπωση είτε στις Η.Π.Α. είτε στην Ελλάδα.

Γ. Μαυρόπουλος: Μεγάλη και πλούσια η δραστηριότητα των Ποντίων στο Σικάγο

• Να εντοπισθούν νέοι Ακαδημαϊκοί που αυτήν την εποχή εξειδικεύονται ή ενδιαφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα, ή σε σχετικά πεδία, και οι οποίοι θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο Ακαδημαϊκών που θα δουλέψουν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που θα τεθούν σε αυτήν την σύνοδο. Αρκετοί νέοι Ακαδημαϊκοί θα κληθούν να συμμετάσχουν στη σύνοδο και άλλοι που θα εντοπισθούν, έτσι ώστε αυτή η ομάδα να ανταλλάξει πληροφορίες και να συνεργαστεί σε παρόμοια σχέδια στο μέλλον.

• Να εντοπισθούν άλλοι προικισμένοι και ικανοί ειδικοί που ενδιαφέρονται για τους στόχους αυτής της συνόδου, οι οποίοι και θα παρέχουν γνώση και βοήθεια πάνω στον δικό τους τομέα εξειδίκευσης.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για την Μικρά Ασία και τον Πόντο
801 West Adams Street Suite 230 Chicago, IL 60607
Telephone: +1 312-964-5120
Email: info@hellenicresearchcenter.org
WebSite: http://hellenicresearchcenter.org