Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Οι Έλληνες του Πόντου και η Θεσσαλονίκη στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης

Οι Έλληνες του Πόντου και η Θεσσαλονίκη στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης
Οι Έλληνες του Πόντου και η Θεσσαλονίκη στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης

Το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στον Ελληνισμό του Πόντου, στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης (Museum Europäischer Kutluren/ ΜΕΚ, https://www.smb.museum/museen-und-einrichtungen/museum-europaeischer-kulturen/home.html), στο Βερολίνο.

Πιο συγκεκριμένα, το Μουσείο διοργανώνει για έναν ολόκληρο μήνα (09.08 - 09.09.2018) ένα μουσικό, κινηματογραφικό, φωτογραφικό, λογοτεχνικό και ιστορικό αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτισμού 2018: Θεσσαλονίκη. Όψεις μιας πόλης» (Europäische Kulturtage 2018: Thessaloniki. Facetten einer Stadt), σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Γερμανία, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Heinrich-Böll στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Σύγχρονης Ελλάδας του Freie Universität Berlin, την Hellas Filmbox, τον σύλλογο “Respekt für Griechenland e.V.” και ελληνικούς συλλόγους του Βερολίνου.

Οι Έλληνες του Πόντου και η Θεσσαλονίκη στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης
Η πρόσοψη του Μουσείου Πολιτισμών της Ευρώπης (Museum Europäischer Kutluren/ ΜΕΚ) κατά τη διάρκεια του αφιερώματος στη Θεσσαλονίκη (Αύγ.-Σεπτ. 2018)

Στο πλαίσιο αυτού του πολύ ενδιαφέροντος αφιερώματος το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης επέλεξε να κάνει ειδική αναφορά στη «Θεσσαλονίκη των προσφύγων του 1922», σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Βερολίνου «Οι Υψηλάντηδες».

Καλεσμένοι από Ελλάδα ήταν η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ και η Μέριμνα Ποντίων Κυριών. Σε μια αίθουσα γεμάτη κυρίως από Γερμανούς, και παρουσία εκπροσώπων του γερμανικού κράτους, των Πρεσβειών Ελλάδας και Γαλλίας, ο επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών Κυριάκος Χατζηκυριακίδης μίλησε για την πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ού αι. και τον Ποντιακό Ελληνισμό στις εστίες του πριν το 1922, καθώς και για την εγκατάσταση, την παρουσία και τη συμβολή των προσφύγων εκ Πόντου στη δημογραφική, οικονομική, πνευματική κ.ά. ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Οι Έλληνες του Πόντου και η Θεσσαλονίκη στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης
Ο επίκ. καθηγητής Κυρ. Χατζηκυριακίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου Κυριάκος Φωτιάδης, η πρόεδρος της «Μέριμνας Ποντίων Κυριών» Ανατολή Δημητριάδου, η διευθύντρια του Μουσείου Πολιτισμών της Ευρώπης Prof. Dr. Elisabeth Tietmeyer, η ιστορικός Κυρ. Φωτιάδου, η επιστημονική συνεργάτιδα του Μουσείου Δρ. Ειρήνη Βασιλοπούλου, η αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου Dr. Irene Ziehe, και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου Ηρακλής Καρασαββίδης

Στη συνέχεια η ιστορικός-κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Πανεπιστημίου Siegen, Κυριακή Φωτιάδου, παρουσίασε, ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα προσφυγικής συλλογικής οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, την ίδρυση και τη δράση της Μέριμνας Ποντίων Κυριών τόσο στην Τραπεζούντα όσο και στη Θεσσαλονίκη, αναπτύσσοντας παράλληλα και τη σημασία της γυναικείας σωματειακής δράσης μέσα στην πατριαρχική ελληνική κοινωνία του α΄ μισού του 20ού αιώνα. Ακολούθησε προβολή 15λεπτου αποσπάσματος για την ιστορία της «Μέριμνας», παραγωγής του ίδιου του σωματείου. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν επίσης και η πρόεδρος της «Μέριμνας» Ανατολή Δημητριάδου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Πολιτισμών της Ευρώπης, όπου ο Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου, αφού πρώτα έκανε σύντομη αναφορά στην ίδρυση και τη λειτουργία του, παρουσίασε χορούς και προσέφερε παραδοσιακά εδέσματα στο κοινό.

Μπορείτε να δείτε περισσότερο φωτογραφικό υλικό, εδώ.