Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

«Η Προσφυγική μνήμη και το τραύμα του ’22»

 «Η Προσφυγική μνήμη και το τραύμα του ’22»
 «Η Προσφυγική μνήμη και το τραύμα του ’22»

Το Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Κηφισιάς ξεκινά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της χρονιάς 2018 - 2019 με την διαπραγμάτευση του θέματος «Η Προσφυγική μνήμη και το τραύμα του ’22».

Η έναρξη του σεμιναρίου θα γίνει την Παρασκευή στις 19 Οκτωβρίου 2018, στις 7.15 μ.μ. στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Κηφισιάς (Έπαυλη Δροσίνη) Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού.

Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας γιατί τις τελευταίες δεκαετίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο του μετασχηματισμού της μνήμης. Οι πρώτες δεκαετίες αφορούσαν περισσότερο την ενσωμάτωση, ακόμα και την αφομοίωση των προσφύγων του ΄22. Την περίοδο αυτήν κυριαρχούν συναισθήματα απόδοσης ευθύνης στους ενόχους της Καταστροφής, νοσταλγίας για τις χαμένες πατρίδες, προσπάθεια ενσωμάτωσης στο κοινό εθνικό αφήγημα.

Η δεκαετία του ’40 (Κατοχή-Εμφύλιος) προσανατόλισε διαφορετικά τους πρόσφυγες και τους απογόνους τους. Μόνο με την αποκατάσταση της ομαλότητας με την Μεταπολίτευση του ’74 οι απόγονοι των προσφύγων επηρεασμένοι και από τις νέες αντιλήψεις- επιχείρησαν μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση της ιστορικής εμπειρίας. Ήταν ένα ενδιαφέρον εγχείρημα –που συνεχίζεται έως σήμερα- γιατί διεμβόλιζε όλες τις κυρίαρχες ερμηνείες για εκείνη την εποχή (1914-1923).

Παράλληλα, οι νέες συνθήκες, τα καινούργια φίλτρα που εμφανίστηκαν, ο χρόνος που πέρασε, η αντίδραση που συνάντησε το νέο προσφυγικό κίνημα από παλιούς και νέους «εχθρούς», η πρόταξη της υποκειμενικής εμπειρίας, κάνει πολύπλοκο το σύγχρονο φαινόμενο. Αυτήν ακριβώς την πολυπλοκότητα καθώς και την εξερεύνηση της θα κληθεί να προσεγγίσει το σεμινάριο ιστορίας:

Συζητούν:

- Γιώργος Κόκκινος, καθηγητής Διδακτικής της Ιστορίας στο Πανεπιστημίου Αιγαίου
- Ίρις Τζαχίλη, αρχαιολόγος, ομ. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης
- Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός, Α.Π.Θ.
- Μαριάννα Μαστροσταμάτη, Πρόεδρος του Συλλόγου Αλατσατιανών της Αθήνας και της Ένωσης Μικρασιατών Βύρωνα, μέλος Δ.Σ. της Ο.Π.Σ.Ε.
- Θεόφιλος Κωτσίδης, υπεύθυνος ηλεκτρονικής σελίδας e-Pontos

Παρέμβαση θα κάνει η:
- Δέσποινα Βιτούνη, φιλόλογος, ερευνήτρια της καππαδοκικής ιστορίας και ταυτότητας.