Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

«Ο χοροδιδάσκαλος Μωυσής Χαζαρίδης επαναφέρει την "κυτταρική μνήμη" στους Πόντιους της Ρωσίας»

«Ο χοροδιδάσκαλος Μωυσής Χαζαρίδης επαναφέρει την "κυτταρική μνήμη" στους Πόντιους της Ρωσίας»
«Ο χοροδιδάσκαλος Μωυσής Χαζαρίδης επαναφέρει την "κυτταρική μνήμη" στους Πόντιους της Ρωσίας».

της Σοφίας Προκοπίδου

"Μετανάστευσα στη Ρωσία. Μετακόμισα στο Βίτιαζεβο!", ανακοίνωσε στην προσωπική του σελίδα του στο facebook ο γνωστός στη Θεσσαλονίκη χοροδιδάσκαλος ποντικών παραδοσιακών χορών, Μωυσής Χαζαρίδης.

Τον ρωτήσαμε, αν η απόφασή του είναι οριστική. "Θέλω να γεράσω εδώ, μαζί με τους Έλληνες της Ρωσίας. Εδώ βρήκα την έμπνευση, την αγάπη, την χαρά και τον απόλυτο σεβασμό", είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Χαζαρίδης και διευκρίνισε με χιουμοριστική διάθεση: "Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να μάθω ρωσικά, αφού όλοι γύρο μου μιλάνε την ποντιακή μας γλώσσα, αλλά μαθαίνουν και νεοελληνικά. Έχουν τώρα εμένα για την εξάσκηση στα προφορικά!".

Την απόφαση να εγκατασταθεί μόνιμα στη Ρωσία την πήρε πολύ γρήγορα, αμέσως μετά το φετινό Πρώτο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών, που διοργάνωσε ο Σύλλογος "Γοργιππία", το Σεπτέμβριο στο Βίτιαζεβο, το ιστορικό ελληνικό χωριό, κοντά στην Ανάπα της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας.

"Σήμερα, παρόλο που χιόνιζε την ώρα της πρόβας η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ζεστή. Ήρθαν όλοι, μικροί και μεγάλοι. Το ξαναλέω: η δίψα τους εδώ για τους ποντιακούς χορούς είναι πολύ μεγάλη σε βαθμό συγκίνησης", λέει.

Ο Μωυσής Χαζαρίδης πρώτη φορά πήγε στην Ρωσία το 2000, στην πόλη Γκελεντζίκ για να κάνει masterclass στους δασκάλους χορού. Από το 2001 έως 2008 ταξίδευε συνέχεια στη Ρωσία και δίδασκε τους "σωστούς" παραδοσιακούς χορούς στα πολλά συγκροτήματα που δημιουργήθηκαν από τους συλλόγους της Νότιας Ρωσίας. "Είχα διδάξει στο Σότσι (Άντλερ), Νοβοροσίσκ, Ροστόβ επί Ντόν και τελευταία εδώ, στην Ανάπα, την αρχαία ελληνική αποικία Γοργιππία και το Βίτιαζεβο", λέει. "Στο ποντιοχώρι Βιτιάζεβο αυτές τις ημέρες όλοι μαθαίνουν τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στα ελληνικά, ενώ ξέρουν να τα λένε και στην ποντιακή", μας ανακοινώνει.

«Ο χοροδιδάσκαλος Μωυσής Χαζαρίδης επαναφέρει την "κυτταρική μνήμη" στους Πόντιους της Ρωσίας»

"Νιώθουμε πως ξαναβρήκαμε την ταυτότητά μας μαζί με τον Μωυσή Χαζαρίδη. Είναι μεγάλος δάσκαλος χορού. Μας έδειξε την ψυχή του χορού του Πόντου. Το Σεπτέμβριο, μετά το φεστιβάλ, τον αποχαιρετούσαμε με δάκρυα στα μάτια. Μετά από τρεις μήνες παραμονής του μαζί μας, στο Σύλλογο Γοργιππία, τον είχαμε αγαπήσει, μας έδωσε μεγάλη χαρά", λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο 65 χρόνος Βαλέρι Ασλανίδης, πρόεδρος του συλλόγου Συλλόγου Ελλήνων "Γοργιππία", που πήρε τα ηνία της τοπικής ελληνικής οργάνωσης στα χέρια του εκ νέου, για να χτίσει, όπως λέει ο ίδιος, γερά θεμέλια για τη μελλοντική δράση της νέας γενιάς των Ελλήνων της περιοχής με πλούσια και αρχαία ιστορία.

Ο Βαλέριος Ασλανίδης είναι οινοποιός, ιδιοκτήτης της Οινοποιίας "Γηραιός Έλληνας", στο Βίτιαζεβο, επίσης πρόεδρος της Ελληνικής Γερουσίας της Ένωσης Ελληνικών Συλλόγων, της περιοχής Κρασνοντάρ της Νότιας Ρωσίας. "Σε λίγες ημέρες, πριν τα φετινά Χριστούγεννα, θα εγκαινιάσουμε το νέο κτήριο, 300 τετραγωνικών μέτρων του συλλόγου μας, όπου θα έχουμε μια μεγάλη αίθουσα χορού, τάξεις μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας, μια βιβλιοθήκη", είπε ο κ. Ασλανίδης.

Μιλάμε στο τηλέφωνο με τον Μωυσή να μάθουμε για την καθημερινότητά του και αυτός πάλι συνεχίζει να μας μιλάει για χορό: "Σήμερα είναι Κυριακή, πάρ’ όλα αυτά η προσέλευση των παιδιών είναι μεγάλη στην πρόβα. Το ενδιαφέρον αμείωτο για το χορό "Σέρρα". Έχουμε βέβαια μεγάλο δρόμο μπροστά μας, υπομονή και όλα θα γίνουν όπως πρέπει", λέει.

«Ο χοροδιδάσκαλος Μωυσής Χαζαρίδης επαναφέρει την "κυτταρική μνήμη" στους Πόντιους της Ρωσίας»

Αλλά, μίλησε και για την τάση "μεταποίησης" των παραδοσιακών χορών, που έντονα παρατηρείται στη Ρωσία: "Δυστυχώς αυτά που βλέπω σε πολλούς συλλόγους εδώ δεν είναι ποντιακοί χοροί και πρέπει κάτι να γίνει με αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω τι χορεύουν. Μια φορά από το τοπικό πολιτιστικό κέντρο μου πρότειναν να κάνουμε χορογραφίες, να τις κάνουνε "σκηνικά ελκυστικές", όπως μου είπαν... Η απάντησή μου ήταν στα σπαστά ρωσικά: "nikogdA!", που σημαίνει "ποτέ!". Θέλω να επαναφέρω την κυτταρική μνήμη στους Πόντιους που διώχθηκαν την περίοδο του Στάλιν και έζησαν υπό τον φόβο για πολλές δεκαετίες. Θέλω να τους μάθω όλους τους χορούς της παράδοσής μας. Στο Βίτιαζεβο μπήκε σφραγίδα: Χορεύουμε Ποντιακά – τέλος!", υπογραμμίζει.

"Το γεγονός που ο Μωυσής υπηρετεί το παραδοσιακό χορό, χωρίς να το κάνει "σόου" μου έκανε να τον καλέσω πριν από 18 χρόνια", λέει ο Βάλεριος Ασλανίδης και συνεχίζει: "Τα τελευταία χρόνια με τα παιδιά μας δούλεψαν διάφοροι χορογράφοι με αποτέλεσμα να "βλάψουν" τους παραδοσιακούς χορούς μας. Όμως με το ερχομό του Μωυσή από την Ελλάδα, προλάβαμε το κακό. Μας χρειαζόταν ένας άνθρωπος που να "φρουρεί" την παράδοσή μας".

Λυράρης του χορευτικού είναι ο 29χρονος Λάζαρος Παπαδόπουλος, που γεννήθηκε στο Βίτιαζεβο το 1995 και παλιννόστησε με τους γονείς του στην Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη τελείωσε το λύκειο και έμαθε να παίζει τη λύρα."Ο πατέρας μου, που δυστυχώς δεν είναι πια στη ζωή, με έμαθε τη λύρα που την κατασκεύασε ο ίδιος. Νιώθω όμορφα μεταξύ Βίτιαζεβο και Θεσσαλονίκης. Δύο πατρίδες στις οποίες υπηρετώ τη διατήρηση αλλά και τη συνέχεια της αιώνιάς μας παράδοσης", είπε.