Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Το μήνυμα Βλάχων - Ποντίων για τη συμφωνία των Πρεσπών

Το μήνυμα Βλάχων - Ποντίων για τη συμφωνία των Πρεσπών
Το μήνυμα Βλάχων - Ποντίων για τη συμφωνία των Πρεσπών

Σε ένα έντονα συγκινησιακό κλίμα και με πολλές αναφορές στο Μακεδονικό έγινε η αδελφοποίηση των Πανελλήνιων Ομοσπονδιών Βλάχων και Ποντίων.

Με στόχο τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης  και και την προβολή της συνεισφοράς τους στο γένος, Βλάχοι και Πόντιοι υπέγραψαν το βράδυ του Σαββάτου στο συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης σύμφωνο αδελφοποίησης σε κλίμα έντονης συγκίνησης και με συνεχείς αναφορές στο Μακεδονικό.

Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης, η Πανελλήνια ομοσπονδία σωματείων Βλάχων θα στηρίξει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων σε διεθνή φόρα ενώ αντίστοιχα οι Πόνιοι θα βοηθήσουν στην προβολή και την γνώση της ιστορικής διαδρομής των Βλάχων.

«Το σύμφωνο που υπογράφουμε επισφραγίζει τους δεσμούς των ακριτών της Ρωμιοσύνης», τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης ο Μιχάλης Μαγειρίας, πρόεδρος της ΠΟΠΣ Βλάχων προσθέτοντας πως Βλάχοι και Πόντιοι κράτησαν ψηλά τα φλάμπουρα της Ρωμιοσύνης μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

«Πονέσαμε και κλάψαμε και εμείς όταν οι Τούρκοι διέπραξαν την αιματοβαμμένη γενοκτονίας εις βάρος του την καταδικάσαμε και τους υποδεχθήκαμε πρόσφυγες στη μάνα πατρίδα. Καταφέραμε να συμβιώσουμε με κατανόηση και ομόνοια και να προκόψουμε αδελφωμένοι», ανέφερε και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε τις προσπάθειες των αδελφών Ποντίων για την αναγνώριση της γενοκτονίας μέχρι την δικαίωσή τους».

Σημείωσε ακόμα πως τόσο οι Βλάχοι όσο και οι Πόντιοι είναι πολύ ενεργοί και στη διασπορά.

Ο κ. Μαγειρίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Συμφωνία με την πΓΔΜ τονίζοντας πως στη γείτονα «αναγνωρίσθηκε ξεχωριστή βλάχικη εθνότητα αγνώστου καταγωγής και όχι ελληνικής την οποία η κυβέρνηση των Σκοπίων αναλαμβάνει να προστατέψει στην επικράτεια και τη διασπορά».

Η «Μακεδονία είναι μία και ελληνική», είπε ακόμα λαμβάνοντας το χειροκρότημα όλων ενώ σημείωσε πως οι βλάχοι αύριο θα είναι στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.


Για μήνυμα ενότητα και ομοψυχίας έκανε λόγο η Χριστίνα Σαχινίδιου, πρόεδρος της ΠΟΠΣ Ποντίων, Χριστίνα Σαχινίδου που ανέβηκε στο βήμα συμβολικά μαζί με την εγγονή της.

«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε ενωμένοι και αδελφοποιημένοι. Με κοινούς σκοπούς και επιδιώξεις θα συμπορευτούμε και θα κάνουμε ό,τι δυνατόν για να προωθήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά Ποντίων και Βλάχων», τόνισε.

«Η διατήρηση της συλλογικής μνήμης είναι πράξη αντίστασης», ανέφερε ακόμα προσθέτοντας πως οι Βλάχοι και Πόντιοι ενώνουν τις δυνάμεις για τη Μακεδονία.

«Η ΠΟΠΣ συνεχίζει να πράττει έργο και να διεκδικεί, δίνοντας μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, την αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων μας. Η δικαίωση της ιστορίας και του πολιτισμού μας σήμερα αποκτά έναν άξιο συμπαραστάτη, τους αδελφούς μας Βλάχους», σημείωσε.

Η κ. Σαχινίδου αναφέρθηκε ακόμα και στον Ιβάν Σαββίδη μεταφέροντας παράλληλα το δικό του μήνυμα. «Τολμούν κάποιοι τους ευπατρίδεις ανθρώπους, ανθρώπους με την έννοια του άνω θρώσκω, να τους αποκαλούν Ρωσοπόντιους. Εμείς οι απόγονοι των Υψηλάντηδων και των ανταρτών του Πόντου είμαστε υπερήφανοι γιατί στην πόλη μας στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, ένας ευπατρίδης Έλληνας ποντιακής καταγωγής είναι ο Ιβάν Σαββίδης. Και να σας μεταφέρω το μήνυμά του ότι θα είναι δίπλα μας πάντα και όπου χρειαστεί».

Οι δύο πρόεδροι πλαισιωμένοι από τα μέλη των δύο ΠΟΠΣ, μετά το τέλος των τοποθετήσεων τους, υπέγραψαν το σύμφωνο αδελφοποίησης σε κλίμα χαράς και συγκίνησης. Μετά την υπογραφή ακολούθησε χορός συμφιλίωσης όπου Βλάχοι πιάστηκαν χέρι χέρι και χόρεψαν μαζί με τους Πόντιους.

Στο κείμενο του συμφώνου το οποίο αναγνώσθηκε στη διάρκεια της τελετής αναφέρεται πως στόχος της θεσμικής αυτής κίνησης είναι η ανάπτυξη φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο ΠΟΠΣ με στόχο την ευαισθητοποίηση και προβολή της ιστορικής μνήμης και γνώσης. Στο πλαίσιο του συμφώνου, αναφέρονται ενδεικτικά προτάσεις για διοργάνωση από κοινού δράσεων, όπως η διοργάνωση επιστημονικών λαογραφικών διαλέξεων, η υποστήριξη παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού για τον βλαχόφωνο και ποντιακό ελληνισμό. Οι δράσεις που θα γίνονται θα εισηγούνται από ένα 4μελές συντονιστικό όργανο το οποίο θα αποτελείται από τον πρόεδρο και από ένα μέλος της κάθε Ομοσπονδίας.

Πηγή: Voria