Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Πόντιοι Πειραιά: Εκατό χρόνια μετά την Γενοκτονία ζούμε την τραγωδία της Μακεδονίας

Πόντιοι Πειραιά: Εκατό χρόνια μετά την Γενοκτονία ζούμε την τραγωδία της Μακεδονίας
Πόντιοι Πειραιά: Εκατό χρόνια μετά την Γενοκτονία ζούμε την τραγωδία της Μακεδονίας

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας,  που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στο μέγαρο της Ένωσης, στην Δραπετσώνα.

Την εκδήλωση άνοιξαν τα νεαρά μέλη του ιστορικού σωματείου, με τις παραδοσιακές ποντιακές ενδυμασίες, ψάλλοντας τα χριστουγεννιάτικα και τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα του Πόντου.

Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας και μήνυμα για την Μακεδονία

«Ως το πρώτο ιδρυθέν ποντιακό σωματείο στην Ελλάδα σε λειτουργία και ως σύλλογος που κάνει τα πρώτα του βήματα ήδη από το 1919, με τα μέλη του να βιώνουν διπλό μαρτύριο τότε, αυτό του αγώνα της επιβίωσης στη νέα τους πατρίδα στην Δραπετσώνα, αλλά και αυτών των χτυπημάτων που δέχονταν από τις τραγικές ειδήσεις από τον δοκιμαζόμενο ακόμα Πόντο, εκπροσωπούμε τον γνήσιο ποντιακό πόνο και διεκδικούμε την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας», είπε στην ομιλία της η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου  -Δραπετσώνας Αναστασία Ποιμενίδου.

«Για εμάς και τους προγόνους μας η ιστορία είναι ένα ποτάμι αίματος που αναζητεί διέξοδο στην θάλασσα της δικαιοσύνης. Στη χρονιά λοιπόν που συμπληρώνεται εκατονταετία από την τραγική για τον Ποντιακό Ελληνισμό ημερομηνία, 19 Μαΐου 1919, είμαστε σύγχρονοι μίας άλλης τραγωδίας για τον Ελληνισμό. Η παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας και η πλήρης διαστρέβλωση της παγκόσμιας ιστορίας με την υπογραφή της Ελλάδας», σημείωσε η κυρία Ποιμενίδου στέλνοντας ένα σαφές εθνικό μήνυμα στον πολιτικό κόσμο.

Πόντιοι Πειραιά: Εκατό χρόνια μετά την Γενοκτονία ζούμε την τραγωδία της Μακεδονίας

Μάλιστα αναφέρθηκε συγκινημένη στους αγώνες και τις αξίες του αείμνηστου πατέρα της Δαμιανού Ποιμενίδη, επί σειρά ετών προέδρου της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου -Δραπετσώνας.

«Ο κομματισμός μακριά από εμάς. Ο πατέρας μου συνεχώς επαναλάμβανε, “τις κομματικές σας ταυτότητες θα τις αφήνετε έξω από τον σύλλογο όταν μπαίνετε εδώ μέσα”. Αλίμονο μας όμως αν αδιαφορήσουμε για τον ακρωτηριασμό της πατρίδας μας. Αλίμονο μου αν ξεχάσω πως δεκαετίες τώρα εκεί πάνω στο γραφείο του προέδρου, τρεις σημαίες έχουν μόνιμη θέση: Η γαλανόλευκη της Ελλάδας, ο μονοκέφαλος αετός των Κομνηνών του Πόντου και ο ήλιος της Βεργίνας», πρόσθεσε.

«Την εκδήλωση αυτή με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την αφιερώνουμε στα εκατό χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, που θα τιμήσουμε με σειρά εκδηλώσεων», τόνισε η κυρία Ποιμενίδου.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς έκλεισε την ομιλία της με αναφορά στον σπουδαίο Πόντιο πολιτικό Λεωνίδα Ιασωνίδη, ο οποίος είχε αφήσει την ρήση «Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ, εάν επιλαθώμεθά σου ω πάτριος Ποντία γη», λέγοντας: «Οφείλω στον πατέρα μου που γεννήθηκε στον Διπόταμο Δράμας και το εξής: Ξυρανθείτω μη ο λάρυγξ εάν επιλαθώμεθα σου, ω πάτριος Μακεδονική γη».

Οι πληγές της Γενοκτονίας των προγόνων μας αιμορραγούν ακόμα

Την βασιλόπιτα της Ένωσης ευλόγησε, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Γεωργιάδης από τον Ι.Ν. Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας.

Πόντιοι Πειραιά: Εκατό χρόνια μετά την Γενοκτονία ζούμε την τραγωδία της Μακεδονίας

«Συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το έγκλημα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους. Περιττή η οποιαδήποτε αναφορά στον χαρακτηρισμό για την αμφισβήτηση αυτού του εγκλήματος ως Γενοκτονία, μιας και έχει αναγνωριστεί και έξω από τα σύνορα της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Διεθνή Ένωση Γενοκτονολόγων, μεγάλο αριθμό πολιτειών των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά και πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο π. Καλλίνικος, ο οποίος έκανε μία σύντομη αναδρομή στους διαχρονικούς διωγμούς των Ελλήνων του Πόντου με αποκορύφωμα την Γενοκτονία που διεξήχθη την περίοδο 1916 – 1923.

«Έχουν περάσει εκατό χρόνια και οι πληγές της Γενοκτονίας των προγόνων μας αιμορραγούν ακόμα. Ήταν τόσο βαθιές που δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε τα τραγικά γεγονότα της θηριωδίας των Τούρκων. Η Γενοκτονία αυτή όμως συνεχίστηκε δυστυχώς ως Γενοκτονία Μνήμης. Σκοπιμότητες επέβαλλαν, μαζί με τα λάθη τα δικά μας, να παραμείνει στην λήθη ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ένα έγκλημα Γενοκτονίας, ένα Άουσβιτς εν ροή, όπως γράφει ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης», επισήμανε.

«Το κεμαλικό κράτος φορέας ρατσισμού, όργανο αποικιοκρατικής ανασυγκρότησης στην περιοχή, δεν μπορεί να θεωρείται ότι θα οδηγήσει την Τουρκία στην Ευρώπη. Κανένα δημοκρατικό κίνημα, κανένα δημοκρατικό κράτος δεν διαπράττει πολιτική Γενοκτονίας εις βάρος άλλου λαού, ούτε κάνει λαούς χωρίς πατρίδα. Ο Πόντος γνώρισε Πέρσες, Ρωμαίους και Τούρκους κατακτητές, αλλά ο Ποντιακός Ελληνισμός κράτησε ανόθευτη την εθνική του συνείδηση. Σήμερα επιβάλλεται να έχουμε μέσα στην καρδιά μας τις αξέχαστες πατρίδες», είπε κλείνοντας ο π. Καλλίνικος.

Στη συνέχεια ακολούθησαν από τα χορευτικά των παιδιών και των ενηλίκων οι ποντιακοί χοροί που ξεσήκωσαν τον κόσμο.

Αφού απόλαυσαν τα εδέσματα που κεράστηκαν, στο τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι χόρεψαν υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας.

Πηγή: Κανάλι 90,4