«Προσφυγιά η πληγή των λαών»: Έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου |
Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση πρωτότυπων εικαστικών έργων με θέμα «Προσφυγιά η πληγή των λαών» με αφορμή τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Βασ. Γεωργίου Α1) από τις 22 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου 2019 με ώρες λειτουργίας έκθεσης: 09:00-20:00.
Στην έκθεση «100 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Προσφυγιά η πληγή των λαών» παρουσιάζονται ψηφιακές εκτυπώσεις μεγάλων διαστάσεων των πρωτότυπων έργων των καλλιτεχνών που αποτελούν την καλλιτεχνική ομάδα Fireart. Τα έργα αφορούν διαχρονικές εικόνες προσφυγιάς, στηριγμένες σε βιωματικές εμπειρίες και αφηγήσεις. Χρησιμοποιείται ένα εύρος υλικών και τεχνικών (σχέδιο, χρώμα, ψηφιακά μέσα).
Στις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις συμμετέχουν με δρώμενα και παρουσιάσεις η χορευτική ομάδα «red nation» της σχολής χορού «prodancers studio» της Βερονίκης Τσουγκράνη, το εφηβικό χορευτικό τμήμα, το τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας υπό τη διεύθυνση του χοροδιδάσκαλου και λυράρη Θωμά Μπαϊραχτάρη και η πρότυπη Παιδική Χορωδία του Συλλόγου.
Πριν την έναρξη της έκθεσης διοργανώθηκε μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής, όπου οι μικροί δημιουργοί αποτύπωσαν τις σκέψεις και τα αισθήματα που τους προκαλεί η προσφυγιά. Την αναζήτηση του νικητή/τριας ανέλαβε τριμελής κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από ένα μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου και από δυο μέλη της εικαστικής ομάδας «FireArt». Τα έργα των μαθητών θα παρουσιαστούν στην έκθεση ως εκθέματα ενώ η βράβευση του καλύτερου θα γίνει κατά τη διάρκειά της.
Τέλος, δύο ημερίδες πλαισιώνουν την έκθεση. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στις 11:30 και θέμα «Η προσφυγιά με τη ματιά ενός παιδιού». Η δεύτερη διοργανώνεται στις 5 Απριλίου 2019, τελευταία ημέρα της έκθεσης στις 18:00 με θέμα: «Καινοτόμες ιδέες για την προαγωγή της παράδοσης». Οι ημερίδες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα της εικαστικής έκθεσης
Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, ώρα 19:00, φουαγέ δημαρχείου Θεσσαλονίκης
- Εγκαίνια της Έκθεσης
- Χαιρετισμοί από την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κερογλίδου Θεοδώρα, από εκπρόσωπο του δήμου και από εκπρόσωπο της εικαστικής ομάδας «FireArt».
- Απόδοση τραγουδιών από το εφηβικό χορευτικό του συλλόγου συνοδεία μουσικών του τμήματος εκμάθησης ποντιακής λύρας υπό τη διεύθυνση του χοροδιδασκάλου και λυράρη Θωμά Μπαϊραχτάρη.
- Σύγχρονος χορός από την χορευτική ομάδα «rednation» της σχολής χορού «prodancersstudio» της Βερονίκης Τσουγκράνη.
Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, ώρα 19:00, φουαγέ δημαρχείου Θεσσαλονίκης
- Βραβεύσεις των νικητών του μαθητικού διαγωνισμού ζωγραφικής και απονομή αναμνηστικών συμμετοχής.
- Απόδοση τραγουδιών από την πρότυπη Παιδική Χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή».
Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, ημερίδα, ώρα 11:30, δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης»
- Θέμα: «Η προσφυγιά με τη ματιά ενός παιδιού»
Στην ημερίδα συμμετέχουν ο κ. Τζιάρας Κώστας, Ιστορικός, διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο κ. Χαλκίδης Νάσος, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, ζωγράφος, ο κ. Ευαγγελίδης Γιώργος, Ιστορικός, εργαζόμενος στην προστασία ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων και ο κ. Τερζίδης Γιάννης, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, διαπιστευμένος δάσκαλος της Ποντιακής διαλέκτου, συγγραφέας.
Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, ημερίδα, ώρα 18:00, δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης»
Θέμα: «Καινοτόμες ιδέες για την προαγωγή της παράδοσης»
Στην ημερίδα συμμετέχουν ο κ. Ζουρνατζίδης Νίκος, χοροδιδάσκαλος, ερευνητής παραδοσιακών χορών, διετέλεσε υπεύθυνος του ποντιακού τμήματος του χορευτικού συγκροτήματος του θεάτρου «Δόρα Στράτου», έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο: «Χορευτικές Διαδικασίες και Χοροί του Πόντου» το οποίο διδάσκονταν στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, ο κ. Μωϋσίδης Κυριάκος, σπούδασε «Οργάνωση και Διοίκηση των Επιχειρήσεων» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς, ο κ. Αμαραντίδης Γιάννης, κτηνίατρος, χορευτής, ενδυματολογικός σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «ΚΥΚΛΟΣ» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μουμουλίδης Σταύρος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, η κ. Αμοιρίδου Σοφία, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.