Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Έφτασε στις Βρυξέλλες η πολυμελής αποστολή ΠΑΣΠΕ - Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών

Έφτασε στις Βρυξέλλες η πολυμελής αποστολή ΠΑΣΠΕ - Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών
Έφτασε στις Βρυξέλλες η πολυμελής αποστολή ΠΑΣΠΕ - Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών

Από την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019 η πολυμελής αποστολή της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, με την ευγενική υποστήριξη της Ευρωβουλευτού του ΚΙ.Ν.ΑΛ. κ. Εύας Καϊλη, έχει προσκληθεί και θα παρευρίσκεται σε μια σειρά ημερίδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στις 17:30, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα σε κεντρική αίθουσα, του κτιρίου SPINELLI του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα: «Όσο παραμένει η μνήμη ζωντανή, δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες», με ομιλητή τον εκπαιδευτικό - συγγραφέα κ. Ευστάθιο Ταξίδη.

Αυτή η προσπάθειά γίνεται στα πλαίσια των (100) χρόνων από έναρξη της δεύτερης φάσης της ποντιακής Γενοκτονίας, για την προώθηση της Διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών και ειδικότερα των Ελλήνων του Πόντου, την περίοδο (1914-1923).

Στην ενότητα αυτή, αμέσως μετά από ένα επτάλεπτο σχετικό βίντεο που επιμελήθηκε η δημοσιογράφος κ. Θωμαΐς Κιζιρίδου και την σχετική δεκάλεπτη παρουσίαση του θέματος, από τον εκπαιδευτικό - συγγραφέα  κ. Στάθη Ταξίδη, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν σχετικές αναφορές οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Ασσυρίων που έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν στην ημερίδα καθώς και οι Ευρωβουλευτές.

Οι κ. Μανώλης Κεφαλλογιάννης, Κώστας Χρυσόγονος και Εύα Καϊλή, που μέχρι στιγμής δήλωσαν ότι θα είναι παρόντες στη ημερίδα, θα ενημερώσουν για την προσπάθεια που εδώ και έξι μήνες ξεκίνησε, ύστερα και από την κατάθεση σχετικής πρότασης από πλευράς ΠΑΣΠΕ, για σύνταξη από μέρους τους σχετικού ψηφίσματος, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία και την αναγνώριση από μέρους της, των γεγονότων της περιόδου (1914-1923) ως πράξεις Γενοκτονίας, συλλογή υπογραφών από μεγάλη μερίδα Ευρωβουλευτών και κατάθεσής του το επόμενο διάστημα στην ολομέλεια του Ε.Κ. και την προσπάθεια έγκρισής του.

Η εκδήλωση θα κλείσει με καλλιτεχνικό σχετικό πρόγραμμα από τον ηθοποιό κ. Λάζο Τερζά και την συνοδεία Ποντιακής λύρας από τον λυράρη κ. Γιώργο Ζαπουνίδη.

Στο διάστημα της παραμονής της, στις Βρυξέλλες, η ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετέχει στην ημερίδα με θέμα «Αρμενοφοβία» που διοργανώνει το πρωί της 6ης Μαρτίου μέσα στο Ε.Κ. με την συμμετοχή ξένων ειδικών, η «Ευρωπαϊκή Αρμενική Ομοσπονδία».

Θα υπάρξουν επαφές με τους επικεφαλής ή εκπροσώπους, των πολιτικών σχηματισμών στο Ε.Κ. και ανάλογων επιτροπών για τις σχέσεις Ε.Ε και Τουρκίας, για να ενημερωθούν σχετικά με τα θέματά.

Τέλος θα γίνουν επαφές με τα στελέχη της μόνιμης επιτροπής του ΠΑΣΠΕ για την Διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας και την επικεφαλής τους κ. Δέσποινα Σαλτουρίδου, τον Προέδρο κ. Γιώργο Σιδηρόπουλο και μέλη του Δ.Σ. του τοπικού Ποντιακού συλλόγου "Καμμίαν κ'εν Αργός" καθώς και επισκέψεις στον Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, τον Δήμαρχο Βρυξελλών κ. Χρήστο Δουλκερίδη, και τον Πρόεδρο της Ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών κ. Δημήτρη Αργυρόπουλο.