Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Στην ευρωβουλή το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα» για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Στην ευρωβουλή το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα» για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Στην ευρωβουλή το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα» για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Πρωτοβουλία για να προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέλαβε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο οποίος παραβρέθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας «Η μπάντα» στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας μετά το τέλος της ταινίας είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς έχουμε αναλάβει μια πρωτοβουλία να αναδείξουμε στην Ευρωβουλή το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μετά από αυτό το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που είδαμε σήμερα, θα αναλάβω πρωτοβουλία για να το προβάλουμε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία».

Να σημειωθεί ότι  το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα και προκάλεσε πολλά θετικά σχόλια. Έξω από την αίθουσα σχηματίστηκε «ουρά» από κόσμο που περίμενε μήπως υπάρξει κάποια ακύρωση και βρουν εισιτήριο. Τα εισιτήρια για τη συγκεκριμένη προβολή είχαν εξαντληθεί πριν την έναρξη του φεστιβάλ!

Έκτος από τον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι πρόεδροι των ομοσπονδιών των Ποντιακών συλλόγων Ελλάδας και Ευρώπης, καθηγητές πανεπιστημίων και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Νίκος Ασλανίδης μιλώντας μετά την προβολή τόνισε: «Παρά το γεγονός ότι η ελληνική Βουλή όρισε τη 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι Βουλευτές αμφισβητούν τη Γενοκτονία γεγονός που εξοργίζει τον Ποντιακό Ελληνισμό γιατί θεωρεί αυτές τις δηλώσεις προσβολή στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας. Θα πρέπει όχι μόνο να σταματήσουν αυτές οι φωνές αλλά να μπει η ιστορία της Γενοκτονίας στα σχολικά βιβλία για να μάθουν επιτέλους τα παιδιά μας τι έγινε εκείνη την περίοδο όχι μόνο στον Πόντο αλλά σε όλη τη Μικρά Ασία».

Το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα» βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο μοναδικός που επέζησε από τη φιλαρμονική ορχήστρα της Κερασούντας Γιάννης Παπαδόπουλος.  Στην ορχήστρα αυτή συμμετείχαν 13 Έλληνες και τρεις Τούρκοι. Ο σφαγέας των Ελλήνων του Πόντου Τοπάλ Οσμάν, είχε «επιστρατεύσει» την μπάντα με βία και υποχρέωνε τα μέλη της να παίζουν εμβατήρια την ώρα που λήστευε, βίαζε και δολοφονούσε τα θύματα του... Στο τέλος έδωσε εντολή και τους δολοφόνησαν όλους. Ο μόνος που διασώθηκε ύστερα από περιπετειώδη καταδίωξη ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος.

Μετά το φεστιβάλ το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε όλη τη χώρα. 

Σχετικά θέματα

- Όταν ο Τοπάλ Οσμάν έσφαζε τους Πόντιους μετά μουσικής