Με την «Μπάντα» θα σταματήσουν οι φωνές που αμφισβητούν την Γενοκτονία των Ποντίων |
του Θοδωρή Ασβεστόπουλου
Την πρώτη προβολή στην Αττική του βραβευμένου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η μπάντα», διοργάνωσε στην αίθουσα εκδηλώσεων της η Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας, την Παρασκευή 19 Απριλίου.
Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ έχει θέμα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπως την βίωσε η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Κερασούντας.
Για την πρωτοβουλία αυτή που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση εκατό ετών από την Γενοκτονία των Ποντίων μίλησε στο Κανάλι Ένα ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης.
«Με αφορμή τα εκατό χρόνια από την Γενοκτονία κάναμε ένα ντοκιμαντέρ που βασίζεται στο βιβλίο του μοναδικού ανθρώπου που επέζησε από την δημοτική ορχήστρα της Κερασούντας. Αυτός ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος έπαιζε φλάουτο και επιστρατεύτηκε με άλλους δεκατρείς Έλληνες μουσικούς με το πιστόλι στον κρόταφο, για να παιανίζουν εμβατήρια την ώρα που οι Τούρκοι έσφαζαν τους Έλληνες! Φανταστείτε μία ορχήστρα να παίζει και τα μέλη της να βλέπουν τους συγγενείς και τους φίλους τους να τους σφάζουν οι Τούρκοι και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα», είπε ο κ. Ασλανίδης.
«Αυτή την τραγική ιστορία δεν θα την μαθαίναμε εάν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος στο τέλος οδηγήθηκε μαζί με τους υπόλοιπους της μπάντας για εκτέλεση, δεν το’ βαζε στα πόδια, δεν έπεφτε σε έναν γκρεμό και ο Θεός τον φύλαξε και βγήκε ζωντανός, έφτασε στην Ελλάδα και είπε την ιστορία του το 1965. Τότε έγραψε ένα μικρό βιβλίο, το οποίο βρήκαμε και βάσει αυτού, βρήκαμε στην συνέχεια τα παιδιά του, τα εγγόνια του, όσους αναφέρει στο βιβλίο και κάναμε το ντοκιμαντέρ “Η μπάντα”», ανέφερε ο γνωστός δημοσιογράφος.
«Θέλουμε με αυτό το ντοκιμαντέρ να γυρίσουμε σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό για να δουν οι Έλληνες αλλά και οι ξένοι τι εστί Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, για να σταματήσουν πια όλες αυτές οι φωνές που αμφισβητούν την Γενοκτονία», επισήμανε.
Παράλληλα έστειλε και ένα μήνυμα ενότητας για τον οργανωμένο ποντιακό χώρο που ταλανίζεται από εσωτερικές έριδες: «Νομίζω ότι ο οργανωμένος ποντιακός χώρος αυτό που πρέπει να κάνει είναι να μπορέσει να ενωθεί ενόψει αυτής της ιστορικής στιγμής των εκατό χρόνων, γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε πραγματικά να διεκδικήσουμε την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Διαφορετικά όσο είμαστε διχασμένοι, όσο βασιλεύει η διχόνοια, τόσο δεν θα μας παίρνει κανείς στα σοβαρά και τόσο θα συνεχίζεται αυτή η αμφισβήτηση».
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, εκτός από τον κ. Ασλανίδη, για το ντοκιμαντέρ μίλησε η γενική γραμματέας της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χριστίνα Χαφουσίδου, η οποία και συντόνισε την παρουσίαση, καθώς και η συγγραφέας Μυροφόρα Ευσταθιάδου.
Πηγή: Κανάλι Ένα 90,4