Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Θεσμικό εργαλείο διατήρησης και ανάδειξης του Ποντιακού Πολιτισμού η Μεικτή Επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον Πρωθυπουργό

Θεσμικό εργαλείο διατήρησης και ανάδειξης του Ποντιακού Πολιτισμού η Μεικτή Επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον Πρωθυπουργό
Θεσμικό εργαλείο διατήρησης και ανάδειξης του Ποντιακού Πολιτισμού η Μεικτή Επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον Πρωθυπουργό

του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη
Υποψ. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης

Η απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση και συγκρότηση Μεικτής Επιτροπής με σκοπό τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί κομβικής ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία.

Αποδεικνύει το σεβασμό, την ειλικρίνεια και την πολιτική βούληση του Αλέξη Τσίπρα να θέσει άμεσα σε εφαρμογή όσα ανακοίνωσε στην ιστορική συνάντηση του με τους εκπροσώπους του ποντιακού χώρου, τις παραμονές της επετείου των 100 ετών της γενοκτονίας.

Πρόκειται για την άμεση υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση μιας Μεικτής Επιτροπής από μέλη της Κυβέρνησης και εκπροσώπους ποντιακών φορέων, με σκοπό τη διατήρηση της μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού προς τους εκπροσώπους ποντιακών φορέων στη συνάντηση που είχε μαζί τους στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη, στις 18 Μαΐου 2019, μια ημέρα πριν από τη μαύρη επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, έγινε πράξη.

Για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός, μετά την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τη Βουλή των Ελλήνων το Φεβρουάριο του 1994, και το επίσημο ελληνικό κράτος ασχολείται ουσιαστικά και κυρίως θεσμικά με τα ζητήματα του Ποντιακού Ελληνισμού και καθιστά κοινωνούς και συμμέτοχους τους ποντιακούς φορείς στην προσπάθεια ανάδειξης του Ποντιακού Πολιτισμού.

Δεν είναι πυροτέχνημα, δεν μας χτυπά στην πλάτη χάριν της συγκυρίας ή για λόγους ψηφοθηρικούς, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας με τη συγκρότηση αυτής της επιτροπής αποδίδει ένα μόνιμο και διαρκές θεσμικό εργαλείο, το οποίο στο χέρι του ποντιακού χώρου είναι να το αξιοποιήσει κατάλληλα, με αίσθημα ιστορικής εθνικής ευθύνης.

Η συγκρότηση της Επιτροπής που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (31 Μαΐου 2019- Αρ. Φύλλου 2009-Τεύχος Δεύτερο) και φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί μόνιμο, διαχρονικό και για αυτό θεσμικό εργαλείο αξιοποίησης από τον οργανωμένο ποντιακό χώρο προς κάθε επόμενη κυβέρνηση της επιλογής του ελληνικού λαού.

Οι δράσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Μεικτής Επιτροπής αποσκοπούν αφενός μεν στην ανάδειξη του Ποντιακού Πολιτισμού και της Ποντιακής Ιστορίας, αφετέρου δε καταδεικνύουν τη βούληση της ελληνικής Πολιτείας να εγγραφεί η ιστορική μνήμη του Πόντου στην επίσημη συλλογική μνήμη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ιστορικά πρωτοβάθμια σωματεία, ιερά καθιδρύματα αλλά και Ποντιακές Ομοσπονδίες απανταχού της γης θα καλούνται, σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, να καταθέτουν τις προτάσεις τους στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο συνδιαμόρφωσης στη διάσωση και τη διάδοση της Ιστορίας, της Παράδοσης και του Πολιτισμού του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σχετικά θέματα