Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Με υποδοχή εικόνας ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις "Αγίας Μαρίνας 2019" στο Θρυλόριο

Με υποδοχή εικόνας ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις "Αγίας Μαρίνας 2019" στο Θρυλόριο
Με υποδοχή εικόνας ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις "Αγίας Μαρίνας 2019" στο Θρυλόριο 

«Θέατρο, γαστρονομία, παιχνίδι, γλέντι, έχουμε τα πάντα, γιατί όλα χρειάζονται», λέει στον «Χ» η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, προσκαλώντας άπαντες, για μία ακόμη χρονιά, στις γιορτές της Αγίας Μαρίνας στον οικισμό. «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» ονομάζονται οι εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής 12 Ιουλίου και συνεχίζονται μέχρι και την επόμενη εβδομάδα με πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα.

Θρησκευτικού χαρακτήρα ως είθισται ήταν η αρχή των εκδηλώσεων, τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Παρασκευής με την υποδοχή της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Αγιοταφιτίσσης από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σαπών, παρόντος πλήθους πιστών. Ακολούθησε εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κου Παντελεήμονα. Στην συνέχεια έλαβε χώρα ομιλία από τον πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη πατήρ Χρύσανθο Θεοδωρίδη με θέμα «Η ιστορία των Πανάγιων Προσκυνημάτων» στην αίθουσα της πρώην κοινότητας Θρυλορίου.

Με υποδοχή εικόνας ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις "Αγίας Μαρίνας 2019" στο Θρυλόριο

Η συνέχεια δίνεται σήμερα Σάββατο με το γνωστό έτος ποντιακής γαστρονομίας, που πλέον έχει καθιερωθεί καθώς συμβαίνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, χάρη στην συνεργασία του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου, με τον Δήμο Κομοτηνής, με ποντιακούς συλλόγους της περιφέρειας κι όχι μόνο, με τη λέσχη αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, ενώ φέτος – όπως μας ενημερώνει η κα Μαυρίδου – μεταξύ των 17 συμμετοχών θα υπάρχουν και άνθρωποι με αρμενική και ασσυριακή καταγωγή.

Το πρόγραμμα είναι πλούσιο και απλώνεται, με διάφορες δράσεις κι εκδηλώσεις μέχρι και την Τετάρτη 17 Ιουλίου, με κωμωδία στα ποντιακά – ώστε «να δώσουμε ένα φιλί ζωής στην ποντιακή διάλεκτο» όπως λέει η Χρύσα Μαυρίδου, με το 18ο συναπάντημα Θρυλοριωτών, με την παιδική ποντιακή γαστρονομία, με τον πανηγυρικό εσπερινό στο εξωκλήσι Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου, με φεστιβάλ παραδοσιακών χωρών στην πλατεία, με παραδοσιακή ποντιακή βραδιά γλεντιού, με την αναβίωση παιχνιδιών από το παρελθόν για μικρούς και μεγάλους. Ραντεβού, λοιπόν, στο Θρυλόριο!

Πηγή: Χρόνος