Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα ανεγερθεί στο Norwalk των ΗΠΑ

Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα ανεγερθεί στο Norwalk των ΗΠΑ
Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα ανεγερθεί στο Norwalk των ΗΠΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Νόργουοκ ενέκρινε την ανέγερση μνημείου στο πάρκο Irving C. Freese προς τιμήν των Ελλήνων του Πόντου αλλά και των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, παρά το γεγονός ότι η εγκατάστασή του θα μπορούσε να επηρεάσει το γενικότερο σχέδιο ανάπλασης της πόλης, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «The Hour».

«Αυτό το μνημείο θα στηθεί επίσης προς τιμήν όλων όσοι επέζησαν της Γενοκτονίας, δηλαδή των παππούδων μας και των προπαππούδων μας αλλά και προς τιμήν της επιμονής που επέδειξαν», δήλωσε ο Γκας Τσιλφίδης (Gus Tsilfides), πρόεδρος της Ποντιακής Κοινότητας του Νόργουοκ (Pontian Society of Norwalk), η οποία χρηματοδοτεί το κόστος καθώς και τη μελλοντική συντήρηση του μνημείου. Το γλυπτό θα στοιχίσει συνολικά 85.000 δολάρια, θα έχει ύψος περίπου δύο μέτρα, αλλά το τελικό του σχέδιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

«Βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής εδώ και 6 χρόνια», σημειώνει ο Τζον Κύδης (John Kydes), μέλος της ελληνικής κοινότητας. «Το υποστηρίζω» είπε, «ασχέτως αν το όνομά μου τελειώνει σε -ης», συμπλήρωσε, αστειευόμενος για την ελληνική καταγωγή του.

Η πρόταση ψηφίστηκε με 10 ψήφους υπέρ και 4 κατά. Τα μέλη του συμβουλίου που την καταψήφισαν ήταν οι Ερνεστ Ντούμας, Ντάγκλας Χέμπστεντ, Τομ Λίβινγκστον και Ντάρλιν Γιάνγκ.

«Η ψήφος μου δεν ήταν κατά της ανέγερσης του μνημείου. Η ψήφος μου ήταν ενάντια στο να προχωρήσει η κατασκευή του χωρίς σχέδιο», τόνισε ο Χέμπστεντ αναφορικά με την απουσία του μνημείου από την ενημέρωση των σχεδίων του αρμόδιου για τα πάρκα τμήματος του Δήμου, τα οποία ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος.

«Νομίζω, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα θαυμάσιο μνημείο», είπε, συγχαίροντας την πρωτοβουλία των μελών του συλλόγου, που άνοιξαν τον διάλογο για το μνημείο το 2006.

Από την άλλη, ο Λίβινγκστον υποστήριξε πως το μνημείο καλό θα ήταν να τοποθετηθεί κάπου αλλού, μιας και δεν επαρκεί ο χώρος στο συγκεκριμένο πάρκο. «Νομίζω ότι πρέπει να ανεγερθεί το συγκεκριμένο μνημείο, αλλά σίγουρα όχι στο πάρκο Freese», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουν ακουστεί κάποιες ανησυχίες πρόσφατα για την τοποθεσία, διότι ενδέχεται να εμποδίσει ορισμένες από τις συναυλίες που πραγματοποιούνται εκεί (αλλά) κανένας από τους επισκέπτες δεν θα βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από εκεί που προορίζεται να στηθεί μνημείο», δήλωσε ο κ. Τσιλφίδης, υπονοώντας ότι το άγαλμα έχει μειωθεί σε μέγεθος.

«Ολα έχουν να κάνουν με τις παραδόσεις», είπε ο Ανδρέας Σαββίδης (Andreas Savvidis), μέλος της Ποντικής Κοινότητας. Συμπλήρωσε επίσης, ότι το πάρκο βρίσκεται πιο κοντά στο κτίριο που στεγάζει τον σύλλογο αλλά και αρκετά κοντά στην περιοχή που κατοικεί η πλειονότητα των ομογενών.

«Ζούμε σε μια χώρα με ανθρώπους από όλο τον Κόσμο και ζούμε αρμονικά», δήλωσε ο κάτοικος της πόλης Τέντι Γιαπουτζής (Teddy Giapoutzis). Και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε τον πολιτισμό μας και την Ιστορία μας με τον υπόλοιπο κόσμο».