Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Ολοκληρώθηκε στην Εύβοια το διήμερο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία

Ολοκληρώθηκε στην Εύβοια το διήμερο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία
Ολοκληρώθηκε στην Εύβοια το διήμερο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία 

Στο Αλιβέρι και την Κύμη ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας "Οι Κομνηνοί" σε συνεργασία με το Σύλλογο των απανταχού Αγιωργητών Εύβοιας, την Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας & Σκύρου και το Δήμο Κύμης Αλιβερίου παρουσίασε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» και το βιβλίο «Μάρτυρες, 100 χρόνια μετά» του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη.

Ο Νίκος Ασλανίδης αποδέχθηκε εκ νέου την πρόσκληση και ταξίδεψε στη Εύβοια για δεύτερη φορά έπειτα από την εξαιρετική πρώτη παρουσίαση στη Χαλκίδα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο κ. Ασλανίδης παρουσίασε το βιβλίο του «Μάρτυρες» και τις ιστορίες που περιγράφονται σε αυτό λέγοντας πως αυτές οι αφηγήσεις αποτελούν την απόδειξη του εγκλήματος που τα τελευταία χρόνια κάποιοι αρνητές προσπαθούν να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη του λαού μας. Μιλώντας δε για το ντοκιμαντέρ και την ιστορία του επεφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη σε όλους μας όταν ανέφερε πως «στόχος μου ήταν φέτος 100 χρόνια από τη Γενοκτονία να προβάλω το έργο αντίστοιχες φορές. Στη Λωζάνη κάναμε την 98η εκδήλωση, στη Γενεύη την 99η και σήμερα στο Αλιβέρι την 100η».

Ολοκληρώθηκε στην Εύβοια το διήμερο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία

Στις δύο ζεστές αίθουσες προβολής, στο Γυμνάσιο Αλιβερίου και στο Γηροκομείο Κύμης τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστιάς & Σκύρου κκ. Σεραφείμ, ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τσιμόγιαννης πρόεδρος του πνευματικού κέντρου Αλιβερίου και αντιπρόεδρος της Ο.Π.Σ.Ε, ο Δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου κ. Αθανάσιος Μπουραντάς με τους Αντιδημάρχους κ Νίκο Μπαράκο και Αλέξανδρο Θεοδώρου, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου που αποδέχθηκε το κάλεσμα μας.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στις εναρκτήριες ομιλίες του χαρακτήρισε σπουδαία τη στήριξη των εκδηλώσεων από τους Ευβοείς οι οποίοι αν και μη Ποντιακής καταγωγής έσπευσαν να παρακολουθήσουν τα δρώμενα και έγιναν με την παρουσία τους κοινωνοί του μηνύματος «Ποτέ ξανά Γενοκτονίες». Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε με έμφαση πως «οφείλουμε όλοι με τη στάση και τη δράση μας να διαφυλάξουμε γερούς τους δύο βασικούς πυλώνες της ιστορικής μας διαδρομής ως έθνος. Τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Μόνο έτσι θα δικαίωσουμε τον αγώνα και τη θυσία των προγόνων μας στον Πόντο οι οποίοι μαρτύρησαν και υπέστησαν Γενοκτονία γι αυτό ακριβώς. Επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί» ενώ συμπλήρωσε ότι «το τελευταίο στάδιο μιας Γενοκτονίας είναι η ατιμωρησία και η μη καταδίκη. Και αυτός είναι ο λόγος που αυτή τη στιγμή στον πλανήτη γίνονται γενοκτονίες και μάλιστα με τους ίδιους θύτες.

Ολοκληρώθηκε στην Εύβοια το διήμερο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία

Στην ομιλία της εκ μέρους του συλλόγου των Απανταχού Αγιωργητών η κα. Κατερίνα Ρήγα ανέφερε από τις πηγές τα ιστορικά στοιχεία για τον ελληνικό πολιτισμό του Πόντου μέχρι το έγκλημα της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους.

Κατά τη διάρκεια της προβολής του ντοκιμαντέρ η συγκίνηση ήταν διάχυτη και παρακολουθώντας την ιστορία σε πολλές στιγμές οι παρευρισκόμενοι δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Αποκορύφωμα ήταν βεβαίως στο κλείσιμο και των δύο εκδηλώσεων η παρουσίαση του χορού Σέρρα, του χορού των χορών που απέδωσαν με αρχέγονο πάθος οι Πυρριχιστές τους συλλόγου.