Ταφικό έθιμο στο Πρωτοχώρι Κοζάνης - Φέτος η πρώτη φορά που δεν πραγματοποιήθηκε |
Ένα από τα ήθη και έθιμα του Πάσχα, της Λαμπρής όπως ονομάζουν οι Πόντιοι, είναι το Ταφικό έθιμο, που λαμβάνει χώρα τη δεύτερη μέρα του Πάσχα και φανερώνει την πίστη στη χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών, τον σεβασμό και την τιμή για αυτούς.
Στο Πρωτοχώρι Κοζάνης οι Έλληνες του Πόντου συνεχίζουν τη μακραίωνη αυτή παράδοση τιμώντας τους νεκρούς τους. Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, αφού τελειώσει η Θεία Λειτουργία άπαντες, μικροί-μεγάλοι, συγκεντρώνονται στα μνήματα για να μεταφέρουν το Αναστάσιμο μήνυμα στους δικούς τους ανθρώπους, που έχουν φύγει από τη ζωή. Οι γυναίκες φέρνουν γλυκά και ποντιακά εδέσματα και αφού γίνει το τρισάγια από τον Ιερέα προσφέρονται σε όσους βρίσκονται εκεί και όλοι εύχονται "Σχωρεμένος να εν". Φίλοι και συγγενείς μιλούν για το νεκρό φέρνοντας στο μυαλό τους όσα πέρασαν μαζί του και είναι σαν ο ίδιος να βρίσκεται ανάμεσα τους. Αν ο νεκρός αγαπούσε το τραγούδι φίλοι του τραγουδούν πάνω από τον τάφο με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας. Παλαιότερες μαρτυρίες μας λένε πως μετά το τρισάγιο συγγενείς και φίλοι άπλωναν μεγάλα τραπεζομάντηλα όπου τοποθετούσαν τα τρόφιμα και ακολουθούσε τραγούδι και χορός. Σίγουρα κάποιος που δεν έχει στενές σχέσεις με τον Ποντιακό Ελληνισμό μπορεί να το χαρακτηρίσει μακάβριο, αλλά αυτή η μέρα για εμάς αποτελεί μέρα Ανάστασης.
Φέτος όμως και για πρώτη φορά, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το Ταφικό έθιμο δεν πραγματοποιήθηκε.
Για όλα αυτά μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ1 και την εκπομπή Επι-Κοινωνία με τη Μάριον Μιχελιδάκη, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρωτοχωρίου, Έφη Κατσόγιαννου - Τριανταφύλλου.
Σχετικά θέματα
- Το ταφικό έθιμο των Ποντίων από την αρχαιότητα στο Πρωτοχώρι Κοζάνης