Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Ημαθία: Σε νέα φάση κλιμάκωσης το «Ποντιακό σχίσμα»

Ημαθία: Σε νέα φάση κλιμάκωσης το «Ποντιακό σχίσμα»
Ημαθία: Σε νέα φάση κλιμάκωσης το «Ποντιακό σχίσμα»

Σε νέα φάση φαίνεται ότι μπαίνει το γνωστό «σχίσμα» των Ποντιακών Συλλόγων της Ημαθίας. 

Το ζήτημα που εδώ και χρόνια διχάζει τον Ποντιακό χώρο έχει να κάνει με το διοικητικό καθεστώς του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά, ζήτημα που έχει προκαλέσει βαθύ ρήγμα.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι και σε εθνικό επίπεδο οι Ποντιακοί σύλλογοι είναι οργανωμένοι σε δύο κεντρικές ομοσπονδίες, οι σχέσεις των οποίων μεταξύ τους μόνο αγαθές δεν είναι. Γι’ αυτό άλλωστε και η ύπαρξή τους… 

Η νέα κλιμάκωση της έντασης διαφαίνεται μετά την ανακοίνωση – δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα Καλαϊτζίδη, το πρωί της Δευτέρας 25 Μαίου και τις πρώτες αντιδράσεις Ποντιακών συλλόγων του νομού, οι οποίες αναμένεται να εκφραστούν και με ανάλογες ανακοινώσεις.

Αφορμή για τη νέα ένταση αποτελούν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ημαθία την Κυριακή 24 Μαΐου και οι εκδηλώσεις που έγιναν στη Νάουσα, για τις οποίες οι απόψεις διίστανται.

Με αφορμή την απουσία σχεδόν όλων  των Ποντιακών συλλόγων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (μόλις τέσσερις αναφέρονται στη σχετική δήλωση), ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης το πρωί της Δευτέρας έκανε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση η οποία δημοσιεύεται στην προσωπική του σελίδα.

Αναφέρει η ανακοίνωση: 

«Ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση προκάλεσε, η απουσία εκπροσώπων των Ποντιακών Συλλόγων της Ημαθίας, από την επίσημη εκδήλωση για να τιμηθεί η Μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που διοργανώσαμε χθες Κυριακή στη Νάουσα. Πλην 4 Συλλόγων Ποντίων (Νάουσας, Μακροχωρίου, Ν. Νικομήδειας και Ειρηνούπολης) υπήρξε πλήρης απαξίωση από όλους τους υπόλοιπους που δεν μπήκαν καν στον κόπο να στείλουν έστω κι έναν εκπρόσωπο, έστω ένα ποντιακό λάβαρό τους, σε μια περίοδο που είναι αναγκαία όσο ποτέ, η ενότητα και η συμπόρευση. 

Προσωπικά, ως Κώστα Καλαίτζίδη και ως Πόντιο, αυτό με προσβάλει και κυρίως με θυμώνει. Πως είναι δυνατόν να διεκδικούμε διεθνή προβολή και αναγνώριση δικαίων αιτημάτων μας, όταν εμείς οι ίδιοι, ως Ποντιακές οργανώσεις, εμφανιζόμαστε ασυνεπείς, χωρισμένοι και κατακερματισμένοι;... Όταν κάποιοι τρέχουν πρώτοι για τα πανηγύρια αλλά αδιαφορούν για μια επίσημη και συλλογική εκδήλωση που γίνεται για τιμήσουμε τη Μνήμη των σφαγιασθέντων προγόνων μας, επιμένοντας σε άγονους τοπικισμούς ή βάζοντας τους κυριακάτικους «ωχαδελφισμούς» πάνω από την Τιμή του Πόντου και τη Μνήμη των χαμένων Πατρίδων μας. Αυτό είναι ντροπή.

Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της Π.Ε. Ημαθίας τόνισα εξ αρχής ότι Ημαθία δεν είναι μόνο η Βέροια, αντιμετωπίζοντας εξίσου και σύμφωνα με το μέγεθος και την ανάγκη που αναλογεί, κάθε πόλη και κάθε γωνιά του τόπου μας. Στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε κι ελπίζω ότι το περιστατικό της Κυριακής θα μείνει μόνο ως μια άτυχη στιγμή. Η Ημαθία μας χρειάζεται όλους και όλοι ΜΑΖΙ οφείλουμε να είμαστε παρόντες παντού, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας».

Σημειώνεται ότι Ποντιακοί σύλλογοι σε όλο το νομό πραγματοποίησαν εκδηλώσεις μνήμης στην περιοχή τους. Μεταξύ άλλων και η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας η οποία πραγματοποίησε εκδήλωση στο μνημείο Καπετανίδη.

Κατά την – οξύτατη – δήλωση του κ. Καλαϊτζίδη, τα Ποντιακά σωματεία «όφειλαν» να παραβρίσκονται στις εκδηλώσεις της Νάουσας, έστω και δια αντιπροσώπων.

Από πλευράς Ποντιακών σωματείων, ως πρώτες αντιδράσεις, αναφέρεται ότι δεν υπήρξε καμιά συνεννόηση, ούτε οργανωτική προετοιμασία για κάποια κεντρική εκδήλωση στο νομό. Κατά συνέπεια δεν τίθεται ζήτημα παρουσίας ή απουσίας, αφού κάθε Ποντιακό Σωματείο πραγματοποίησε το δικό του πρόγραμμα στην περιοχή του.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική ανακοίνωση για τις εκδηλώσεις στην πόλη της Νάουσας ανέφερε τα εξής:

«Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» και η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, τιμώντας την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, διοργανώνουν Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την Κυριακή 24 Μαΐου 2020».

Ανάλογες ανακοινώσεις υπήρξαν και από άλλους Ποντιακούς συλλόγους για αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Είναι προφανές ότι, κατά τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, η συνδιαργάνωση των εκδηλώσεων της Νάουσας από την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας «αυτοδίκαια» έδινε στις εκδηλώσεις αυτές τον χαρακτήρα των κεντρικών εκδηλώσεων του νομού. 

Όμως αυτό το οποίο συνάγεται «συνειρμικά», σύμφωνα με άλλους, δεν είχε την οργανωτική προεργασία, παρά μόνο εστάλησαν προσωπικές προσκλήσεις σε μια προειλημμένη απόφαση και αφού προηγουμένως ο κάθε σύλλογος είχε προγραμματίσει τις δικές του εκδηλώσεις.

Όλα αυτά βέβαια φαντάζουν και λίγο «επιφανειακά» και στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μόνιμα υποβόσκουσα κατάσταση «σχίσματος» στον Ποντιακό χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι η διένεξη - με αφορμή πάντα το ίδιο ζήτημα -  την ίδια εποχή πέρσι με αφορμή της ημέρα μνήμης για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας όταν έγιναν δύο χωριστές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Αντιπεριφέρειας, οι εκδηλώσεις έγιναν στην Παναγία Σουμελά, ενώ πολλά ποντιακά σωματεία πραγματοποίησαν χωριστή εκδήλωση στον Ι. Ναό Αγ. Αντωνίου στη Βέροια, αρνούμενα να τεθούν κάτω από το πρόγραμμα εκδηλώσεων που διαμόρφωσε η διοίκηση του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά.

Είχαν προηγηθεί μια σειρά συσκέψεων, κατά τις οποίες όχι μόνο δεν επήλθε κάποια σύγκλιση, αντίθετα φάνηκε να βαθαίνει το «σχίσμα».

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι πριν μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το 2009, η ένταση μεταξύ Ποντιακών Σωματείων έφτασε σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, όταν απαγορεύτηκε σε αυτά να μπούνε στο χώρο των εκδηλώσεων της Παναγίας Σουμελά με τα διακριτικά τους λάβαρα.

Πηγή: VeriaNet