Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Έπος, προφορικότητα και αυτοσχεδιασμός στη μουσική του Πόντου - Ένα πρωτότυπο εργαστήριο

Έπος, προφορικότητα και αυτοσχεδιασμός στη μουσική του Πόντου - Ένα πρωτότυπο εργαστήριο
Έπος, προφορικότητα και αυτοσχεδιασμός στη μουσική του Πόντου 

Στο πρωτότυπο αυτό εργαστήριο θα γίνει μία μουσική προσέγγιση των δημοτικών τραγουδιών του Πόντου, η οποία προσπαθεί να θέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο μακρινό παρελθόν και το παρόν της προφορικής αυτής παράδοσης.


Τα σωζόμενα και καταγεγραμμένα ποιητικά κείμενα σε συνδυασμό με τις λιγοστές και καθιερωμένες μελωδίες δίνουν το έναυσμα για τη δημιουργική ανασύνθεση και επεξεργασία των ασμάτων αυτών, αντλώντας έμπνευση από όλο το φάσμα της ποντιακής μουσικής.

Η ομάδα που θα δημιουργηθεί θα εστιάσει στην κατανόηση και ενσωμάτωση των πρωτότυπων πηγών ήχου και λόγου της παράδοσης αυτής καθώς και στην αυτοσχεδιαστική, καινοτόμα ανάπτυξη του υλικού. Επιπλέον θα γίνει ιστορική και μορφολογική προσέγγιση των τραγουδιών, αναπαραγωγή των ήδη γνωστών μελωδιών που αφορούν το κάθε κομμάτι, δημιουργία νέων μοτίβων μέσω της ομαδικής επεξεργασίας.

Στο τέλος της περιόδου θα πραγματοποιηθεί συναυλία – παρουσίαση του υλικού και βιντεοσκόπηση/ηχογράφηση.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με τη συγκεκριμένη μουσική αλλά και σε όσους θα ήθελαν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με αυτήν. Ευπρόσδεκτοι είναι οι λυράρηδες, οι τραγουδιστές, αλλά και οι εκτελεστές κάθε μουσικού οργάνου.

Συντονισμός:
Γιάννης Τσανασίδης: λύρα Πόντου, σύνθεση, συντονισμός ομάδας
Νατάσα Τσακηρίδου: τραγούδι, συντονισμός τραγουδιστών

Έπος, προφορικότητα και αυτοσχεδιασμός στη μουσική του Πόντου - Ένα πρωτότυπο εργαστήριο

Γιάννης Τσανασίδης

Ο Γιάννης Τσανασίδης γεννήθηκε το 1990 και κατάγεται από τη Ράχη Βεροίας. Ξεκίνησε σε ηλικία 9 χρόνων να ασχολείται με την ποντιακή λύρα με δάσκαλο το Θόδωρο Βεροιώτη και στη συνέχεια διεύρυνε τις μουσικές του γνώσεις αποκτώντας τα πτυχία Αρμονίας (2009), Αντίστιξης (2011) και Φυγής (2013). Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2013) και του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην παραδοσιακή κατεύθυνση με ειδίκευση "Λύρα του Πόντου" (2017). Επίσης είναι κάτοχος διπλώματος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών "Μουσικές Τέχνες", στην κατεύθυνση Ελληνικές Μουσικές Παραδόσεις του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (2019). Το (2015) κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο "Το μεκατίρι μ’", το (2017) η δεύτερη "Εγώ εμ’ π’ετραγώδεσα" στα πλαίσια της πτυχιακής του εργασίας και το (2019) η τρίτη "Τοξαρέας Αμάραντα", την οποία επιμελήθηκε ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως αναπληρωτής καθηγητής Ποντιακής λύρας στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας (2018-19) και Πτολεμαΐδας (2019-20) και ως ακαδημαϊκός υπότροφος στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στην ειδίκευση "Λύρα του Πόντου" (2018-20).

Έπος, προφορικότητα και αυτοσχεδιασμός στη μουσική του Πόντου - Ένα πρωτότυπο εργαστήριο

Νατάσα Τσακηρίδου

Η Νατάσα Τσακηρίδου γεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης (2008-2013) και τελειόφοιτη του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην Κατεύθυνση Ελληνικής Παραδοσιακής (Δημοτικής) Μουσικής με ειδίκευση στο Δημοτικό Τραγούδι και διδάσκουσα την Γεωργία Τέντα (2015-2020). Φοίτησε επίσης στο Κρατικό Ωδείο Τούρκικης Μουσικής του Ege University στη Σμύρνη στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, όπου διδάχτηκε Τούρκικο Παραδοσιακό Τραγούδι και Καβάλι με τον Mahmut Karağenç (2018-2019). Ήταν επίσης μέλος του Εργαστηρίου Φωνητικής Τέχνης και Έρευνας του Σπύρου Σακκά (2017-2018).

Αποτέλεσε μέλος του μουσικού σχήματος "Αργατεία" (2013-2016_ποντιακή μουσική), συμμετέχει στο "Tanzimat Project" (2016-σήμερα_καφέ αμάν), στο project "Experiments" (2017-σήμερα_αυτοσχεδιασμοί, ήχος, εικόνα), στο φωνητικό σύνολο "Ντιλγκιρούδι" (2017-σήμερα_ελληνική παραδοσιακή μουσική), στο μουσικό σχήμα "Λεφτοκάρυα" (2017-σήμερα_ποντιακή μουσική) και "Της λεμονιάς τα κατάρτια" (2018-σήμερα_ελληνική παραδοσιακή μουσική).

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.