Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Ανάδειξη του Ποντιακού Πολιτισμού και της Ιστορίας μέσα από τα απολυμαντήρια της Αρετσούς στην Καλαμαριά

Ανάδειξη του Ποντιακού Πολιτισμού και της Ιστορίας μέσα από τα απολυμαντήρια της Αρετσούς στην Καλαμαριά
Ανάδειξη του Ποντιακού Πολιτισμού και της Ιστορίας μέσα από τα απολυμαντήρια της Αρετσούς στην Καλαμαριά

του Ζήση Βογιατζή 

Συνέλευση στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου του ΥΜΑΘ, πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, με θέμα την ανάδειξη των Απολυμαντηρίων της Αρετσούς ως τόπο ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου.

Κατά τη διάρκειά της αξιολογήθηκαν προτάσεις αναφορικά με την ανάδειξη του Ποντιακού πολιτισμού και της ποντιακής ιστορίας, όπως ορίζει το ΦΕΚ 2009/2019 (τεύχος Β') βάσει του οποίου προχώρησε η Σύσταση Μεικτής Επιτροπής με την ονομασία «Επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιπεριφεριάρχης μεταφορών και επικοινωνιών Στάθης Αβραμίδης αλλά και εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων, καθώς και της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ/ Τμήμα ιστορίας-αρχαιολογίας. Επίσης, είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι των Υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Οικονομικών.

Σε δήλωσή του για την σύσκεψη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ανέφερε ότι ο Ελληνισμός έχει βιώσει την οδύνη της προσφυγιάς. Πόνεσε, μάτωσε, δάκρυσε, όσο κανένας άλλος λαός. Οι Έλληνες του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Θράκης, έζησαν την τραγωδία του ξεριζωμού, χωρίς ποτέ να χάσουν την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά τους.

Στο βαθμό που ο πολιτισμός ταυτίζεται με την ιστορία και σε μια προσπάθεια συντήρησης της ιστορικής μνήμης, αποτελεί χρέος τιμής να ανακηρυχθεί ο χώρος των Απολυμαντηρίων της Αρετσούς σε τόπο ανάδειξης του ξεριζωμού, των κακουχιών, του πόνου του Ελληνισμού, μα και συνέχειας του Έθνους μας.

«Πρέπει να αναδείξουμε έναν σημαντικό τόπο, τα απολυμαντήρια της Αρετσούς ως τόπο ιστορικής μνήμης όλων των Ελλήνων που βίωσαν τη προσφυγιά.

Είναι χρέος τιμής για εμάς, απέναντι σε όλους εκείνους που έφεραν όχι μόνο τον πόνο της καταστροφής, αλλά και την δυναμική ενός πλούσιου τμήματος του ελληνισμού σε παραδόσεις, ιδέες, αξίες και πολιτισμό». 

«Αφορμή για την σημερινή σύσκεψη ήταν ένα ΦΕΚ με απόφαση του πρωθυπουργού τότε από την Βουλή της Χώρας, το οποίο ήταν το ΦΕΚ 2009 της 31 Μαΐου 1019, το οποίο βγήκε όλως τυχαίως μετά τις ευρωεκλογές και πέντε μέρες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ήταν ένα μόρφωμα της τελευταίας στιγμής όπου όπως καταλαβαίνετε έγινε μετά από μια βαριά εκλογική ήττα που υποστεί η προηγούμενη κυβέρνηση και συγκροτούσε μεταξύ άλλων μια επιτροπή για να συζητήσει όλα αυτά τα ζητήματα, να επεξεργαστεί προτάσεις για της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου και αναθέτει μεταξύ άλλων τα απολυμαντήρια της Αρετσούς.

Με αφορμή αυτό το προεδρικό διάταγμα θα πρότεινα να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για να αναδείξουμε και τον συγκεκριμένο τόπο της Αρετσούς των απολυμαντηρίων και να έρθει στην ιστορική μνήμη όλων των Ελλήνων ότι ήταν ο τόπος όπου οι πρόγονοι μας αποβιβάστηκαν από τα καράβια και αφού ξεκινούσε η απολύμανση πήγαιναν στα διαφορά παραπήγματα σε πρώτη φάση, αλλά να δούμε και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε και να ξανά θυμηθούμε όλοι όλους εκείνους τους προγόνους μας που ήρθαν από τους τόπους που ζούσαν και φέραν μαζί τους τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό τους», είπε ο κ. Καράογλου.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης μεταφορών και επικοινωνιών Στάθης Αβραμίδης χαρακτηριστικά έκανε λόγο για ένα χωροταξικό σχέδιο με βάσση το οποίο έχει μελετηθεί και έχει προβλεφθεί στο σημείο εκείνο ειδικός χώρος για την κατασκευή μουσείου ή για ό,τι άλλο προκύψει μετά τις συζητήσεις.

«Υπάρχει ειδικό χωροταξικό σχέδιο σύμφωνα με το παραλιακό μέτωπο που έχει μελετηθεί και έχει προβλεφθεί στο σημείο εκείνο ειδικός χώρος έτσι ώστε είτε να κατασκευαστεί μουσείο ή το οτιδήποτε άλλο εν τέλη προκύψει από τις συζητήσεις που θα γίνουν.

Είναι καιρός να δώσουμε την αξία που πρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους που δώσανε το αίμα τους, που δώσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα έτσι ώστε να αναδείξουμε τις μνήμες εκείνες και την ιστορία», κατέληξε ο κ. Αβραμίδης.