Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Μ. Ευσταθιάδου: Ο Σάββας Παπαδόπουλος, ως Πόντιος έπραξε το καθήκον του για την ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών του

Μ. Ευσταθιάδου: Ο Σάββας Παπαδόπουλος, ως Πόντιος έπραξε το καθήκον του για την ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών του
Μ. Ευσταθιάδου: Ο Σάββας Παπαδόπουλος, ως Πόντιος έπραξε το καθήκον του για την ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών του

της Μυροφόρας Ευσταθιάδου

Ένα ακόμη σπουδαίο στέλεχος του Φάρου Ποντίων πέρασε στην αιωνιότητα. Μέλος του Δ.Σ. για πολλά χρόνια, ταλαντούχος ηθοποιός του ποντιακού θεάτρου αλλά κυρίως ενεργός λαογράφος. Σε αγαστή συνεργασία με τον Στάθη Ευσταθιάδη ταξίδεψαν στον Πόντο και στη Γεωργία, επιστρέφοντας με πλούσιο λαογραφικό υλικό, που δημοσίευσαν σε εκδόσεις του Φάρου Ποντίων, σε ραδιοφωνικές εκπομπές, σε διαλέξεις.

Ο Σάββας Παπαδόπουλος, ως Πόντιος έπραξε το καθήκον του για την ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών του, το Καρακούρτ του Καρς, αλλά και για τον τόπο όπου εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, το Μαυρόβατο Δράμας, καταγράφοντας με ακριβείς λαογραφικές κατατάξεις, που θα ζήλευε ο κάθε πανεπιστημιακός λαογράφος, ήθη, έθιμα, στοιχεία του έντεχνου λαϊκού λόγου και άλλα τοπωνυμικά και γεωγραφικά στοιχεία.

Ο Σάββας Παπαδόπουλος, ως συνειδητοποιημένος εκπαιδευτικός παρέδωσε στη γραμματεία πλούσιο συγγραφικό έργο για την ανατροφή των παιδιών, προερχόμενο από πρωτογενείς συνεντεύξεις δεκάδων παιδιών (ανάμεσα σε αυτές και ημών, ως τότε παιδιά του συλλόγου).

Ο Σάββας Παπαδόπουλος, ως οικογενειάρχης, έζησε με την ποντιακή παράδοση στην καθημερινότητά του, αλλά και σε ιδιαίτερες στιγμές του βίου, στο γάμο του παιδιού του για παράδειγμα, όπου - όπως στο Καρς - είχε "τελάλ'" να αναγγέλλει τα δώρα προς τους νεόνυμφους, στην ποντιακή διάλεκτο και με τρόπο σατυρικό.

Ο Σάββας Παπαδόπουλος πέρασε από αυτή τη ζωή αφήνοντας πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς ερευνητές και ένα υπόδειγμα τρόπου ζωής για εμάς που τον γνωρίσαμε εν δράσει.

Στο Φάρο Ποντίων θα είναι πάντα παρών, στα άλμπουμ φωτογραφιών, στις σελίδες του αρχειακού υλικού, στα Πρακτικά των Συνεδριάσεων του Δ.Σ. αλλά και στη μνήμη μας... η μνήμη του θα είναι αιωνία...

* Η φωτογραφία είναι στο Σοχούμ, το 1989, στο πλαίσιο λαογραφικών καταγραφών. Από αριστερά: Σοφία Ποιμενίδου, Κερεκή Τοπουζίδου (όρθια), Στάθης Ευσταθιάδης (με το κασετόφωνο στο χέρι), Σάββας Παπαδόπουλος (με το σημειωματάριο στο χέρι).

* Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιείται σήμερα στις 3 μ.μ., στο Μαυρόβατο Δράμας.

Σχετικά θέματα