Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο Σάββας Παπαδόπουλος, ένας ακόμα μεγάλος δάσκαλος του Πόντου |
Απεβίωσε ο Σάββας Παπαδόπουλος, ένας ακόμα μεγάλος δάσκαλος του Πόντου. Ο Σάββας Παπαδόπουλος του Πορφυρίου και της Ευγενίας, γεννήθηκε το 1928 στο Μαυρόβατο Δράμας (π. Καράτσαλι), από πρόσφυγες γονείς με καταγωγή από το Καρακούρτ του Κάρς. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού και συνέχισε στο εξατάξιο γυμνάσιο της Δράμας και αμέσως μετά την Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης.
Υπηρέτησε από το 1951 σε δημοτικά σχολεία του ν. Δράμας και από το 1972 της Θεσσαλονίκης. Το 1985 συνταξιοδοτήθηκε. Διετέλεσε πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Δράμας (21 Ιανουαρίου - Νοέμβριο 1967). Ταξίδεψε δύο φορές στον Πόντο (1982 και 1989) και στην Τσάλκα της Γεωργίας (1989) για εθνογραφική και λαογραφική έρευνα. Από νωρίς επίσης επιδόθηκε στην έρευνα ψυχοπαιδαγωγικών ζητημάτων. Καρπός αυτών των ερευνών υπήρξε το πλήθος εισηγήσεων και ομιλιών του σε επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια, στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, καθώς και δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Το ταξίδι της γνώσης δεν σταματά και το 1976 γράφεται στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών. Υπηρέτησε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με ζήλο και πολλές διακρίσεις.
Παντρεύτηκε την κ. Μαρία Λαμπριανίδου και απέκτησαν τρία παιδιά. Το 1950 υπήρξε συνδρομητής και συνεργάτης του περιοδικού Ποντιακή Εστία με το ψευδώνυμο "Σ. Καρ. ".
Από το 1978 άρχισε την συστηματική καταγραφή λαογραφικού υλικού. Συνεργάστηκε με τον λαογράφο Στάθη Ευσταθιάδη όπου μαζί επισκέφτηκαν το Καρακούρτ του Κάρς.
Το 1984 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του "Λαογραφικά Καρακούρτ". Το 1985 συγκροτείται επιτροπή για την εποπτεία της διδακτορικής του εργασίας με επιβλέπων καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Μερακλή, η εργασία του εκδόθηκε το 2008 με θέμα: "Η ζωή στο Καρακούρτ του Καρς, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις".
Το 1986 συμμετέχει στο Β' Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο με θέμα: "Οι Ελληνοπόντιοι του Καυκάσου και ο Μητροπολιτικός Πόντος". Από το 1990 έως το 1995 πραγματοποιεί εκπομπές Ποντιακού περιεχομένου στο "Ράδιο Σίτι.
Έχουν εκδοθεί:
- Παραμύθια και ευτράπελες διηγήσεις,
- Παραδόσεις και θρύλοι του Καρς,
- Λαογραφικά σύμμεικτα του Καρς,
- Λαογραφικά σύμμεικτα της Φάτσας,
- Λαογραφικά σύμμεικτα του Πόντου,
- Λαογραφικά σύμμεικτα της Τσάλκας,
- Τα ευγνώμονα ζώα στα Ποντιακά παραμύθια,
- Το γκροτέσκο στο Ποντιακές λαϊκές διηγήσεις.
Από την εκδήλωση προς τιμήν του Σάββα Πορφ. Παπαδόπουλου που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διποτάμων Δράμας στην αίθουσα του Δημαρχείου Δράμας, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 |
Το 2001 κυκλοφόρησε από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών σε χίλια αντίτυπα από το βιβλίο του "Μνημεία Λόγου στην Ποντιακή διάλεκτο σε δύο τόμους", ο πρώτος με υπότιτλο "Παροιμιόμυθοι" και ο δεύτερος "Λόγοι και αντίλογος".
Το 2012 κυκλοφορεί "Ο Μαυρόβατος Δράμας", το "Ο Μυλοπόταμος Δράμας", το 2016 "Η Καλλίφυτος Δράμας", το 2018 "Η Ν. Σεβάστεια Δράμας, το 2009 "Το Προάστειο Δράμας και το 2010 "Ο Καλαμώνας Δράμας".
Αρθρογραφούσε: Ποντιακή Εστία, Δραμινά βήματα, Λυχνάρι, με δημοσιεύματα στα χρονικά της Δράμας, Πρωϊνός τύπος και τα νέα των Κυργίων.
Τέλος πήρε σε πέντε Επιστημονικές Συναντήσεις για την Ιστορία της Δράμας, οι οποίες διοργανώθηκαν από την Δεκποτα Δράμας.