Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Ελένη Αποστολίδου: Η Ποντιοπούλα που υπηρετεί πανάξια την Ποντιακή μουσική παράδοση

Ελένη Αποστολίδου: Η Ποντιοπούλα που υπηρετεί πανάξια την Ποντιακή μουσική παράδοση
Ελένη Αποστολίδου: Η Ποντιοπούλα που υπηρετεί πανάξια την Ποντιακή μουσική παράδοση

της Μαρίας Νικολάου

Ο Πολύκαρπος Χάιτας στο έργο του «Ύμνος στη Λύρα» έγραφε: «Σέρνω το δοξάρι μου δεξιά, ανοίγουν πληγές | παίρνω να το σύρω αριστερά, κλαίνε οι μανάδες» τα δικά του λόγια θυμάται καλά κάθε φορά που πιάνει το δοξάρι μια νεαρή Ποντιοπούλα από το θρυλόριο της Ροδόπης, η Ελένη Αποστολίδου.

Από τα μικρά της χρόνια έμαθε να παίζει λύρα, να χορεύει και να τραγουδά ποντιακά. Νεαρή κοπέλα πια με σπουδές στη Μουσική, στο Τμήμα «Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής» της Άρτας διδάσκει στους μαθητές της για το όργανο εκείνο που αποτελεί συνδετικό κρίκο με όσα άφησαν οι πρόσφυγες πίσω λόγω του ξεριζωμού.

Ποντιακή λύρα, κεμεντζές, παραδοσιακό, αγαπημένο, μουσικό όργανο των Ποντίων, που η Ελένη έχει βαλθεί να το κάνει κτήμα πολλών νέων μαθαίνοντας σε άλλους και σε άλλους πιο μυημένους θυμίζοντας τις ρίζες των Ποντίων. «Ξεκίνησα να μαθαίνω ποντιακή λύρα μέσω του Συλλόγου του χωριού. Στη συνέχεια πήγα στο Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο και μετά στις σπουδές πήρα όσα χρειαζόμουν για να ξεκινήσω τη διδασκαλία. Μέσω της διδασκαλίας της μουσικής παίρνω ενέργεια και δύναμη. Είναι κάτι που το αγαπώ, αγαπώ να το δείχνω στα παιδιά.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» σημειώνοντας πως η Ποντιακή Μουσική είναι οι ρίζες μας, είναι η καταγωγή μας, είναι οι μνήμες μας, είναι ο κινητήριος μοχλός που μας βοηθά και στη ζωή μας και στο να μην ξεχάσουμε. «Μέσω της παραδοσιακής μουσικής αποκτούμε και μια μεγαλύτερη ευαισθησία.» όπως λέει εξηγώντας πως «Μεγάλωσα μέσα στα Ποντιακά γλέντια, στους χορούς και στα πανηγύρια που δίνουν πάρα πολλά και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου και του παιδιού. Γεμίζει την ψυχή μου, την καρδιά μου και το κάνω με πολύ αγάπη, νιώθω πλήρης όταν τραγουδάω και παίζω. Με γεμίζει».


«Υπάρχει ενδιαφέρον από τα μικρά παιδιά;» Την ρωτήσαμε «Φυσικά και υπάρχει ενδιαφέρον» απάντησε με ενθουσιασμό και πρόσθεσε πως άλλα με παρακίνηση των γονιών κι άλλα μόνα τους μαθαίνουν να παίζουν και να νιώθουν καλά. «Είναι ένα όργανο που περιορίζεται μόνο στην ποντιακή μουσική;» διατυπώσαμε την απορία μας για να την ακούσουμε να απαντά πως όχι και να εξηγεί ότι έχει εξαιρετικές μουσικές δυνατότητες που δεν περιορίζονται μόνο στην ποντιακή μουσική. «Παλιότερα παίζανε και βαλς με την ποντιακή λύρα, αλλά και θρακιώτικα. Είναι ένα μουσικό όργανο, όπως όλα τα υπόλοιπα».

Τέλος, δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά της: «Να δώσουν μια ευκαιρία στον εαυτό τους, να γνωρίσουν την παράδοση μας, να την αγαπήσουν και μόνο κερδισμένοι θα βγουν».

Πηγή: ΕΡΤ