Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Μαθητική εφημερίδα από τη Μελβούρνη βραβεύτηκε σε πανελλήνιο διαγωνισμό για τον Πόντο

Μαθητική εφημερίδα από τη Μελβούρνη βραβεύτηκε σε πανελλήνιο διαγωνισμό για τον Πόντο
Μαθητική εφημερίδα από τη Μελβούρνη βραβεύτηκε σε πανελλήνιο διαγωνισμό για τον Πόντο

Τη δεύτερη θέση σε μαθητικό διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό, ο οποίος διεξήχθη με 1.400 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Αλβανία, την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία, κατέλαβε ομάδα μαθητών και μαθητριών του ελληνικού σχολείου “Άγιος Παντελεήμων” της Ελληνικής Κοινότητας Dandenong και Περιχώρων.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές του σχολείου της Μελβούρνης συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό που έφερε τον τίτλο: “Ποντιακός Ελληνισμός: Μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον”. Ο διαγωνισμός έγινε στο πλαίσιο προγράμματος, που υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO. Πήραν μέρος μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, της Ελλάδας και της Ομογένειας.

Από το ελληνικό σχολείο “Άγιος Παντελεήμων” συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης Γυμνασίου και από το Λύκειο οι μαθήτριες Νεκταρία Αντωνοπούλου, Αιμιλία Καλομοίρη και Κυριακή Συμεωνίδου-Συβρίδου. Η κατηγορία στην οποία διαγωνίστηκαν και απέσπασαν το δεύτερο βραβείο, είχε τον τίτλο “Εφημερίδες”. Δημιούργησαν, λοιπόν, τη δική τους εφημερίδα, με την επωνυμία “Πόντος Παντού”, γράφοντας μικρά αρθράκια και νέα σχετικά με τον Ποντιακό πολιτισμό.

Η μαθητική ομάδα εργάστηκε επίμονα, μεθοδικά και με ζήλο, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Βίκυς Λαμπροπούλου και Χριστίνας Σουμή, που είχαν την ευθύνη της οργάνωσης της συμμετοχής στον διαγωνισμό. Πολύτιμη συμβολή είχε, επίσης, η κ. Πολυξένη Σαγιαδέλλη, στη σελιδοποίηση και στη γραφιστική επιμέλεια της εφημερίδας.

Η Διευθύντρια του Σχολείου, κ. Νίκη Φαρφαρά-Πάσχου, συγχαίρει θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη σημαντική διάκριση που πέτυχαν. Τονίζοντας ότι εργάστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το περασμένο σχολικό έτος, επισημαίνει ότι, εκτός από τη βράβευσή τους στον διαγωνισμό, πέτυχαν να αποκτήσουν πολλές γνώσεις και δεξιότητες που δε διέθεταν πριν.

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της εργασίας τους, εξηγεί ότι “τα παιδιά μας διαγωνίστηκαν, αναδεικνύοντας τον Ποντιακό πολιτισμό, με αναφορές στα ήθη και έθιμα, στην ποντιακή διάλεκτο, στα κοσμήματα, στο τραγούδι και στην ποντιακή κουζίνα. Στην επιτυχία των παιδιών συνέβαλε και η κυρία Μαρία Χατζησυμεωνίδου που επισκέφτηκε το σχολείο μας, μίλησε στα παιδιά για τον Ποντιακό Ελληνισμό και οι μαθητές της πήραν συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε στην μαθητική εφημεριδούλα ‘Πόντος Παντού’. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Μαρία Χατζησυμεωνίδου δεν είχε κάνει απλά μια ομιλία, αλλά είχε φέρει μαζί της τυρόπιτες και γλυκά για τα παιδιά, δείχνοντας στην πράξη την αγάπη, το φιλότιμο και τη γεναιοδωρία των Ποντίων”.

Καταληκτικά, η κ. Νίκη Φαρφαρά-Πάσχου τονίζει ότι αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές, στο εκπαιδευτικό προσωπικό και σε όλους όσους συνέβαλαν στην όμορφη αυτή εργασία που απέσπασε και τη σπουδαία διάκριση.