Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Με την Ποντιακή διάλεκτο συνεχίζεται το Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

Με την Ποντιακή διάλεκτο συνεχίζεται το Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης
Με την Ποντιακή διάλεκτο συνεχίζεται το Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους της σχετικά με τις διαλέξεις-μαθήματα του «Λαϊκού Πανεπιστημίου», ότι, μετά την ολοκλήρωση των 7 διαλέξεων της πρώτης θεματικής ενότητας («Ιστορία»), θα ξεκινήσουν οι διαλέξεις της δεύτερης θεματικής ενότητας («Ποντιακή Διάλεκτος»), σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00, με θέμα: «Ποντιακή διάλεκτος: βασικά χαρακτηριστικά και η αναγκαιότητα διάσωσής της». Εισηγητής Δρ Αντώνης Παυλίδης, Ιστορικός – Κοινωνιολόγος.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00, με θέμα: «Πτυχές της γραμματικής της ποντιακής: πηγές και έρευνα πεδίου». Εισηγήτρια Ανθή Ρεβυθιάδου, Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00, με θέματα:
1) «Η ποντιακή διάλεκτος: χρήση και χρησιμότητά της στην εκπαίδευση για την επίτευξη παιδαγωγικών και διδακτικών σκοπών και στόχων». Εισηγήτρια Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου,
Φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στη διδακτική της γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου.
2) «Ποντιακή διάλεκτος στον 21ο αιώνα. Μιά συγχρονική θεώρηση». Εισηγήτρια Αναστασία Μαχαιρίδου, Φιλόλογος-Γλωσσολόγος-Εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου.

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00 με θέματα:
1) «Γλώσσα και ταυτότητα: Ο Ποντιακός Ελληνισμός», εισηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ.

2) «Η αξιοποίηση της Ποντιακής, ως γλωσσικής ποικιλίας, στη διδακτική του μαθήματος της γλώσσας». Εισηγήτρια Αικατερίνη Γεωργιάδου, Φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στη διδακτική των διαλέκτων.