Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

"Τα ορφανά παιδιά από τον Πόντο και η τύχη τους", παρουσιάζονται σε διαδικτυακό σεμινάριο

Τα ορφανά παιδιά από τον Πόντο και η τύχη τους
"Τα ορφανά παιδιά από τον Πόντο και η τύχη τους", παρουσιάζονται σε διαδικτυακό σεμινάριο

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 στις 2 μ.μ. ώρα Αμερικής (9 μ.μ. Ελλάδα) η Πολιτιστική Συμμαχία Επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Business Cultural Alliance/EMBCA) διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο συζήτησης με θέμα τα «Τα ορφανά ελληνόπουλα από το 1821 έως τη δεκαετία του 1960» Το πάνελ αυτής της μοναδικής εκδήλωσης θα συντονιστεί από τον Lou Katsos, Πρόεδρο της EMBCA. Το διακεκριμένο πάνελ θα περιλαμβάνει την καθηγήτρια Gonda Van Steen, Πρόεδρο της Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας της Έδρας Κοραή και Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King's College, τον Ιστορικό, εκπαιδευτικό και συγγραφέα Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου και τον Δρ. Θεοδόσιο Κυριακίδη από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σε αυτήν την εκδήλωση θα συζητηθεί το θέμα των Ελλήνων ορφανών (και όχι μόνο) στην Αμερική από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Λόγω του τεράστιου αυτού θέματος των Ελλήνων ορφανών, η συζήτηση μας θα επικεντρωθεί σε τρεις περιοχές και χρονικές περιόδους, η πρώτη είναι στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τα ορφανά που μεταφέρθηκαν στην Αμερική, η δεύτερη είναι τα ορφανά κατά την περίοδο της ελληνικής γενοκτονίας (1894-1924), και τρίτον τα ορφανά της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό στη δεκαετία του 1950 και του '60. Ελπίζουμε ότι αυτή η εκδήλωση και η συζήτηση συμβάλλουν σε ένα κύμα έρευνας και συνέχισης των συζητήσεων σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό, αλλά σπάνια συζητούμενο και ερευνούμενο θέμα.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος της σειράς εκδηλώσεων της EMBCA στην Αμερική της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και επικεντρώνεται όχι μόνο στην Επανάσταση αλλά επίσης και στις διεθνείς πτυχές και επιρροές της Επανάστασης στη διασπορά, στις αμερικανικές και στις διεθνείς σχέσεις.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα και είναι ελεύθερη προς παρακολούθηση στον σύνδεσμο εδώ