Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Σε εικονογράφημα των δρώμενο των Μωμόγερων - "Οι Μωμο'έρ εδέβανε σον Πόντον σην Πατρίδαν'' (Video)

Σε εικονογράφημα των δρώμενο των Μωμόγερων - "Οι Μωμο'έρ εδέβανε σον Πόντον σην Πατρίδαν''
Σε εικονογράφημα των δρώμενο των Μωμόγερων - "Οι Μωμο'έρ εδέβανε σον Πόντον σην Πατρίδαν''

Μία ιδέα του δημοσιογράφου Χρήστου Κωνσταντινίδη, έφερε εις πέρας ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, συγγραφέας του βιβλίου «Η καλατζήν π'εγάπεσα», το οποίο περιέχει τέσσερις νουβέλες γραμμένες στα Ποντιακά.

Μετέφερε στα καθιερωμένα εικονογραφημένα του κόμικ το δρώμενο των Μωμόγερων, μέσα από την ιδέα και το ρεπορτάζ του Χρήστου Κωνσταντινίδη.

Ο συνταξιούχος φαρμακοποιός, γεννηθείς στο Κιλκίς, έχει προκαλέσει θετικότατες εντυπώσεις με τα κόμιξ, τα οποία φιλοτεχνεί ο ίδιος και ανεβάζει προσθέτοντας τον ήχο της φωνής του στο κανάλι του, στο Youtube. Πρόκειται στην ουσία για παραμύθια για μικρούς και μεγάλους, στα οποία ο συγγραφέας πραγματεύεται διάφορα ζητήματα της ζωής, μεταφέρει τις ανησυχίες του και στο τέλος περνάει ένα διδακτικό μήνυμα.


Τα αυθεντικά σχέδια, η υπόθεση των ιστοριών και η χαρακτηριστική βραχνή φωνή του είναι παράγοντες που προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη ελκυστικότητα σε αυτή τη δουλειά. Η χρήση της ποντιακής διαλέκτου (με υπότιτλους στα ελληνικά) μέσα από το παραμυθιακό στοιχείο, από τη μία ψυχαγωγεί τον δέκτη, από την άλλη όμως τον βοηθά να κατανοήσει τη δομή της και να εξοικειωθεί με αυτήν.

Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων, ένα από τα δρώμενα του δωδεκαημέρου ξεκινά την επόμενη των Χριστουγέννων και διαρκεί έως και λίγο μετά τα Φώτα. Πραγματοποιείται με όλες του τις παραλλαγές και συνδέεται με την ισχυρή παράδοση που κράτησαν ζωντανή οι πρόσφυγες από ορισμένες περιοχές του Πόντου.

Ο θεός Μώμος κατά την Αρχαιότητα ήταν ο θεός του γέλιου, του σαρκασμού και της σάτιρας και συνδεόταν με τις γιορτές που ήταν αφιερωμένες στον Διόνυσο. Από εκεί προέρχεται και η αρχική ετυμολογία της λέξης «Μωμόγεροι» ή «Μωμόεροι» ή και «Μωμογέρια», που αποτελούσαν τους ακολούθους του Μώμου και τον συνόδευαν χορεύοντας, τραγουδώντας και σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις.