Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Τιμή στους Πόντιους Ιερολοχίτες - Ποίημα, κόμικ στην Ποντιακή διάλεκτο (Video)

Τιμή στους Πόντιους Ιερολοχίτες -Ποίημα , κόμικ στην Ποντιακή διάλεκτο
Τιμή στους Πόντιους Ιερολοχίτες - Ποίημα, κόμικ στην Ποντιακή διάλεκτο

Συνεχίζει να μας εκπλήσσει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, συγγραφέας του βιβλίου «Η καλατζήν π'εγάπεσα», το οποίο περιέχει τέσσερις νουβέλες γραμμένες στα Ποντιακά.

Ο συνταξιούχος φαρμακοποιός, γεννηθείς στο Κιλκίς, έχει προκαλέσει θετικότατες εντυπώσεις με τα κόμιξ, τα οποία φιλοτεχνεί ο ίδιος και ανεβάζει προσθέτοντας τον ήχο της φωνής του στο κανάλι του, στο Youtube. Πρόκειται στην ουσία για παραμύθια για μικρούς και μεγάλους, στα οποία ο συγγραφέας πραγματεύεται διάφορα ζητήματα της ζωής, μεταφέρει τις ανησυχίες του και στο τέλος περνάει ένα διδακτικό μήνυμα.


Τα αυθεντικά σχέδια, η υπόθεση των ιστοριών και η χαρακτηριστική βραχνή φωνή του είναι παράγοντες που προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη ελκυστικότητα σε αυτή τη δουλειά. Η χρήση της ποντιακής διαλέκτου (με υπότιτλους στα ελληνικά) μέσα από το παραμυθιακό στοιχείο, από τη μία ψυχαγωγεί τον δέκτη, από την άλλη όμως τον βοηθά να κατανοήσει τη δομή της και να εξοικειωθεί με αυτήν.

Αυτή τη φορά και με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, δημιούργησε ένα video με κόμικ στην Ποντιακή διάλεκτο και αναφορά στους Πόντιους Ιερολοχίτες.

Σχετικά θέματα