Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Αδειάζει τον Κ. Φωτιάδη η Παμποντιακή Ομοσπονδία για το Ποντιακό μουσείο - Ούτε μία αναφορά στην πρόταση του

Αδειάζει τον Κ. Φωτιάδη η Παμποντιακή Ομοσπονδία για το Ποντιακό μουσείο - Ούτε μία αναφορά στην πρόταση του
Αδειάζει τον Κ. Φωτιάδη η Παμποντιακή Ομοσπονδία για το Ποντιακό μουσείο - Ούτε μία αναφορά στην πρόταση του

Όπως έγινε γνωστό εδώ και περίπου ένα μήνα ο ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας, Κώστας Φωτιάδης, ξεκίνησε με επιστολή του την προσπάθεια για τη δημιουργία Ποντιακού Μουσείου και Ερευνητικού Κέντρου για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Πόντου στην Προσφυγομάνα και Ποντιομάνα Θεσσαλονίκη έχοντας συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της ερευνητικής και ακαδημαϊκής πορείας του, που ξεπερνά τα 45 χρόνια, πρωτογενές και και δευτερογενές υλικό που αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου

Μέσα από τη συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών, ενημέρωσης της κοινής γνώμης και συσπείρωσης όλων των υγιών δυνάμεων του Ποντιακού χώρου, αποφάσισε να ξεκινήσει των αγώνα του έτσι ώστε στην Ποντιομάνα Θεσσαλονίκη να ιδρυθεί ένας κεντρικός χώρος για να στεγάσει την υπάρχουσα και μέλλουσα ερευνητική δραστηριότητα. Ένα Κέντρο, όπου το υλικό θα είναι προσβάσιμο και θα αποτελεί ένα ζωντανό χώρο, για την ανάδειξη και κυρίως τη συνέχιση της ιστορίας του Ποντιακού ελληνισμού.

Με τον πλέον κατάλληλο χώρο να χωροθετείται αυτή τη στιγμή στο υπό ανακατασκευή πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να μπουν εκεί οι κατάλληλες βάσεις για τη δημιουργία του μουσείου.

Με σημερινή ανακοίνωση της όμως η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η οποία όχι μόνο δεν έβγαλε ποτέ επιστολή στήριξης στην πρόταση του Κώστα Φωτιάδη, τοποθετείται πλέον ξεκάθαρα για δημιουργία μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού το οποίο θα στεγάσει την ιστορία, τον πολιτισμό και την λαογραφία του Ελληνισμού από την Ανατολική Θράκη, την Ιωνία, την Καππαδοκία και τον Πόντο, δηλαδή όλο το κομμάτι του προσφυγικού Ελληνισμού κάνοντας μόνο μία αναφορά σε ειδικό τμήμα της μελέτης και προβολής της Γενοκτονίας.

Να θυμίσουμε βέβαια ότι το 2018 όταν και ξεκίνησε η πρωτοβουλία του e-Pontos για τον συμβολικό φωτισμό του κτιρίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου ανήμερα το βράδυ της 19ης Μαΐου, η Παμποντιακή Ομοσπονδία ήταν ο μόνος φορέας που ΔΕΝ συνυπέγραψε την πρόταση. Αντιθέτως εμφανίστηκε δύο χρόνια μετά, το 2020, και σε ανακοίνωση της με περίσσιο θράσος παρουσίασε την πρωτοβουλία ως δική της.

Ας διαβάσουμε λοιπόν τη σημερινή ανακοίνωση και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του...

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με επιστολή την οποία απέστειλε στην Υπουργό Πολιτισμού, και κοινοποίησε στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμαρχο Παύλου Μελά εξέφρασε την ικανοποίησή της, σχετικά με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και  Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά, της ΜΟΔ ΑΕ και της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ, στις 17 Μαρτίου 2021, αντικείμενο της οποίας αποτελούν η μελέτη και η υλοποίηση της Β’ φάσης του έργου «Δημιουργική Επανάχρηση των κτιρίων Στρατωνισμού και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά».

Με την απόφαση δημιουργίας Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, όπως προβλέπεται στην εν λόγω σύμβαση, εκπληρώνεται το πάγιο αίτημα στέγασης και προβολής της μακραίωνης ιστορίας του προσφυγικού Ελληνισμού, έναν και πλέον αιώνα μετά τη βίαιη εκδίωξή του από τις πατρογονικές του εστίες, συμβάλλοντας στη μελέτη και προβολή του πολιτισμού, της λαογραφίας, της τέχνης και των γραμμάτων του. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, όφελος της δημιουργίας ενός τέτοιου μουσείου, θεωρείται, εκ μέρους της Π.Ο.Ε. πως είναι η κατάδειξη των δεσμών του Ελληνισμού, η υπογράμμιση των μεγάλων δυνάμεων συνάφειας και του ενιαίου χαρακτήρα του Ελληνικού πολιτισμού στον Ελλαδικό χώρο και στις εστίες όπου άκμασε και διατηρήθηκε για αιώνες στην Ανατολική Θράκη, την Ιωνία, την Καππαδοκία και τον Πόντο.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία της, την οποία υπογράμμισε και σε συνάντηση με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτριο Δεμουρτζίδη την 19η Απριλίου, σχετικά με το τμήμα της σύμβασης, κατά το οποίο προβλέπεται η στέγαση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο κτίριο με χαρακτηρισμό Β4 συνολικού εμβαδού 746μ2. Η Π.Ο.Ε. εξέφρασε σχετικά την διαφωνία της σε αυτό το θέμα, καθώς θεωρεί πως το μουσείο, που θα στεγάσει την ιστορία, τον πολιτισμό και την λαογραφία του Ελληνισμού από την Ανατολική Θράκη, την Ιωνία, την Καππαδοκία και τον Πόντο και θα συνδράμει στην αντίστοιχη επιστημονική έρευνα, θα πρέπει να στεγαστεί σε κτίριο μεγαλύτερου εμβαδού.

Επιπλέον, διατύπωσε την πρόταση, στα πλαίσια του Μουσείου να ιδρυθεί ειδικό τμήμα, το οποίο θα αφορά στη μελέτη και την προβολή της Γενοκτονίας που υπέστησαν οι πρόγονοί μας. Η λειτουργία ενός τέτοιου τμήματος θα ήταν άλλωστε εναρμονισμένη με τις αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας του προσφυγικού Ελληνισμού στις οποίες έχει προχωρήσει η Βουλή των Ελλήνων.

Ο προσφυγικός Ελληνισμός, επί μακρόν, βρισκόταν στο περιθώριο. Με την απόφαση να δημιουργηθεί Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού πραγματοποιείται ένα καίριο βήμα, προκειμένου να τεθεί στο προσκήνιο. Με τις κινήσεις των τελευταίων ημερών η Π.Ο.Ε. επιδιώκει την αναβάθμιση της παραπάνω απόφασης, ικανοποιώντας το αίτημα εκατομμυρίων απογόνων των προσφύγων.