Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Προβολή ντοκιμαντέρ για τον Αυστραλό που έσωσε χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες

Προβολή ντοκιμαντέρ για τον Αυστραλό που έσωσε χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες
Προβολή ντοκιμαντέρ για τον Αυστραλό που έσωσε χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες

Παρουσία της Γεωργίας Μπότσου, εκπροσώπου του Ελληνικού προξενείου, του Προέδρου της Ποντιακής Εστίας, Κώστα Τσεπραϊλίδη, της προέδρου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, Λίτσας Αθανασιάδου, του πολιτειακού βουλευτή Λη Ταρλάμη, του πρώην  υπουργού Γιάννη Πανταζόπουλου, της πρώην δημάρχου του δήμου Whittlesea, Χρυσούλας Παυλίδου, του ιστορικού Jim Claven και πολλών άλλων επισήμων και συμπαροίκων, έγινε την Κυριακή 18 Απριλίου η παρουσίαση νέου ντοκιμαντέρ σχετικά με τον Αυστραλό σωτήρα των Ποντίων, George Devine Treloar, στην αίθουσα εκδηλώσεων τη Ποντιακής Εστίας.

Υπενθυμίζεται ότι 2019 έγινε η επίσημη αποκάλυψη του αγάλματος του George Devine Treloar στο Ballarat, κατόπιν πρωτοβουλίας της Μέριμνας Ποντίων Κυριών και της Ποντιακής Εστίας, συνεργαζόμενες με άλλες παροικιακές οργανώσεις.

Κύριος ομιλητής κατά την εκδήλωση της Κυριακής ήταν ο Κώστας Καλυμνιός, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:  «Το άγαλμα του George Devine Treloar στο Ballarat αποτελεί σημαδιακό γεγονός στην ιστορία μας. Για πρώτη φορά υψώνεται σε περίοπτη θέση, και κατόπιν πρωτοβουλίας των Ελλήνων της χώρας αυτής, άγαλμα, σε δημόσιο χώρο  που διαπραγματεύεται σημαντικά ζητήματα της ιστορίας μας…

Προβολή ντοκιμαντέρ για τον Αυστραλό που έσωσε χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες

Βραχυπρόθεσμα εξυπηρετεί έναν άλλον βαρυσήμαντο σκοπό: την προώθηση των εθνικών μας ζητημάτων και συγκεκριμένα την αναγνώριση από τις εδώ αρχές, της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Πρώτον γιατί ο Treloar ήταν Αυστραλός, με την έννοια που κατανοεί η άρχουσα τάξη αυτόν τον όρο, δηλαδή, Αγγλοσάξονας και έτσι δεν μπορεί να αγνοηθεί από την κυρίαρχη εθνοτική ομάδα, ούτε μπορεί να θεωρηθεί δευτερεύουσας σημασίας.

Δεύτερον, ο Treloar υπήρξε ανθρωπιστής, προσφέροντας θαλπωρή σε χιλιάδες πρόσφυγες, όχι μόνο Μικρασιάτες και Ανατολικοθρακιώτες αλλά και Ρώσους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν τις θηριωδίες των Μπολσεβίκων. Η περίπτωση του λοιπόν μπορεί να ταυτιστεί με το κομμάτι εκείνο της εθνικής αυτοαντίληψης των Αυστραλών, που θεωρεί τον Αυστραλό φιλάνθρωπο, φιλεύσπλαχνο και πονόψυχο.

Τρίτον, ο Treloar έδρασε περίπου στον ίδιο χωροχρόνο που εξελίσσεται ο θεμέλιος μύθος της Αυστραλιανή εθνικής αφήγησης. Αυτή η εγγύτητα μας δίνει τη δυνατότητα να δέσουμε τα πάθη του λαού μας με τον μύθο αυτό ώστε να δημιουργήσουμε μία νέα εθνική αφήγηση στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η δική μας ιστορική εμπειρία….»

Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ και συζήτηση.