Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Στηρίζει την πρόταση Φωτιάδη για το Ποντιακό μουσείο η Μέριμνα Ποντίων Κυριών

Στηρίζει την πρόταση Φωτιάδη για το Ποντιακό μουσείο η Μέριμνα Ποντίων Κυριών
Στηρίζει την πρόταση Φωτιάδη για το Ποντιακό μουσείο η Μέριμνα Ποντίων Κυριών

Την στήριξη της στην προσπάθεια του ομ. καθηγητή Ιστορίας, Κώστα Φωτιάδη, προσφέρει με επιστολή της το ιστορικό σωματείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών. Στην ανακοίνωση της τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία και λειτουργία Ποντιακού Μουσείου και Ερευνητικού Κέντρου, όπου το πλούσιο αρχειακό υλικό, κατάλληλα εκτεθειμένο θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Όπως πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ο κ. Κώστας Φωτιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, εδώ και πολύ καιρό αγωνίζεται για τη δημιουργία Ποντιακού Μουσείου και Ερευνητικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Συλλέγοντας ο ίδιος πολύτιμο υλικό, θεώρησε υποχρέωσή του να αποτελέσει αυτό κοινό κτήμα όλων των Ελλήνων και όχι μόνο αυτών Ποντιακής καταγωγής, φυλάσσοντάς το και εκθέτοντάς το σε χώρο προσβάσιμο από όλους.

Ο κ. Φωτιάδης υπέδειξε για τη στέγαση αυτού του υλικού, ένα από τα κτήρια του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», στη Σταυρούπολη.

Την πρόταση του αυτή απευθύνει, μέσω του Κέντρου Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ) σε πολιτειακούς φορείς, στην κυβέρνηση, στα πολιτικά κόμματα και όπου αλλού απαιτείται. Η τεκμηρίωση της πρότασής του, περιέχεται στο επισυναπτόμενο υλικό που ο ίδιος μας απέστειλε, προς ενημέρωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, που απέδειξε έμπρακτα την ευαισθησία του, δημιουργώντας και το ίδιο Μουσείο, προκειμένου να διαιωνίσει την πολύτιμη δραστηριότητα των εκατόν δεκαεπτά ετών παρουσίας του, θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία και λειτουργία Ποντιακού Μουσείου και Ερευνητικού Κέντρου, όπου το πλούσιο αρχειακό υλικό, κατάλληλα εκτεθειμένο θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία και να μετέλθουν του πολιτισμού που ανέπτυξε τόσο στην παρευξείνια κοιτίδα του όσο και στην εγκατάστασή του στην Ελλάδα, αυτό το τμήμα του Ελληνισμού.

Σχετικά θέματα