Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Αφιέρωµα στον «πατριάρχη της Ποντιακής λύρας» Γώγο Πετρίδη, από τον Ματθαίο Τσαχουρίδη

Αφιέρωµα στον «πατριάρχη της Ποντιακής λύρας» Γώγο Πετρίδη, από τον Ματθαίο Τσαχουρίδη
Αφιέρωµα στον «πατριάρχη της Ποντιακής λύρας» Γώγο Πετρίδη, από τον Ματθαίο Τσαχουρίδη

Στα πλαίσια του City Garden Festival - «Ο γύρος του κόσμου με ελληνικά τραγούδια», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, στις 9:00 μ.μ. στον εξωτερικό χώρο του Christmas Theater, στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Γαλατσίου με λυράρη τον Ματθαίο Τσαχουρίδη, αφηγητή τον Ιωάννη Παπαζήση, και κείμενα του Μιχάλη Κουμπιού, μία µουσική διαδροµή, µε φωνή και µε δοξάρι, ένα µοναδικό αφιέρωµα στον «πατριάρχη της ποντιακής λύρας» Γώγο Πετρίδη.

Φιλική συμμετοχή: Τάκης Βαμβακίδης, Ελληνικό Σωματείο "Οι Μωμόγεροι" και ο μικρός Παναγιώτης Κουλαξουζίδης
Γεώργιος Κορτσινίδης: Ποντιακό νταούλι

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, µουσικός µε ασυναγώνιστη δεξιοτεχνία, έχει τη δύναµη να µεταµορφώνει την ποντιακή λύρα, σ’ έναν παλλόµενο οργανισµό.

Πρώτος δάσκαλος, ο παππούς του, από τα 9 του χρόνια. Σπούδασε µουσική στο Πανεπιστήµιο του Λονδίνου Goldsmiths, µε µεταπτυχιακό στην Εθνοµουσικολογία και διδακτορικό στη Μουσική Πρακτική.

Το 2005 του απονεµήθηκε το πρώτο Βραβείο του Ιδρύµατος Τεχνών Βρετανίας, από τον Brian Eno, ως ο καλύτερος ερµηνευτής παραδοσιακού οργάνου στο Ηνωµένο Βασίλειο.

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης έρχεται στο City Garden Festival για ένα µοναδικό ρεσιτάλ που είναι ταυτόχρονα κι ένα αφιέρωµα στον «πατριάρχη της ποντιακής λύρας» Γώγο Πετρίδη.

Ο Ματθαίος αναφέρει χαρακτηριστικά στη διδακτορική του διατριβή: «Ο Γώγος Πετρίδης (1917-1984) ήταν ίσως ο σηµαντικότερος λυράρης της ποντιακής µουσικής παράδοσης. Με την τεχνική παιξίµατος της λύρας του, άλλαξε ριζικά τον τρόπο µε τον οποίο παίζεται και εκτελείται η ποντιακή παραδοσιακή µουσική. Ήταν πρωτοπόρος, αυτός που άνοιξε τον δρόµο ώστε η ποντιακή λύρα να περάσει από την παράδοση στην εξέλιξη, εκτελώντας ένα µουσικό ρεπερτόριο, που δεν ανήκε στην ποντιακή µουσική, εισάγοντας νέες τεχνικές παιξίµατος, δανεισµένες από άλλα µουσικά όργανα. Με αυτόν τον τρόπο, έδωσε ιδιαίτερη αξία στις απεριόριστες µουσικές δυνατότητες της ποντιακής λύρας».

Ας ταξιδέψουμε λοιπόν στη γη του Πόντου. Μία μουσική διαδρομή, µε φωνή και µε δοξάρι, για να νιώσουμε µε τη συμβολή των ονειρικών αφηγήσεων του Ιωάννη Παπαζήση, τί θα πει μυσταγωγία, ελεγειακή γοητεία, μαγνητικός λυρισμός και γνήσια ομορφιά.