Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Παρέμβαση Ευρωβουλευτή κ. Λευτέρη Χριστοφόρου για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Παρέμβαση Ευρωβουλευτή κ. Λευτέρη Χριστοφόρου για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Παρέμβαση Ευρωβουλευτή κ. Λευτέρη Χριστοφόρου για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου απευθύνει επιστολή προς τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Leyen, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, όπου ζητά την Άμεση Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην  επιστολή του, ο Λευτέρης Χριστοφόρου, αναφέρει:

“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σεβόμενο την ιστορική αλήθεια και αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, δικαίως αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Οι Νεότουρκοι δεν σταμάτησαν στη Γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά προχώρησαν επίσης στη διεξαγωγή της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η ελληνική Γενοκτονία, από τους Νεότουρκους, η οποία είναι γνωστή ως Γενοκτονία του Πόντου, ήταν η συστηματική εθνοκάθαρση του χριστιανικού ελληνικού πληθυσμού από την ιστορική πατρίδα της, στη Μικρά Ασία, την κεντρική Ανατολία, τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη

Υποκινήθηκε από την ηγεσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τους Νεότουρκους, εναντίον του ελληνικού πληθυσμού της Αυτοκρατορίας και περιελάμβανε σφαγές, αναγκαστικές απελάσεις που περιλαμβάνουν πορείες θανάτου, εκτοπισμούς, φρικτές εκτελέσεις και καταστροφή χριστιανικών Ορθόδοξων πολιτιστικών, ιστορικών και  θρησκευτικά μνημεία.

Περίπου 353.000 Έλληνες του Πόντου υπέστησαν τουρκικές θηριωδίες και δολοφονήθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου γενοκτονία μεταξύ του 1916-1923.

Οι πατρίδες του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης, βίωσαν τη φρικτή Γενοκτονία, τον ξεριζωμό και την εξόντωση κάθε ίχνους ελληνικού και χριστιανικού στοιχείου. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι επιτακτική αναγκαιότητα.

Είναι καθήκον όλων μας να παλέψουμε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, προκειμένου να ενισχυθεί η ιστορική μνήμη και για την πρόληψη τέτοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν καθήκον να αναγνωρίσουν αμέσως τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.”

Πηγή: Nea Kypros